Review Google Wifi: zonder zorgen wifi opzetten en onderhouden

Review Google Wifi: zonder zorgen wifi opzetten en onderhouden
Afgelopen dinsdag heeft Google bekend gemaakt dat ze ook in Nederland hun eigen router-set gaan verkopen. Google Wifi moet het aanleggen en onderhouden van Wifi ontzorgen. We kregen een test-set van Google en zijn er mee aan de slag gegaan.

Google Wifi

Deze Wifi-oplossing komt voort uit de Google OnHub Router die enige jaren terug op de markt kwam. Waar de OnHub nog een overheersende zwarte buis was, is Google Wifi wat minder aanwezig. 

Het doel van Google Wifi is om de gebruiker een systeem te geven wat stabiel is en makkelijk te installeren is. Google wil dat de gebruiker ook controle over heeft op een manier dat hij of zij ook begrijpt wat hij of zij aan het doen is. Dit zijn de elementen waarop ik mij gefocust heb in deze review.

Verpakking

Je kunt zien dat gebruiks- en installatiegemak het uitgangspunt is bij Google Wifi. Dat begint al bij de verpakking. Een nette langwerpige doos waar de 3 units netjes naast elkaar in zitten. Onder elke unit is er de benodigde laadkabel en bij één unit een UTP-kabel extra. In totaal zitten er twee papiertjes bij met een klein beetje info. Meer heb je ook niet nodig.

Google Wifi verpakking

Design

De Google Wifi zelf heeft een smaakvol ontwerp. Het is een rond apparaat in een witte kleur met aan de bovenkant heel klein het logo van Google. Over de zijkant loopt een ring waar verlichting achter zit die je vertelt dat de unit werkt en verbinding heeft.

Alle routers die ik tot nu toe gebruikt had, waren grote zwarte dozen met antennes erop. Aan de voorkant een stel agressieve lampjes die meer dan eens rood waren waar ze eigenlijk groen moesten zijn.., aarrgh.

Google Wifi straalt rust en reinheid uit, dit zorgt er ook nog eens voor dat je het apparaat gewoon in het zicht kunt laten staan. Door het neutrale design past het bij vrijwel elk interieur, ook wanneer het niet van Ikea komt.

Google Wifi in huiskamer

Installatie

De belofte van Google is dat de installatie erg makkelijk is. Hiervoor kregen we van Google Nederland een filmpje te zien met daarin een 6-jarige die een unit van Google Wifi aansluit en werkend krijgt binnen een paar minuten. De toon was gezet.

Maar het bleek geen trucage, het installeren is echt heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is Google Wifi en de Google Wifi-app op je telefoon. Google Wifi neemt je aan de hand door de installatie heen. Alles wordt meer dan duidelijk uitgelegd. Je sluit de eerste unit aan op netstroom en de UTP-kabel op het punt waar je je internet vandaan haalt. In mijn geval is dat de Ziggo Horizon-box.

Google Wifi App

De applicatie vraagt je om de QRcode aan te achterkant te scannen zodat de app gelijk de juiste gegevens heeft. Hij vraagt waar de unit staat (huiskamer, slaapkamer, et ceter), je geeft het netwerk een naam en je krijgt ook de gelegenheid om een gast-netwerk te creëren. Na de installatie en de controle van het netwerk is het meeste werk eigenlijk al gebeurd. Het netwerk staat en Wifi werkt.

Google Wifi App

De applicatie vraagt hoeveel units je nog meer hebt. In mijn geval had ik drie units en moest ik er dus nog twee installeren. Dat gaat op dezelfde manier, Je scant, zegt waar hij staat, er is een controle en je bent klaar. 

Mijn netwerk bestaat uit een unit in de huiskamer, een unit in mijn kantoor in de 'kelder' (dijkhuis) en een unit op de slaapkamer op de eerste verdieping. Als ik 10 minuten bezig ben geweest om alles werkend te krijgen is het lang.

Google Wifi-applicatie

Google Wifi is niet alleen handig bij het installeren. Na de installatie is het je grote vriend bij het beheren van het netwerk.

Wifi Google App

In de applicatie heb je 3 tabbladen. De eerste geeft je via de bekende 'kaarten' informatie over de staat waarin je netwerk verkeerten een aantal tips en wist-je-datjes.

Wifi Google App

Het tweede blad geeft een grafisch overzicht van je wifipunten. Je kunt elk punt testen op de snelheid en je kunt zien wat de up-en download-snelheid is, daarnaast is er ook een verbruiksstatistiek.

Wifi Google App

Dit tabblad laat ook zien hoeveel toestellen er aangesloten zijn en wat deze aan het doen zijn wat betreft data. Ook handig om te zien wie er thuis is of niet.

Het derde tabblad geeft je allemaal shortcuts die je kunt gebruiken om bepaalde acties uit te voeren. Veel heeft hier te maken met instellingen en het testen van netwerk.

Family WiFi - controle over je netwerk

Google Wifi blinkt uit in het controleren van je netwerk. En daar bedoelen we niet mee dat je ziet dat het werkt, maar dat je kunt beheren wie wat kan in het netwerk. Dit is vooral bedoeld voor families met kinderen.

In de app kun je labels aanmaken en daar een of meerdere toestellen  aanhangen van bijvoorbeeld je zoon. Je kunt dan deze groep beheren door een schema in te stellen wanneer er voor deze devices internet aan mag staan. Zo kun je zeggen dat je zoon na 20.00 uur niet meer op het internet mag en dat het pas in de ochtend om 07.00 uur weer aan gaat.

Een mogelijkheid die helemaal nieuw is, is de controle over schadelijke inhoud door middel van de Safe Search-technologie. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je (jonge) kinderen niet op schadelijke sites terechtkomen.

[readmore articles="191071"]

Wifi Google App

Family Pause en Priority device

Wanneer je aan tafel gaat of even een serieus gesprek wil hebben dan moeten de mobieltjes aan de kant. Ik weet van mezelf dat dat best moeilijk is. In de applicatie zit daarvoor een handige functie ingebouwd. Je kunt het netwerk namelijk op pauze zetten. Hiermee sluit je even al het internet af op alle devices. Je maakt er geen vrienden mee maar het werkt wel.

Met Priority device kun je een toestel in het netwerk voorrang geven. Dat kan de werkcomputer van de vader zijn, maar ook een Chromecast omdat er iemand aan het streamen is. Dit is allemaal instelbaar via de applicatie, ook wanneer je niet thuis bent.

Naam netwerk

Een allerlaatste zinloos maar wel heel leuk feitje. In de naam van het netwerk kun je ook emoji's gebruiken. En dat is gewoon leuk. Mijn netwerk heet 'Robot, drol, paard'

Google Wifi App

Conclusie

Ik heb de Google Wifi nu een week in gebruik en ben er zeer tevreden over. Het installeren was echt ontzettend eenvoudig en kan door iedereen gedaan worden. Dat is echt een uniek punt van dit product want veel mensen laten het aan een ander over. In een tijdperk waar het internet niet meer weg te denken is is het een zegen dat je als gezinshoofd de Wifi thuis kunt controleren en beheren zonder daar een LOI-cursus voor te moeten volgen.

De dekking en de werking van Wifi in mijn huis is echt ontzettend verbeterd. Ik heb in een week tijd geen onderbrekingen gehad. Doordat er ook een unit in mijn kantoor staat heb ik eindelijk een goede Wifi-verbinding in de tuin. Helaas kan ik daar over een maand of 8 pas weer van genieten, maar je kunt het alvast maar klaar hebben.

Als laatste waardeer ik de moeite die men heeft gestoken in het design. Ik hoef niet meer mijn best te doen om alles te verstoppen, het mag gezien worden. 

Om deze redenen vind ik de prijs van 139 euro per stuk en 359 euro voor een pakket van drie wel aan de hoge kant maar niet onredelijk. Het gemak en de mogelijkheden maken dit voor mij een product dat ik aan  iedereen kan aanraden, vooral voor gezinnen.

Google Wifi kopen

Google Nederland biedt de Google Wifi via de eigen webwinkel aan maar ook via een aantal retailers. De Google Wifi is te koop bij Bol.com,  MediaMarkt (Triple en Single) en Coolblue (Triple en Single).

Lees meer over:
Google Meet

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Summer Sale bij Tink, dit zijn de 15 beste deals in smarthome

Tink denkt helemaal niet aan op vakantie gaan, daar vieren ze de zomer met de Summer Sale. Tot en met 30 juli kun je gebruik...

Google Fit-update maakt het gebruik van de app een stuk makkelijker

Google Fit heeft sinds lange tijd weer behoorlijk wat aandacht gekregen van Google en de laatste update is zeker noemenswaard...

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een update (week 30)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze hebben we voor je op rij gezet in dit artikel. Di...

Google geeft zijn Contacten-app een Material You-behandeling

De lancering van de stabiele versie van Android 12 nadert en dat betekent dat we naast de nieuwe functies ook het nieuwe ontw...

Google Keep laat je nu deze prachtige notitieachtergronden instellen

Google Keep heeft eindelijk weer een een update gekregen en ditmaal krijgen we een aantal leuke achtergronden te zien waarmee...

OnePlus 10 Pro-concept met Hasselblad-camera verschenen

Er is een concept gemaakt van de OnePlus 10 Pro, het nieuwe vlaggenschip dat volgend jaar op de markt verschijnt. In de rende...

Motorola Edge 20 krijgt 3 jaar updates in Nederland (Exclusief)

In Nederland krijgen de nieuwe Edge 20 en Edge 20 Lite dan toch drie jaar beveiligingsupdates. Eerder communiceerde het merk...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Storytel en Spotify (week 30)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Qualcomms eigen premium smartphone voor insiders nu te koop

Qualcomm heeft zijn eerste telefoon uitgebracht, en hij heet simpelweg de 'Smartphone for Snapdragon Insiders'. Hij is vanaf...

OnePlus' verkoop met spectaculaire 304% gegroeid in Europa

OnePlus zag zijn verkoop in de eerste helft van 2021 met 304 procent groeien in Europa. De Nord-telefoons zijn de spilfiguren...

Lees meer

Net binnen

Google Keep laat je nu deze prachtige notitieachtergronden instellen

Google Keep heeft eindelijk weer een een update gekregen en ditmaal krijgen we een aantal leuke achtergronden te zien waarmee...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Storytel en Spotify (week 30)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Summer Sale bij Tink, dit zijn de 15 beste deals in smarthome

Tink denkt helemaal niet aan op vakantie gaan, daar vieren ze de zomer met de Summer Sale. Tot en met 30 juli kun je gebruik...

OnePlus' verkoop met spectaculaire 304% gegroeid in Europa

OnePlus zag zijn verkoop in de eerste helft van 2021 met 304 procent groeien in Europa. De Nord-telefoons zijn de spilfiguren...

Qualcomms eigen premium smartphone voor insiders nu te koop

Qualcomm heeft zijn eerste telefoon uitgebracht, en hij heet simpelweg de 'Smartphone for Snapdragon Insiders'. Hij is vanaf...

Lees meer