Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Ok Google, what's the best Androidsite?

Google Home review: Ok Google, ben jij de moeite waard?

· 29 december 2016

Google Home maakt jouw huis nog slimmer, onder andere door gebruik te maken van Google Assistant. Wij wisten een Google Home te bemachtigen en zijn ermee aan de slag gegaan. Hoe dat beviel lees je in deze review.

Google Home

Laten we allereerst beginnen met uitleggen wat Google Home precies is. Dit is een klein apparaat dat vooral in de woonkamer gebruikt zal worden en via spraakopdrachten acties kan uitvoeren. Dit kunnen commando's zijn om bijvoorbeeld het licht aan te doen of een bepaalde playlist te starten. Maar anderzijds kan er ook allerlei informatie gegeven worden zoals de agenda van een bepaalde dag of antwoorden op vragen. Dit wordt ten gehore gebracht door de ingebouwde speaker. 

In Google Home zit de Google Assistant. Deze slimme assistent geeft antwoorden op jouw vragen en wordt door machine learning steeds verder getraind om op het juiste moment, de juiste en meest relevante informatie door te geven. 

Dit alles maakte mij erg nieuwsgierig naar Google Home en kon dan ook niet wachten om aan de slag te gaan met dit nieuwe, smart home-apparaat. 

Design

Het eerste wat mij opviel aan de Google Home was het feit dat deze klein is. Kleiner dan gedacht in ieder geval. De officiële productfoto's doen vermoeden dat het een relatief groot apparaat is, maar de werkelijkheid is compleet anders. De mensen die ik gesproken hebben die een Google Home bezitten vinden hem ook kleiner dan gedacht. Voor mij is dit geen probleem, sterker nog, ik was er positief door verrast. 

Google home

Het geheel ziet er stijlvol uit en past in vrijwel elk interieur. Zoals wel vaker neem ik mijn vriendin als graadmeter voor gadgets. Zelf heeft ze er niets mee en liefst staan ze niet in het zicht, maar dat was bij de Google Home anders. Deze kreeg zelfs een prominente plek op de dressoir, verrassend.

Er zijn mensen die niet enthousiast zijn over de kleur van de kabel, deze is wit. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van waar je hem neerzet. Persoonlijk heb ik hier geen last van, deze ligt bij mij achter de dressoir. Het vervangen van de kabel is niet zomaar mogelijk, het is een 'eigen' stekker van Google en geen standaard USB-C of microUSB-aansluiting. Hou er dus ook rekening mee dat als je een exemplaar uit Amerika laat komen - de enige plaats waar Google Home officieel te koop is op dit moment - dat er een verloopstekker gebruikt moet worden.

Met de Google Home wordt door de zoekgigant niet alleen ingezet op techniek en functies, maar is er ook nagedacht over het design. Onder andere door de covers die los aangeschaft kunnen worden. Hiermee geef je de onderzijde een andere kleur. De standaard grijze onderkant is wat mij betreft prima en vrij neutraal en past daarmee in elke interieur.

Google home

Hoe werkt Google Home

Het moment om met de Google Home aan de slag te gaan was aangebroken en zoals aangegeven, was ik vrij enthousiast. Het instellen van de Google Home is erg eenvoudig, een kwestie van de Google Home-app downloaden en de stappen volgen. Deze app ken je misschien ook van de Chromecast, de app is recent omgedoopt van Google Cast naar Google Home. 

Alvorens echt aan de slag te kunnen met de setup moet het toestel wel op Engels ingesteld staan. Hierbij zijn de instellingen van Google Now op het toestel niet van toepassing, maar de systeemtaal moet wel echt Engels zijn, anders start de setup simpelweg niet. Het apparaat wordt gekoppeld aan jouw eigen Google-account. Tip: heb je het 'Ok Google' hotword aan staan op je smartphone, zet dit uit. Elke keer als je Google Home activeert met 'Ok Google' gaat je smartphone ook aan de slag en dat is niet handig.

Google home

Na het instellen van onder andere het WiFi-wachtwoord en een aantal andere zaken was het tijd om diensten te koppelen. Zelf maak ik gebruik van Philips Hue-lampen in de woonkamer en dat is op dit moment één van de weinige ondersteunde externe producten. Het koppelen gaat eenvoudig door Hue toestemming te geven en eenmalig op de knop van de Hue-bridge te drukken. Vervolgens worden de lampen gegroepeerd zoals jij dat wil. Hierbij heb ik gekozen voor living room. 

Na het koppelen van Hue en kiezen van de kamer wordt het mogelijk om met commando's de lampen aan te zetten, dimmen of van kleur te veranderen. 

'Ok Google, lights on' - lampen springen aan op laatste bekende instellingen

'Ok Google, turn lights pink' - kleur veranderen van lampen

'Ok Google, dim lights' - dimmen van lampen

'Ok Google, brighten lights' - feller laten branden van lampen

Met deze commando's kun je al redelijk snel uit de voeten, ook zonder ze op te zoeken. Wat ik in het begin deed was 'Ok Google' - wachten totdat de lampjes gingen branden - om vervolgens het spraakcommando te noemen. Later kwam ik erachter dat het ook in één keer door kan. 

Dat vind ik op dit moment wel nog een klein minpunt van Google Home. Er wordt geen signaal meer gegeven zodat je weet dat Google Home luistert. Er is geen piep na 'Ok Google', dus als het apparaatje niet in het zicht is en je dus geen lampjes ziet, weet je niet of er geluisterd wordt. Dit is een bewuste keuze van Google geweest, maar persoonlijk ben ik daar niet enthousiast over.

De tweede functie van Google Home die ik veel gebruikt hebt tot nu toe is het afspelen van muziek. Hiervoor gebruik ik Spotify, die ik bij het eerste gebruik toegang moest geven. Vanaf dat moment is het een kwestie van 'Ok Google, Play <naam song> of <naam playlist> of <genre> en de speaker gaat aan de slag. 

Google Home heeft dus een ingebouwde speaker en ook al is het een klein apparaatje, deze weet toch een bijzonder goed geluid te produceren. Dit heeft mij ook positief verrast. 

Wil je tv kijken, dan koppel je Netflix of YouTube aan het apparaatje en zeg je dat je film X wilt casten naar je tv in de woonkamer. Google zorgt er dan voor dat de tv eventueel aangezet wordt (als de instellingen dit toelaten), de juiste HDMI-source geselecteerd wordt om vervolgens te starten met afspelen van de door jou gekozen content. Dit ging niet altijd even vlekkeloos en ik betwijfel of ik dit zal blijven gebruiken totdat er verbetering in komt. De commando's werden vaak niet goed herkend.

De laatste functie die gebruikt heb qua bediening is het instellen van de temperatuur op de Nest-thermostaat. Dit is vrij eenvoudig: Ok Google, set temperature to...' en hij gaat omhoog. Eenvoudig en simpel. Enige probleem is dat mijn Nest redelijk goed weet wat de ideale temperatuur is op elk moment van de dag, dat het maar erg weinig voorkomt dat ik hem moet instellen. Maar het kan wel.

Dit zijn de 'bedieningsfuncties' van Google Home die ik het vaakst gebruik heb, maar er kan nog veel meer. Zo kun je allerlei vragen stellen aan Google over bijvoorbeeld het weer, eventuele vertalingen opvragen, een boodschappenlijstje maken en reminders instellen. Dit zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden, net als de mogelijkheid om meer apparaten te koppelen. Voor nu is het vooral handig om te gebruiken met de lampen en muziek, maar ik kan me voorstellen dat je in de toekomst ook de voordeur kunt open doen met Home.

Google Home

Uitbreiding met IFTTT

Wil je nog verder gaan met Google Home: dat kan met IFTTT. Deze dienst maakt het mogelijk om allerlei andere diensten en services met elkaar te verbinden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Applets die een ALS en een DAN-scenario hebben. Zo zijn er een aantal standaard, voorgeprogrammeerde acties. Denk hierbij aan: 'Ok Google, Party Time' om vervolgens de Hue-lampen in de 'feeststand' te zetten. Het uitvoeren van de actie is dan één onderdeel, maar ook de response van Google waarna de opdracht wordt uitgevoerd kan ook ingesteld worden.

Hierbij zijn er veel mogelijkheden, zolang de diensten ondersteuning hebben voor Google Assistant. Wil je bijvoorbeeld naar Facebook posten via een spraakbericht, dat kan ingesteld worden. Maar er zijn ook andere mogelijkheden te bedenken. Zo heb ik op Google Home ingesteld: 'What is the best Androidsite', waarna Google uiteraard aangeeft: Androidworld.nl. De mogelijkheden van Google Home met IFTTT worden alleen maar uitgebreider naarmate er meer diensten worden toegevoegd.

Inmiddels zijn er al een aantal mogelijkheden voor Google Home, maar ook zeker nog beperkingen. Daar ga ik hierna verder op in.

Beperkingen

De grootste beperking van Google Home op dit moment is het gebrek aan ondersteuning voor Nederlands, in combinatie met de beschikbaarheid in andere landen dan Amerika. Nu spreken de meeste mensen wel redelijk Engels, dat is het probleem niet, maar als ik een liedje van K3 wil opzetten voor mijn dochter via Google Home, dan heeft hij veel moeite met het herkennen van de titel. Daarnaast is het toch prettiger om in je eigen taal opdrachten te geven, misschien niet eens voor jezelf, maar ook voor anderen.

Dat Google Assistant ooit ondersteuning krijgt voor Nederlands, daar twijfel ik niet aan, ik vrees alleen voor de termijn waarop dit zal zijn. Nederland en België staan niet bovenaan het prioriteitenlijstje van Google qua taal. Dit is niet eens zo heel vreemd, want er zijn nu eenmaal niet bijster veel mensen die de taal spreken als je dit afzet tegen bijvoorbeeld Spaans of Engels. De verwachting is dan ook niet dat Nederlands binnen afzienbare tijd toegevoegd zal worden aan Assistant.

Het tweede nadeel van Google Home op dit moment is dat het nog vrij beperkt is. De hoeveelheid informatie die Home kan geven is al vrij groot, maar de ondersteunde diensten zijn nog te beperkt. IFTTT biedt hier een soort van uitkomst voor, maar ook hier is het aanbod nog niet heel groot. Gebruik je bijvoorbeeld geen Nest-thermostaat, maar een andere slimme temperatuurregelaar, dan wordt het lastig om deze met je stem te bedienen. Als je overstapt naar Google Home, wil je ook alles kunnen bedienen met je stem.

Dat we nog veel van Google Home gaan horen in de toekomst lijkt me vrij duidelijk. De onderliggende techniek met Google Assistant is één van de speerpunten van het bedrijf en dat de Home van de ontwikkeling daarvan profiteert is duidelijk. Wat we nog allemaal mogen verwachten, dat moet de tijd leren, maar ik ben er klaar voor en blijft de Home nog even gebruiken...

Google home

Google Home kopen

Wil je een Google Home kopen, dan zul je uit moeten wijken naar Amerika, waar deze voor 129 dollar te koop is. Heb je vrienden of familie  in Amerika wonen, of nog beter, ga je er binnenkort heen, neem er dan één mee. Maar gebruik maken van verzenddiensten van Amerika naar Nederland of België is ook mogelijk. Hou er daarbij wel rekening mee dat er altijd BTW + kosten betaald moeten worden zodra het apparaat in Nederland binnen is gekomen.

De Google Home voor deze review is vanuit Amerika verzonden door onze vrienden van USA2YOU.

Conclusie

Het design van de Home is dik in orde, hij is kleiner dan verwacht en past goed in het interieur. De bediening verloopt vlekkeloos, de spraakopdrachten worden goed geïnterpreteerd en de speaker werkt erg goed voor het formaat. 

Met de Google Home koop je een apparaatje waar je vooral in de toekomst veel plezier aan kunt beleven. Wil je hem echt goed kunnen gebruiken op dit moment, dan heb je Hue-lampen, een Nest-thermostaat en/of een Spotify of Play Music-account nodig. Dit is ook direct een beperking: er zijn slechts weinig diensten beschikbaar. Ook de Nederlandse taal ontbreekt nog dus het potentieel volledig benutten kunnen we hier nog niet.

De Google Home is op dit moment nog een verre vriend, maar in de toekomst wordt het mijn beste maatje, hopelijk.

+ Kleiner dan verwacht, mooi design

+ Goede speaker

+ Stemherkenning goed

- Vooralsnog beperkte mogelijkheden

- Geen ondersteuning voor Nederlandse taal

Review
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (31)
Bezig met laden van reacties...