Hands-on Samsung Galaxy S6: terug aan de top

Hands-on Samsung Galaxy S6: terug aan de top

Premium, eindelijk

Met de voorgangers van de Samsung Galaxy S6 werden altijd high-end-toestellen neergezet, maar mede door de materiaalkeuze voelden deze nooit echt premium aan zoals bijvoorbeeld de HTC One M8. Met de Galaxy S6 zijn ze een andere weg in geslagen en hebben mij persoonlijk hier echt mee verrast. Het toestel voelt degelijke, premium en vooral goed aan. De metalen behuizing, glazen achterkant en strakke kleuren zorgen ervoor dat ik veel enthousiaster ben geworden over dit nieuwe Samsung Galaxy-toestel in vergelijking met de afgelopen jaren. De achterkant, met uitstekende camera is vrij strak gehouden en dit draagt ook weer bij aan de uitstraling die het toestel op dit moment heeft.

Samsung Galaxy S6 - hands-on

De Galaxy S6 zal beschikbaar zijn in een viertal kleuren: wit, zwart, goud en blauw, waarbij vooral de blauwe kleur opvallend en vooral minder traditioneel is. De metalen randen rondom de Galaxy S6 laten wel enigszins denken aan de iPhone, dit komt onder andere door de speakergrill en de 'streepjes' die erop zitten. Deze hebben overigens wel een functie, hierdoor is het mogelijk überhaupt verbinding te maken met een (mobiel)netwerk, hetgeen anders geblokkeerd zou worden door de behuizing.

Ook de vingerafdrukscanner is gebleven, alleen hoeft hier geen swipe-beweging over gemaakt worden. Dit resulteerde, zelfs in een korte testperiode, in een zeer goede reagerende vingerafdrukscanner, die met een 'touch' het toestel kan ontgrendelen. Door deze andere aanpak wordt de vingerafdrukscanner van de Galaxy S6 ook echt bruikbaar en waardevol.

Lees ook: Samsung Galaxy S6 officieel: toptoestel met premium design

Specs: dik in orde

Onder de motorkap draait een eigen chipset van Samsung, de Exynos, die gebruik maakt van 14nm-processen. Dit brengt met zich mee dat deze zuiniger is en daarna ook nog eens zorgt voor betere prestaties. Hiermee wordt en de, niet verwisselbare, accu gespaard en draaien processen sneller dan ooit tevoren op papier. We hebben in deze korte testperiode nog geen benchmarks kunnen draaien, maar zullen dit zo snel als dit mogelijk is wel doen.

Ook nieuw in de Galaxy S6 is het gebruikte geheugen, 3GB LPDDR4 memory zou moeten zorgen voor een snelheidswinst van maar liefst 88%. Je kunt je hierbij voorstellen dat dit gewoon direct merkbaar is aan de prestaties van dit toestel. Samsung heeft dus ook onder de motorkap zijn best gedaan om nieuwe technologieën te gebruiken om zo een volgende stap te zetten.

Het geheel wordt van stroom voorzien door een 2550 mAh-accu, kleine dan zijn voorganger, maar volgens Samsung zou dit geen nadelige gevolgen moeten hebben op de accuduur door de uitgevoerde optimalisaties. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, weten we pas na een langere test met het toestel. Daarnaast is de Galaxy S6 draadloos op te laden via Adaptive Fast Charging, waardoor het toestel tot 1,5 keer sneller opgeladen wordt.

Een nadelige verandering ten opzichte van de Galaxy S5 is het ontbreken van een microSD-kaart-slot, maar ook is het toestel niet meer waterdicht en kan de accu niet meer verwijderd worden. Hiervoor krijgt de consument terug dat het toestel nu anders is opgebouwd, een metalen frame bevat en een glazen achterkant heeft. Een gewaagde keuze van Samsung, maar voor mij geen reden om het toestel niet aan te schaffen.

Samsung Galaxy S6 - hands-on

Camera: betere belichting

Aan de achterzijde van de Galaxy S6 vinden we een 16 megapixel-camera met een F1.9 lens. Softwarematig zijn er weer legio nieuwe opties en functies toegevoegd, onder andere om de belichting te verbeteren en foto's bij mindere lichtomstandigheden naar een hoger niveau te tillen. De 16 megapixel-camera beschikt over auto realtime HDR, een modus die zonder flits, goede belichte foto's moet maken. Andere opties, zoals bijvoorbeeld een slowmotion-modus zijn ook weer aanwezig in de camera van de S6. Ook Optical Image Stabilisation (OIS) die tegenwoordig standaard is op smartphone, zorgt ervoor dat het beeld vooral bij het schieten van een video minder beweegt.

De frontcam heeft een resolutie van 4 megapixel en beschikt over dezelfde realtime HDR, waardoor ook deze foto's van betere kwaliteit moeten worden. Een goede, uitgebreide test hiermee hebben we tijdens de hands-on-periode helaas niet kunnen doen. Natuurlijk heeft Samsung ook binnen de software het nodige toegevoegd aan extra opties en functies, maar dit alleen zichtbaar gemaakt in de zogenaamde pro-mode. Hierdoor hebben beginnende gebruikers, of mensen die deze opties toch niet gebruiken, geen onnodige functies op het scherm staan.

Een ander, belachelijke logische functie die toegevoegd is aan de home-button, maar er simpelweg nog niet was is een dubbele tik om de camera te openen. Dit kan als het scherm aanstaat, maar ook vanuit standby, dit opent binnen 0,7 seconden de camera, waardoor deze extra snel te bedienen is.

Samsung Galaxy S6 - hands-on

Software: minder is meer

Ein-de-lijk heeft ook Samsung geluisterd naar de feedback van gebruikers en zijn er vele apps, die voornamelijk met 'S' beginnen geschrapt. Apps als bijvoorbeeld S-Note zijn niet meer standaard aanwezig op het toestel, maar kunnen door de liefhebber nog steeds gedownload worden uit de Samsung App Store, die op het toestel geïnstalleerd is. Een andere toevoeging van de fabrikant aan TouchWiz, de grafische schil zijn thema's. Hiermee kan de ervaring ook door de gebruiker aangepast worden. Deze optie is niet volledig nieuw, eerder waren thema's voor Samsung-toestellen al terug te vinden op bepaalde devices in de A-serie.

Daarnaast is er een interessante keuze gemaakt om een aantal Microsoft-apps mee te leveren op de Galaxy S6. Zo zien we onder andere OneNote, Skype en OneDrive. Deze laatste, de cloudopslagdienst, geeft daarbij ook nog eens in totaal 150GB gratis opslag voor een periode van twee jaar als deze wordt geactiveerd op dit toestel. Eerder werkten ze samen met Dropbox, maar hebben dit nu verruild voor OneDrive.

Video: Samsung Galaxy S6 eerste indrukken

Voorlopige conclusie

Samsung heeft mij echt verrast met de Galaxy S6, vooral het design is een groot pluspunt met daarbij de premium-uitstraling. Ook het feit dat er minder 'verplichte' software aanwezig is, is een groot pluspunt. Dit had ik persoonlijk altijd als kritiekpunt op de voorgaande versies en daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Het ontbreken van een microSD-kaart-mogelijkheid, waterdichtheid en een verwisselbare accu zijn voor mij vooralsnog geen reden om een eventuele aankoop af te wenden. Neemt niet weg dat er ongetwijfeld gebruikers zijn die deze concessie niet kunnen waarderen en het als een niet-koopargument zien. Ook zaken als de vingerafdrukscanner die simpelweg beter werkt, voegen veel toe wat mij betreft. Kortom, voor het eerst in jaren ben ik erg enthousiast het nieuwe toestel in de Galaxy-serie.

Lees ook: Hands-on Samsung Galaxy S6 edge: vlaggenschip loopt de kantjes er niet vanaf


Galaxy S6 kopen

De Samsung Galaxy S6 zal beschikbaar zijn vanaf 10 april in de Nederlandse winkels, waarbij deze onder andere verkocht wordt door de officiële Samsung-shop, maar ook retailers zoals Studentmobiel bieden hem aan. De pre-order is live vanaf vandaag. De adviesprijs is € 699 voor de 32GB-versie, waarbij eerst de kleuren wit, goud en zwart, de blauwe variant zal enkele weken later leverbaar zijn in Nederland. De adviesprijzen voor de 64GB- en 128GB-variant liggen op € 799 en € 899. Bij het kopen van een Galaxy S6 via de officiële Samsung-shop wordt een gratis draadloze charger geleverd.

Lees meer over:
Samsung Galaxy Note 10

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Onweer in Nederland, 3 apps die je tijdig waarschuwen voor onweer

Onweersbuien in Nederland, dat kan nogal wat problemen veroorzaken. In Nederland onweert het gemiddeld 21 (noordoosten) tot 3...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

MijnKPN laat je nu automatisch mobiele data delen met je gezin

KPN maakt het voor klanten makkelijker om hun mobiele databundel met anderen te delen. Je kan voortaan in de MijnKPN-app inst...

Eerste generatie Google Nest Hub krijgt nu appdrawer via update

Google werkt de eerste generatie van de Google Nest Hub bij met een appdrawer. Je kan zo door je lijst met apps navigeren zod...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

'Qualcomm werkt aan high-end chipset en betere naamgeving voor chipsets'

Qualcomm kondigt naar alle waarschijnlijkheid op 20 mei een nieuwe high-end processor aan. Naar verwachting zal het hier gaan...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Lees meer

Net binnen

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Lees meer