Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Mathieu van Sluis

door Mathieu van Sluis

Laatst geüpdatet

Honor 9X Pro

Dit jaar kregen we nog geen lancering van een Honor View 30-vlaggenschip in Nederland en ook over de komst van de Honor 30 naar ons land is nog niets bekend, maar Honor komt daarentegen wel met een krachtigere versie van zijn Honor 9X (239 euro), genaamd de Honor 9X Pro (249 euro). Het toestel bevat een nieuwe chipset en meer RAM en opslag, maar het is ook het eerste Honor-toestel dat Huawei Mobile Services (HMS) aan boord heeft. Dat is Huawei's eigen alternatief voor de Google-apps die ontbreken op dit toestel.

Onze AW Beta-tester Mathieu kon in februari namens Androidworld naar Barcelona reizen om als één van de eersten de Honor 9X Pro in handen te krijgen. Eerder kon hij ook al de gewone Honor 9X testen. Mathieu gaf al zijn eerste indrukken bij de Honor 9X Pro, maar nu lees je hier zijn bevindingen na enkele weken van testen.

[readmore articles="203708"]

Behuizing

Volgens Mathieu lijkt de Honor 9X Pro op het eerste gezicht sterk op de gewone 9X, maar als je wat meer in detail bekijkt, dan merk je dat de plastic achterkant nu een glazen afwerking heeft gekregen, wat hoogwaardiger is.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Honor komt ook met de nieuwe kleur Phantom Blue en die is helemaal goedgekeurd bij Mathieu. "Deze kleur werd thuis als een van de weinige telefoons enthousiast door vrouw en kinderen ontvangen", geeft hij toe. "Ik ben er persoonlijk ook groot fan van en het verbloemt enigszins het feit dat het toestel groot oogt en fors aanvoelt." De telefoon is met zijn gewicht van 206 gram iets zwaarder dan zijn voorganger.

[readmore articles="206440"]

De telefoon heeft verder nog steeds een pop-up-camera en er is onderaan een 3,5 mm audio-aansluiting aanwezig naast de speaker en de usb-c-poort. Er is ook een microSD-slot aanwezig, maar Mathieu stelt zich wel de vraag of gebruikers die nodig hebben met de ruime 256 GB aan opslag. Gezien het lage prijskaartje is het apparaat niet IP68-waterbestendig. Honor maakte wel een einde aan de vingerafdrukscanner op de achterkant en het koos vervolgens voor een exemplaar die deel uitmaakt van de powerknop.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Scherm

De Honor 9X Pro heeft een randloos scherm zonder scherminkeping dankzij de pop-up-camera. Het gaat om een 6,59 inch LCD-exemplaar met een resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Mathieu wijst op het feit dat je het scherm niet geheel randloos kan noemen, want hoewel er geen 'notch' is, zijn er nog steeds randen zichtbaar. Al is dat gezien de prijsklasse wel begrijpelijk en dat geldt ook voor de keuze voor LCD.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

"Het is wel een mooi en groot scherm dat niet alleen helder is maar ook een goede kleurweergave heeft en goed te lezen is in zonlicht", geeft onze tester aan. "Ik was over het scherm van de gewone Honor 9X niet erg enthousiast, want de kleuren waren wat flets en ik gebruikte het scherm ook continu met de hoogste helderheid. Dat is bij de Honor 9X Pro niet meer het geval. Het is er echt op vooruit gegaan."

Prestaties

De 2,27 GHz Kirin 810-processor is de vervanger van Huawei's oude Kirin 710F die we in de Honor 9X vonden. De nieuwe chipset presteert een stuk beter en het is in feite Huawei's antwoord op de Snapdragon 730 voor telefoons uit de hogere middenklasse. Naast die chipset krijgt de telefoon een stevige 8 GB RAM en 256 GB opslag, en dat is eerder uitzonderlijk in deze prijsklasse. De extra portie RAM moet het makkelijker maken om meerdere apps vlot naast elkaar te laten werken en te multi-tasken. De Pro-versie biedt ook ondersteuning voor NFC.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

"Met deze combinatie van processorkracht en RAM levert Honor een vlot toestel af", vat Mathieu samen. "De prestaties en het scherm maken dit toestel ook een prima telefoon om op te gamen en een potje Asphalt 9 is bijvoorbeeld heel goed te doen zonder vervelende framedrops. Ook in alle andere applicaties loopt alles nagenoeg vloeiend. Uitstekende prestaties voor deze prijsklasse."

Accuduur

Onze AW Beta-tester merkt op dat de accu van deze Honor 9X Pro niet is gewijzigd, maar dat neemt niet weg dat de telefoon het lang volhoudt. "De accu van 4000 mAh is groot genoeg om de dag mee door te komen", legt Mathieu uit. "Sterker nog, ik kwam er zelfs meerdere keren twee dagen mee door. Tijdens een van deze twee dagen heb ik onder andere ruim een uur gebruik gemaakt van videobellen, volgde ik ruim 40 minuten hardloopsessies via gps en speelde ik zo'n 30 minuten Asphalt 9."

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Mathieu maakt wel de kanttekening dat hij regelmatig naar een tweede telefoon moest grijpen omwille van de huidige beperkingen van de Huawei Mobile Services-software. Toch blijft hij tevreden met de accuduur van deze telefoon. De Honor 9X Pro biedt helaas wel nog steeds geen ondersteuning voor snelladen.

Camera

De Honor 9X Pro heeft drie camera's op de achterkant. Als eerste is een 48 MP hoofdsensor, gevolgd door een 8 MP groothoekcamera die beelden schiet in een hoek van 120 graden en voor het nemen van foto’s met bokeh-effect wordt de 2 MP camera gebruikt om diepte te bepalen. De selfiecamera is verder een 16 MP camera die enkel tevoorschijn komt met zijn motor als je hem nodig hebt.

[readmore articles="205734"]

Volgens Mathieu heeft Honor de beeldverwerking bij deze telefoon verbeterd ten opzichte van de gewone Honor 9X. "Waar ik bij de Honor 9X het gevoel had dat het nemen van foto’s vaak een hit or miss was, heb ik bij de Honor 9X Pro een veel beter gevoel. De foto’s zijn nu veel beter, hoewel het dezelfde camerasensors betreft", legt hij uit.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Een macrofoto genomen met de Honor 9X Pro via de Pro-modus van de camera-app

Mathieu geeft verder aan dat de cameraverbeteringen ook te zien zijn aan de prestaties van de Pro-modus, de selfiecamera en de nachtmodus van de telefoon. "Bij het gebruik van de hoofdcamera kan je kiezen voor de nachtmodus en die verbetert foto’s die genomen zijn bij slechtere lichtomstandigheden aanzienlijk. Foto's die je op die manier neemt zijn met de 9X Pro meer kwalitatief vergeleken met de 9X en dat geldt ook voor de selfiecamera", aldus onze tester.

De telefoon heeft ook een portretstand voor zowel de hoofdcamera al de selfiecamera maar daar is Mathieu minder enthousiast over. "Als je je selfies goed bekijkt, zie je dat de overgang tussen de voorgrond en achtergrond er niet overal even goed uitziet. De hoofdcamera doet het in combinatie met de dieptecamera wel beter", merkt Mathieu op.

Hieronder zie je foto's die genomen zijn met de hoofdcamera van de Honor 9X Pro. Je ziet een gewone foto gevolgd door een macrofoto met de Pro-modus, een foto in donkere lichtomstandigheden en een foto in donkere lichtomstandigheden met de nachtmodus.

De eerste foto hieronder is een portretfoto die genomen is met de hoofdcamera, gevolgd door een portretfoto met de selfiecamera, een foto genomen met de groothoekcamera en een foto bij 2x zoom.

Software

Anders dan de Honor 9X draait deze Pro-versie niet langer op Google Mobile Services. Dat wil zeggen dat hij zonder de Play Store en de bekende Google-apps komt. Huawei's eigen HMS en de AppGallery vormen de basis van de Honor 9X Pro op softwaregebied en in dit artikel schreven we al over onze bevindingen bij HMS. We schreven ook al in dit opiniestuk over een concreet probleem met de software.

"Hier komen wij bij een groot mankement aan het toestel op het gebied van software. En groot is wat mij betreft nog een understatement", stelt Mathieu scherp. "De Google Play Store, Google Maps en Gmail zijn niet terug te vinden op de Honor 9X Pro. Je kan ook niets streamen naar je Chromecast en je kan je WearOS-horloge niet koppelen aan je telefoon."

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Met Phone Clone zet je wel je oude apps automatisch over op de Honor 9X Pro, maar ook dat is geen garantie op succes. "Het is ook vervelend is dat veel apps afhankelijk zijn van Google Play Services om goed te functioneren of om überhaupt te kunnen werken. Veel apps werken op de Honor 9X Pro niet naar behoren in de zin dat sommige functies ontbreken of notificaties niet of gedeeltelijk werken", merkt Mathieu op. Als voorbeeld haalt hij Funda en Marktplaats aan die het niet doen op HMS.

[readmore articles="206317"]

"Kijk je graag films en series op je smartphone? Vergeet het dan maar. Naast de Google Chromecast die niet werkt, doen ook de apps Ziggo Go, Fox Sports en NPO Start het niet op de Honor 9X Pro. Hetzelfde geldt voor Netflix en Disney+", stelt hij vast.

Onze tester was verder wel tevreden over de EMUI 9.1.1-softwareschil die op de Honor 9X Pro werkt. "Sommige fabrikanten gebruiken een schil die dicht tegen het een kale Android-ervaring aansluit en anderen gebruiken een eerder zware schil waarbij je weinig van Android herkent. EMUI 9.1.1 zit er in het midden tussenin. De Instellingen zijn goed terug te vinden en hier en daar vindt je wat handigheidjes die je bij andere schillen weer niet hebt", aldus Mathieu. Hij mist wel een always-on-scherm op deze telefoon, maar gezien de keuze voor een LCD-scherm is die optie niet aanwezig.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

Conclusie

"Als we eerst puur naar de hardware kijken zien we dat Honor met de Honor 9X Pro een mooie en solide mid-range toestel heeft afgeleverd", begint Mathieus zijn besluit. "Op dit moment is het toestel te koop voor een adviesprijs van 249 euro en die prijs ligt slechts twee tientjes hoger in vergelijking met zijn voorganger. Voor die meerprijs heeft het toestel een verdubbeling van intern opslagruimte en werkgeheugen gekregen, een betere chipset met waterkoeling en een wat hoogwaardigere look and feel door de glazen achterzijde. Daarnaast zien we duidelijke zichtbare verbeteringen in de camerasoftware wat mooiere foto’s als resultaat heeft. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding op het eerste gezicht", merkt onze tester op.

Honor 9X Pro review: ontzettend sterk voor zijn prijs, geen aanrader

"Als we naar de software kijken zien we daar met het ontbreken van Google Play Services en alle Google apps een grote aderlating", stelt Mathieu anderzijds vast. "En Huawei Mobile Services brengt op dit moment nog te weinig om dit op te vangen. Ik heb de afgelopen weken mijn hoofd zitten breken over de vraag wie dit toestel zou kopen en ik kan me geen situatie bedenken waarom iemand deze telefoon met zijn grote gebrek zou kopen. Hoe mooi het prijskaartje ook is, hoe schitterend het toestel in de Phantom Blue-kleur er ook uitziet en hoe soepel de Huawei Kirin 810-processor het toestel ook laat functioneren. Ik kan dit toestel onder deze omstandigheden niemand aanbevelen."

Mathieu hoopt naar eigen zeggen wel dat de sancties die op Honor moederbedrijf Huawei rusten snel worden opgeheven of dat Huawei erin slaagt om HMS wel tot een gewaagde concurrent om te vormen. Het bedrijf doet op dit moment volop inspanningen om dat laatste te realiseren, maar volgens Mathieu komen die voor de Honor 9X Pro nog te laat. "Erg jammer, dit toestel had echt meer verdiend", vindt Mathieu.

Alternatieven voor de Motorola Moto G8 Power zijn de Huawei P30 Lite New Edition (vanaf 269 euro), de OPPO A9 2020 (vanaf 247 euro), de Motorola One Vision (vanaf 276 euro), de LG Q60 (vanaf 199 euro) en de Motorola Moto G8 Power (vanaf 220 euro).

Honor 9X Pro kopen

De Honor 9X Pro is te koop voor een adviesprijs van 249 euro euro in de kleur Phantom Blue. Je kan hem onder meer kopen in de webshop van Honor.

[tds=7237]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk