Hands-on Samsung Galaxy S6 Edge: vlaggenschip loopt de kantjes er niet vanaf

Hands-on Samsung Galaxy S6 Edge: vlaggenschip loopt de kantjes er niet vanaf

Samsung Galaxy S6 Edge 

De Samsung Galaxy S6 Edge mogen we eigenlijk zien als de premium-versie van een premium-toestel. De Galaxy S6 Edge is in alle opzichten gelijk aan zijn gewonere broertje, maar heeft met zijn doorlopende scherm wel een erg bijzondere voorzijde. We kennen het doorlopende scherm al van de Samsung Galaxy Note Edge, maar daar is alleen aan de rechterzijde een doorlopend scherm te vinden, bij de S6 Edge loopt het scherm aan beide zijden door.

Lees meer: Hands-on Samsung Galaxy S6, Samsung is terug aan de top

Toen we de eerste gelekte afbeeldingen van de S6 Edge zagen, leek het toestel wat aan de dikke kant en vroegen wij ons af of zo'n scherm nu echt nut heeft of dat het gewoon een gimmick is. Waar Samsung bij de Galaxy Note Edge de randen van het mogelijk op leek te zoeken, maakt het bedrijf bij de Galaxy S6 Edge het concept van doorlopende schermranden aantrekkelijker voor een groter publiek. Dat is onder meer gelukt door verbeterde software, nieuwe mogelijkheden, maar ook een design dat 100% past bij deze nieuwe schermsoort.

Samsung Galaxy S6 Edge - hands-on

Krachtige hardware, geweldig scherm

De Galaxy S6 Edge heeft een chipset uit Samsungs eigen stal aan boord. De processor in deze chipset is de eerste die gebaseerd is op een nieuw soort productieproces waarmee enorm kleine verbindingen binnen de processor gerealiseerd kunnen worden. Door deze kleinere verbindingen gaat er minder warmte verloren bij het gebruik, wat er voor zorgt dat processor minder stroom verbruikt en ook sneller is.

In de praktijk reageert de Galaxy S6 Edge soepel, zoals je mag verwachten van een vlaggenschip. In het verleden bleek dat niet altijd het geval te zijn bij Samsung, wat onder andere te wijten was aan de eigen software van Samsung. Bij de Galaxy S6 Edge merkten we nergens vertragingen.

Twee stappen naar voren, één stap terug

Is het dan allemaal Hosanna in de gloria met de Galaxy S6 Edge? Nee, ten opzichte van die andere Edge, de Note Edge, en ten opzichte van de Galaxy S5 doet Samsung met de S6 Edge op een paar gebieden een stap terug. Zo heeft het toestel een tweetal opties niet waar vooral de power-user erg blij van werd: de S6 (Edge) heeft een inbouwde accu die niet even verwisseld kan worden wanneer deze leeg is en het toestel heeft geen ondersteuning voor uitbreidbaar geheugen in de vorm van micro-SD-kaarten.

Samsung heeft zijn best gedaan de accuduur te verbeteren bij zijn Galaxy S6-toestellen, maar de vraag is hoe dit in de praktijk uitvalt. Uiteraard kunnen wij daar na een korte hands-on-sessie nog niets over zeggen. Wat betreft opslag is het een interessante keuze van Samsung af te stappen van ondersteuning voor uitbreidbaar geheugen. Daarbij heeft Samsung duidelijk de vorm-over-functie-aanpak gekozen. Ook op de Galaxy S6 Edge is Adaptive Fast Charging aanwezig, waardoor het toestel 1,5 keer zo snel opgeladen kan worden.

Een andere functie die gesneuveld is ten opzichte van voorgaande vlaggenschepen is de waterdichtheid van het toestel. De Galaxy S5 was waterdicht, maar dit is bij de Galaxy S6 Edge niet het geval. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de metalen behuizing, maar is toch wel een tegenvaller voor liefhebbers van onderwatershots of e-mail onder de douche.

Samsung Galaxy S6 Edge - hands-on

Vernieuwde software

Samsung heeft bij de Galaxy S6-serie zijn eigen grafische schil, TouchWiz, ingeperkt. Dat wil niet zeggen dat we verlost zijn, of voor de liefhebbers, beroofd zijn, van de felle kleurtjes. Nee, die zijn er nog steeds. Wat wel ontbreekt is de overdaad aan apps die Samsung voorheen wel meeleverde. Samsung levert nu nog slechts enkele eigen apps mee met zijn toestellen en overige apps kunnen optioneel gedownload worden via Samsungs eigen mobiele applicatiewinkel.

Wel nieuw in het repertoire van Samsung is een drietal Microsoft-apps. Deze applicaties worden waarschijnlijk meegeleverd met het toestel vanwege een schikking die Microsoft en Samsung getroffen hebben rondom een patentrechtszaak. Het gaat om Skype, OneDrive en OneNote. Voor Microsoft is het een mooie manier om snel een grote groep Android-gebruikers aan zich te binden en Samsung kan een extraatje bieden in de vorm van gratis 250 GB OneDrive-opslag voor twee jaar.

De nieuwste TouchWiz-versie draait bovenop Android 5.0.2. Wat betreft uiterlijk hoef je geen verrassingen te verwachten wanneer je Android Lollipop al eens hebt zien draaien op een Samsung Galaxy S5 of Samsung Galaxy Note 4, Samsung blijkt de gekozen designrichting wat dat betreft door te zetten. Wel nieuw zijn uiteraard Galaxy S6 Edge-specifieke functies die van de randen in plaats van een gimmick een nuttige toevoeging maken.

Aan de schermrand aan de zijkant zijn standaard een paar nieuwe functies toegevoegd. De eerste is People Edge, waarbij je vijf favoriete contactpersonen een eigen plekje krijgen op het homescreen. Deze kunnen dan geopend worden door over het afgeronde schermdeel te swipen. Ook nieuw is de Information Stream, waarbij notificaties, het weerbericht, aandelenkoersen en andere informatie weergegeven kunnen worden. Leuk is ook dat contactpersonen een eigen kleur toegewezen kunnen krijgen, wanneer de S6 Edge op zijn scherm wordt gelegd, zal de zijkant in de contactpersoonkleur gloeien bij een binnenkomende oproep, handig tijdens bijvoorbeeld meetings.

Samsung Galaxy S6 Edge - hands-on

Camera krijgt meer functies

De 16 megapixel aan de achterzijde van de Edge is 16 megapixel en maakt gebruikt van auto realtime HDR, waardoor er foto's met betere belichting gemaakt kunnen worden. Ook de frontcam, die beschikt over 4 megapixels, kan hierdoor betere selfies maken, ook in mindere lichtomstandigheden.

De functies van de camera zijn, in tegenstelling tot de overdaad aan apps, wel uitgebreid, maar door het 'verbergen' van de pro-opties is er ook hier een gulden middenweg gevonden voor de gebruikers. Wij hebben nog te weinig ervaring kunnen opdoen om een juiste en volledige indruk te vormen van de camera, maar de eerste foto's lijken kwalitatief ruim voldoende.

Een andere leuke gimmick die Samsung heeft toegevoegd is de mogelijkheid om twee keer snel achter elkaar op de homebutton te drukken om ze de camera te installeren. Hierdoor wordt het mogelijk om, vanuit elk scherm en zelfs standby-stand, de camera te openen binnen 0,7 seconden. Een handige functie, die we in een iets andere vorm eerder ook al terug zagen bij bijvoorbeeld de Huawei Ascend P7.


Voorlopige conclusie

De Samsung Galaxy S6 Edge is meer mainstream geworden en is een beetje uit de geeky hoek gehaald. Dit is waarschijnlijk ook precies wat Samsung voor ogen had toen het toestel generieker gemaakt wordt. Opties om van kant te wisselen om hierbij het afgeronde scherm was ook een schreeuw van de gebruikers, Samsung heeft daar in deze naar geluisterd. Of het ontbreken van een SDkaart-slot, waterdichtheid en verwijderen van de accu veel mensen gaat tegenhouden is de vraag. Het design, de metalen behuizing, glazen achterkant maken veel goed en de eerste indruk van de Galaxy S6 Edge is dan ook positief.

Galaxy S6 Edge kopen

De Samsung Galaxy S6 Edge zal beschikbaar zijn vanaf 10 april in de Nederlandse winkels, waarbij deze onder andere verkocht wordt door de officiële Samsung-shop, de pre-order is vanaf vandaag live. De adviesprijs is € 849 voor de 32GB-versie, waarbij eerst de kleuren wit, goud en zwart, de prachtige groene variant zal enkele weken later leverbaar zijn in Nederland. Het 64GB-model heeft een adviesprijs gekregen van € 949, terwijl het model met 128GB intern geheugen € 1049 moet gaan kosten.

Lees meer over:
Samsung Galaxy S6

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

ABN Amro kampt met storing: mobiel bankieren niet mogelijk

Veel klanten van de ABN Amro hebben sinds maandagochtend last van problemen met internetbankieren. De bank geeft aan dat er z...

Microsoft Teams voor Android: dit zijn de 8 beste tips en tricks

Werken vanuit huis begint als nieuwe standaard in te klinken, en daarmee wordt Microsofts Teams een nóg belangrijker onderdee...

Buienradar heeft nieuwe Europese weerkaarten: zo werkt het

De Buienradar-app heeft twee nieuwe Europese weerkaarten gekregen en nu krijg je via  dus meer inzicht van het weer op vakant...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 21

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een vertaler, e...

Vakantiegeld gehad? Deze aanbiedingen helpen je er vanaf

Mei is de maand van het vakantiegeld. Natuurlijk is dit bedrag bedoeld om te spenderen aan een welverdiende vakantie aan de C...

Samsung Galaxy Watch 4 ontvangt Google Assistent via update

Een veelgevraagde functie voor Galaxy Watch 4-bezitters is een update met daarin de Google Assistent. Dankzij dit slimme hulp...

Xiaomi onthult samenwerking met cameramerk Leica: dit mag je verwachten

Xiaomi gaat in juli een nieuw toptoestel aankondigen, een eerste dat samen met de camerafabrikant Leica is ontwikkeld. Beide...

Android 11 is momenteel de populairste Androidversie

Google deelt al geruime tijd geen distributiecijfers meer. Jammer, want we konden aan de hand van deze cijfers zijn welke And...

Grote HEMA insectenspaaractie, zo deel je een foto via Instagram

Vanaf vandaag kunnen kinderen bij HEMA de grote insecten-verzameling bij elkaar sparen. Maar liefst 12 insecten, zoals een vl...

Nieuwe Google-app laat je praten met je ogen, ook in Nederland (Video)

Look to Speak is een experimentele Google-app die mensen met een beperking helpt om te praten door met hun ogen in een bepaal...

Lees meer

Net binnen

Samsung Galaxy Watch 4 ontvangt Google Assistent via update

Een veelgevraagde functie voor Galaxy Watch 4-bezitters is een update met daarin de Google Assistent. Dankzij dit slimme hulp...

Beste Android-apps in de Google Play Store week 21

In 'Beste Android-apps' bespreken we elke keer een selectie aan toffe apps die je kunnen inspireren. Dit keer een vertaler, e...

Nieuwe Google-app laat je praten met je ogen, ook in Nederland (Video)

Look to Speak is een experimentele Google-app die mensen met een beperking helpt om te praten door met hun ogen in een bepaal...

Microsoft Teams voor Android: dit zijn de 8 beste tips en tricks

Werken vanuit huis begint als nieuwe standaard in te klinken, en daarmee wordt Microsofts Teams een nóg belangrijker onderdee...

Grote HEMA insectenspaaractie, zo deel je een foto via Instagram

Vanaf vandaag kunnen kinderen bij HEMA de grote insecten-verzameling bij elkaar sparen. Maar liefst 12 insecten, zoals een vl...

Lees meer