Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • OnePlus Nord N100

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review HEOS 5, serieuze concurrentie voor Sonos

· 30 augustus 2014

In juni bracht Denon het bericht naar buiten dat ze ook met een multiroom-systeem naar buiten zouden komen. Het systeem heet HEOS en zal direct gaan concurreren met Sonos, wij hebben getest of deze HEOS die concurrentie wel aan kan.

Denon

Hoewel Denon het merk is achter deze nieuwe apparaten heeft men besloten de naam HEOS als sub-merk te gaan gebruiken. Denon zal bij veel lezers wel een belletje doen rinkelen, dit merk timmert al heel lang aan de weg wanneer het gaat om audioproducten van zeer goede kwaliteit. En met heel lang bedoelen we dat Denon al sinds 1910 leverancier is van de opnamestudio- en omroepbranche. Het bedrijf staat nu bekend om zijn hoogwaardige producten zoals receivers en dergelijke, vaak met een stevige prijs.

HEOS

Met HEOS wil het bedrijf gaan binnendringen in meer huiskamers. HEOS is een multiroom-syteem bestaande uit drie verschillende modellen die door middel van WiFi streamen in de ruimte waar ze staan. Door middel van een applicatie kan de gebruiker bepalen welke muziek geluisterd wordt en in welke ruimte. Je kunt meerdere boxen gebruiken om een echt multiroom-systeem te maken zoals we dat kennen van Sonos. 

HEOS 5

HEOS 5

De HEOS-serie bestaat uit drie luidsprekers, de HEOS 3 , HEOS 5 en de HEOS 7. Wij kregen de HEOS 5 mee naar huis om te testen. Waar de HEOS 3 de kleinste is van het stel vind ik de HEOS 5 de mooiste qua formaat. Het is geen vierkante box zonder 'beleving', de HEOS 5 heeft een design met veel hoeken. Dat staat niet alleen mooi het zorgt er ook voor dat de vorm van het apparaat geen nadelig effect heeft op het geluid.

Het vooraanzicht van de HEOS 5 is eenvoudig, zwart of wit met het logo aan de onderzijde. Helemaal onderaan zien we een blauwe LED die de verbinding aangeeft. De zijkant is een vijfhoek waar aan de ene zijde een aantal knoppen zitten om het volume aan te passen zonder de app te gebruiken. Aan de achterzijde zit enigszins verborgen een aantal aansluitingen waar we later op terug kunnen komen.

HEOS 5

De vorm spreekt mij uitermate aan, dat is natuurlijk persoonlijk maar het neemt in ieder geval geen prominente plaats in in je gezichtsveld maar het is ook niet zo lelijk dat je het wil verstoppen.

Aansluitingen

Zoals geschreven zitten er aan de achterzijde verschillende aansluitingen die je kunt gebruiken om verbinding te maken of muziek te beluisteren.

HEOS aansluitingen

Van links naar rechts hebben we de stroomkabel, de reset-button, AUX, USB, LAN en een connectknop. De LAN-kabel kun je gebruiken wanneer je geen gebruik wil of kan maken van WiFi en de USB kun je gebruiken om een extern apparaat aan te sluiten en daar muziek van af te spelen. Dat kan dus al een USBstick zijn van een paar euro. Deze content is overigens door het hele netwerk af te spelen wanneer je meerdere HEOS apparaten hebt staan. De AUX kun je gebruiken om andere audiodragers aan te sluiten zoals een MP3-speler of de televisie.

Installeren

Om de HEOS 5 te gebruiken moet je eerst de applicatie downloaden uit de Google Play Store en je telefoon of tablet aansluiten via de headphone-uitgang met de Aux-in aan de achterzijde (kabel zit erbij). Hiermee wordt de HEOS 5 aangesloten op het WIFI netwerk, dat duurde bij mij wel even maar dat ligt hoogstwaarschijnlijk aan mijn installatie. Wanneer dat eenmaal gelukt is maak je een HEOS-account aan je ben je klaar om te streamen.

De applicatie 

HEOS Screenshot

Voor de bediening is de applicatie enorm belangrijk en daarom heeft Denon daar heel veel aandacht aan besteed. Om het gebruik zo eenvoudig mogelijk te maken heeft de HEOS-app drie tabbladen aan de onderzijde van de app. 'Rooms' geeft het aantal ruimtes of zones weer die je hebt gemaakt, in mijn geval is dat er maar één omdat ik maar een HEOS-apparaat heb staan. Als je meerdere apparaten hebt dan kun je ze hier managen.

HEOS screenshots

Het tweede tabblad is 'Music' en daar kun je de de muziekbronnen kiezen. Momenteel heeft HEOS de beschikking over Spotify, Napster, Deezer, TuneIn en kan het content van de eigen telefoon afspelen en via de AUX-input. Ook kun je hier de Playlists bekijken die je eventueel hebt aangemaakt. Onder "Now Playing" zie je wat je op dat moment aan het afspelen bent en kun je via het menu ook de geschiedenis bekijken.

Drag and Drop

Een hele goede vinding binnen de HEOS-applicatie is dat je verschillende ruimtes kunt samenvoegen met een simpele drag and drop-beweging. Stel je voor dat een flink potje Death Metal aan het luisteren bent in de studeerkamer op de HEOS 3 en je wil dat ook afdraaien op je HEOS 5 in de woonkamer. Dan sleep je gewoon die ruimte bovenop de andere en de muziek speelt af op beide locaties. Wil je dat opheffen maak je gewoon een omgekeerde pinch-beweging en de instellingen zijn weer zoals voorheen.

De app is zeer duidelijk in het gebruik en werkt eenvoudig. Je bent nooit meer dan twee of drie klikken van een functie verwijderd en hij is stabiel op mijn LG G3.

Het geluid

Geluid is persoonlijk en ik kan niet schrijven hoe het klinkt, ik kan jullie wel verstellen dat ik het fanatstich vind klinken. De hele ruimte wordt gevuld met mooie volle en warme klanken. Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat wat je erin stopt ook goed is. De HEOS 5 kan veel verbeteren maar wanneer het echt een crappy MP3 of stream is dan blijft het slecht. Er is genoeg keuze uit muziek en binnenkort komt daar ook nog Soundcloud bij.

Technisch gezien is er meer over te vertellen. HEOS heeft Audiophile-level synchronisatie, hierdoor loopt de muziek helemaal synchroon ook wanneer je van ruimte naar ruimte loopt. Er is een moderne audio DSP-optimalistie en het design helpt ook mee aan een goede ervaring. Ik kan je vertellen dat het allemaal erg goed klinkt, en daar gaat het om.

Conclusie

De HEOS 5 overtreft mijn verwachtingen en ik alhoewel ik de Sonos er niet naast heb kunnen houden denk ik zeker dat hier een gezonde concurrent voor Sonos is opgestaan. De consumentenadviesprijs van de HEOS 3 299 Euro, de HEOS 5 zal verkrijgbaar zijn voor 399 Euro en de HEOS 7 heeft een consumentenadviesprijs van 599 Euro. Dit is niet goedkoop maar deze prijs is zeker gerechtvaardigd voor het product dat je krijgt. In vergelijking met Sonos valt overigens ook op dat er hier geen apart bridge noodzakelijk is om het apparaat goed te kunnen gebruiken. 

Review
Score: 4,50 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (20)
Bezig met laden van reacties...