Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Garmin heeft begin dit jaar zijn Fenix 7-serie aangekondigd en deze bestaat uit verschillende sporthorloges. Ik mocht de Fenix 7S Sapphire Solar testen en je leest in deze review wat dit horloge voor jou kan betekenen.

Garmin Fenix 7

De Garmin Fenix 7-serie bestaat uit de Fenix 7S, Fenix 7 en Fenix 7X. De Fenix 7S is het instapmodel en de Fenix 7X is het topmodel in de serie. De horloges zijn ook weer in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo is er een standaard uitvoering, een Solar-uitvoering, en een Sapphire Solar-variant. De laatste twee hebben een zonnepaneeltje in het scherm waardoor de accuduur verlengd wordt. Sapphire staat voor extra beschermlaag van saffierglas. De Fenix 7X krijgt een ledlampje dat je kan gebruiken als zaklamp. Volgens Garmin komt dit van pas tijdens het opzetten van een kamp of hardlopen in het donker. Ik heb de Sapphire Solar-variant een aantal weken mogen testen. Ben je benieuwd wat dit horloge allemaal in huis heeft? Lees dan vooral verder onder de tabel.

Verschillende uitvoeringen

Garmin Fenix 7S Garmin Fenix 7 Garmin Fenix 7X 
Grootte behuizing/scherm 42mm/1,2 inch 47mm/1,3 inch 51mm/1,4 inch
Standaard 699,99 euro 699,99 euro -
Solar 799,99 euro 899,99 euro / 999,99 euro / 1149,99 euro 899,99 euro
Sapphire Solar 899,99 euro / 999,99 euro 999,99 euro 999,99 euro / 1199,99 euro
Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

Garmin Fenix 7S Sapphire Solar: de pluspunten

1. Compact en draagbaar

Heb je smalle polsen, dan zal je vaak moeite hebben om een sporthorloge te vinden die echt past om je pols. Je kan namelijk alle horloges om je pols dragen, maar de grootte ervan bepaalt ook de mate van irritaties. Is een horloge te groot? Dan blijft het apparaat haken achter de mouwen van je jas, gaat je huid irriteren en moet je een test opnieuw uitvoeren omdat de resultaten onnauwkeurig waren. Gelukkig heeft de Fenix 7-serie met 16 (!) verschillende uitvoeringen. De Fenix 7S is met zijn 42 mm de kleinste en daarna komt de Fenix 7 met een 47 mm grote behuizing. De 7X spant de kroon met zijn 51 mm en die is echt alleen geschikt voor de mensen met flinke armen en dito polsen.

Ik heb de kleinste uitvoering getest, de 7S, en die is even groot als mijn Garmin Fenix 6S Pro. Qua pasvorm zit het horloge perfect om mijn smalle polsen en blijft dus niet haken achter de mouwen van mijn jas. Toch zal voor menigeen 42mm nog te groot aanvoelen. Voor hen is de Garmin Venu 2 Plus een mogelijk alternatief.

Verschillende widgets met informatie

Verschillende widgets met informatie

2. Eindelijk een touchscreen

Nieuw op de horloges in de Fenix 7-serie is het aanraakgevoelige lcd-scherm. De horloges kunnen dus niet alleen met de fysieke knoppen, maar ook via het touchscreen bediend worden. Garmin heeft samen met de Fenix 7-serie ook de Epix Gen2 aangekondigd. Dit horloge heeft een prachtig AMOLED-touchscreen gekregen, net als de Venu 2 Plus. Beiden hebben een scherm met een mooie intense kleurweergave. De Fenix 7-serie beschikt over een transreflectief scherm. Zo'n scherm maakt gebruik van achtergrondverlichting en is goed afleesbaar in direct zonlicht. Alhoewel dit scherm niet zulke mooie kleuren weergeeft, gaat het horloge dankzij dit scherm wel langer mee. Toch is er ook een nadeel aan dit scherm en dat lees je verderop in deze review.

Snel bepaalde functies activeren door de linkerknop bovenin in te drukken

Snel bepaalde functies activeren door de linkerknop bovenin in te drukken

3. Multi-band GNSS

Ook nieuw is ondersteuning voor multi-band GNSS. Hierdoor moet de GPS-nauwkeurigheid aanzienlijk verbeterd worden, en dat heeft Garmin voor elkaar gekregen. Mijn Fenix 6S Pro heeft een aantal seconden nodig om buiten een GPS-fix te krijgen, maar de Fenix 7 weet die fix al binnenshuis voor elkaar te krijgen. Ook buitenshuis, in de stad tussen allerlei gebouwen of in het bos is er snel een GPS-signaal opgepakt/ Knap werk.

4. Lekker lange accuduur

De Sapphire Solar-variant van de 7-serie komt met twee voordelen. Sapphire staat voor saffierglas en deze uitvoering is voorzien van een extra beschermlaag waardoor het tegen een stootje kan. De Solar-uitvoering is tevens voorzien van een zonnepaneeltje in het scherm waardoor de accuduur verlengd wordt. Garmin zegt dat de Fenix 7-reeks 54 procent meer zonne-oppervlak heeft dan de vorige generatie. Als je goed naar het scherm kijkt, zie je het paneel zitten. Het is een dunne strook rondom het scherm vergelijkbaar met een bezel.

Wil je van dit paneeltje optimaal gebruik willen maken, dan moet je de Fenix 7 de hele dag door dragen, waaronder drie uur per dag buiten met een lichtintensiteit van 50.000 lux. Nu zal dat niet altijd mogelijk zijn, vooral niet in Nederland, maar zorgen om de accuduur hoef je je niet te maken. Met zo'n zes keer in de week sporten en alle monitoring aan behalve Pulse Ox Tracking, kan ik op een acculading ruim een week vooruit. En als de accu nog op 15 procent staat, kun je met een gerust hart een uurtje gaan hardlopen.

  • Smartwatch-modus: tot 11 dagen - 14 dagen met zonne-energie
  •  Batterijspaarstand: Tot 38 dagen - 87 dagen met zonne-energie
  • Alleen GPS: Tot 37 uur - 46 uur met zonne-energie
Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Realtime Stamina

De Garmin Fenix 7-serie beschikt over alle gezondheid- en wellness-functies die we ook kennen van andere Garmin-horloges. Nieuw is de realtime Stamina-tool. Deze tool moet overbelasting aan het begin van je hardloopsessie of fietsrit voorkomen, door tijdens de training de inspanningsniveaus te controleren en bij te houden. In normale taal, de tool geeft antwoord op vragen als "Hoe lang hou ik dit nog vol? Kan ik dit tempo volhouden of moet ik mijn energie sparen?” Erg handig dus en zodra je je VO2max hebt bepaald, kan je er meteen gebruik van maken.

Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

6. Voor de sportfanaten

De Garmin-horloges zijn zeer geschikt voor diegenen die van alles willen monitoren als het gaat om sportieve prestaties. Je wordt getrakteerd op analyses, grafieken, statistieken en nog veel meer. Er zijn speciale functies voor bijvoorbeeld golfers, mountainbikers, hardlopers en surfers. Er zijn geavanceerde trainingsgegevens waaronder hardloopdynamica, aan de temperatuur en hoogte aangepaste VO2max, aanpassing voor trail running, hersteladvies en meer. Met Body Battery kun je zien hoe "opgeladen" je bent en wat de effecten zijn van stress en lichaamsbeweging zijn op je gesteldheid. Kortom, je kan ontzettend veel gegevens raadplegen met deze Fenix 7 om je pols. En voor de extra motivatie zijn er ook badges te winnen en sportieve uitdagingen met anderen aan te gaan.

Garmin Fenix 7S Sapphire Solar review: dit zijn de plus- en minpunten

Garmin Fenix 7S Sapphire Solar: de minpunten

1. Schermweergave mag helderder

Een nadeel van het scherm van de Fenix 7S is dat het nogal donker is, en daardoor minder goed afleesbaar binnenshuis. Je kan met de linkerknop bovenaan het scherm tijdelijk helderder maken maar dan nog blijft de weergave behoorlijk donker.

Samenvatting van een training

Samenvatting van een training

2. Slaapmetingen zijn niet altijd accuraat

De tijd dat ik op Netflix een serie aan het bingewatchen ben, wil de Garmin-smartwatch nog wel eens als slaap registreren. Dat merk ik overigens niet alleen bij deze 7S maar ook bij andere Garmin-smartwatches. Daar doet de concurrentie het toch bijna altijd beter.

Volgens Garmin sliep ik al om 20.33 uur...

Volgens Garmin sliep ik al om 20.33 uur...

3. Ingewikkelde menu's en overal instellingen

Net als bij de review van de Venu 2 Plus en de review van de Garmin Lily wil ik nog een keer Garmin op het hart drukken om de instellingen in de Garmin Connect-app te vereenvoudigen. Waarom? Nou hierom:

Garmin-horloges staan bekend om het scala aan mogelijkheden en dat kan voor sommigen als overweldigend overkomen. Ook voor mij als doorgewinterde smartwatch-tester is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg om een bepaalde instelling te vinden. Garmin biedt in zijn ecosysteem namelijk apps, widgets, wijzerplaten, activiteiten, gegevensvelden, verschillende gezondsheidsanalyses en instellingen. Veel instellingen. Er zijn 'gewone' instellingen, toestelinstellingen, profielinstellingen, gebruikersinstellingen en systeeminstellingen. En onder al deze onderdelen hangen weer submenus en functies zodat je naar een aantal weken alsnog nieuwe mogelijkheden (en frustraties) ontdekt. De app geeft overigens bij deze nieuwe horloges wel een lange lijst weer met instellingen, dat is een kleine verbetering. Dan nog zijn er overal in de app nog plukjes met instellingen te ontdekken.

Ga je voor een Garmin Fenix 7? Dan zal je vrije dagen moeten opnemen om de handleiding door te spitten en alles naar wens op het horloge in te stellen. Ik vind dat geen probleem maar dat zal niet iedereen hetzelfde over denken.

Overal instellingen

Overal instellingen

Garmin Connect™

Garmin Connect™

De Garmin Connect-app is het hulpmiddel op je mobiel of het web om gezondheids- en fitnessgegevens van je Garmin-horloge te volgen, te analyseren en te delen. H ..
Garmin Connect IQ

Garmin Connect IQ

De Connect IQ™ Store is Garmins platform voor het personaliseren van geschikte Garmin-apparaten met gratis downloads van apps, widgets, watchfaces, gegevensvelden, ..

4. Nog geen ultieme persoonlijke gezondheidscoach

Garmin Nederland heeft mij verzekerd dat ze de eerste willen worden in de smartwatchmarkt. Daarvoor moeten ze nog wel stappen maken, bijvoorbeeld op gezondheidsgebied. Je kan al wel ontzettend veel monitoren op dit gebied. Je kan ademhalingsoefeningen doen als je gestrest bent, je menstruatie en zwangerschap bijhouden, dagelijks een slaapscore krijgen of je dagelijkse vochtinname bijhouden en ga zo maar door. Wat ik alleen mis op de huidige Garmin-wearables, en dat hebben merken als Fitbit wel op orde, is dat de apparaten nog niet als persoonlijke gezondheidscoach fungeren.

Je krijgt af en toe wel meldingen dat je hersteltijd is ingekort omdat je voldoende rust hebt gehad, of dat je op bepaalde dagen wat actiever kan zijn. Je kan ook aan de hand van Body Battery zelf een inschatting maken of het verstandig is om een zware training te gaan dien, maar daar blijft het bij. Ik zou graag meer meldingen willen ontvangen met advies en tips om mijn fysieke en psychische gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld een melding om het wat rustiger aan te doen als de stresslevels te hoog zijn. Eventueel in combinatie met het advies om ademhalingsoefeningen te doen of een wandeling te maken. De Garmin Venu 2 Plus is daarin beter en komt ook met meldingen als 'Fitnessleeftijd afgenomen'. Alle gegevens zijn er al wel, alleen wordt het niet samengevoegd tot een handige persoonlijke coach.

Garmin Fenix 7S heeft vele hardlooprondjes bijgehouden

En dan is er nog de Trainingsstatus. Deze geeft het effect van je training op je fitnessniveau en prestaties aan. De trainingsstatus is gebaseerd op wijzigingen in je trainingsbelasting en VO2max gedurende langere tijd. Je kan in dit onderdeel dus verschillende statussen te zien krijgen, van Piek tot Aanhouden en van Productief tot Onttrainen en meer. Als je dan in een week zes keer getraind hebt, waarvan twee keer kickboksen, één keer spinning bike, één duurloop en twee intervals, dan kan de status Aanhouden nog wel eens demotiverend overkomen en dan druk ik het nog zacht uit. Ja, de trainingen moeten meer anaerobe activiteiten bevatten, maar kan dit niet anders geformuleerd worden?

Die trainingsstatus...

Die trainingsstatus...

5. Zo duur

Ik wil de minder goede punten van de Fenix 7S Sapphire Solar afsluiten met de prijs. De goedkoopste variant kost 699,99 euro (Fenix 7S, standaard, 42 mm) en de duurste uitvoering koop je voor 1199,99 euro (Fenix 7X, Saphire Solar, 52 mm). Nou is 700 euro al prijzig voor een sporthorloge, en dan heb je in deze serie alleen nog 'maar' het standaard model. Nu zijn dit soort horloges vaak erg duur, maar Polar heeft onlangs zijn topmodel voor een vanafprijs van 499,90 euro gelanceerd.

Er zijn verschillende wijzerplaten

Er zijn verschillende wijzerplaten

Conclusie

Als je de Fenix 7S Sapphire Solar koopt, dan heb je een topper onder de multisporthorloges in handen. Eentje die lang meegaat op een acculading, die compact en ontzettend stevig is, nauwkeurige positiebepaling heeft en boordevol met informatie over je trainingen zit. Je kan ontzettend veel sporten registreren met dit horloge en geheel naar smaak instellen, desgewenst met apps, wijzerplaten en gegevensschermen uit de Garmin Connect IQ-winkel. Verder kan je rekenen op nauwkeurige metingen op het gebied van hartslag, stress en ademhaling.

Voor wat betreft slaap ben ik minder tevreden. Ook het scherm mag wat helderder, en de indeling van de instellingen in de app is nodig aan een vereenvoudigere weergave toe. Daarnaast hoop ik dat Garmin zijn focus ook wat meer verlegd naar de openstaande vacature persoonlijke gezondheidscoach. Oh, ik had misschien ook nog wel graag een variant gezien met AMOLED-scherm.

En dan de adviesprijs. Die is stevig, maar daarvoor krijg je veel terug. De kennis en expertise van Garmin op het gebied van sport, metingen en analyses, zeer goede hardware en ook regelmatige updates. De keuze is aan jou! Ga voor een Fenix 7-horloge, de duurdere Epix Gen 2 of een horloge van een ander merk?

Garmin Fenix 7 kopen

Zoals aangegeven is de Fenix 7-serie in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Je vindt sporthorloge in onderstaande winkels.

Garmin Fenix 7-serie
Garmin Fenix 7-serie
Garmin Fenix 7-serie

Garmin Fenix 7-serie

De Garmin Fenix 7-serie bestaat uit verschillende high-end multisportsporthorloges. Er zijn verschillende groottes, verschillende functies en verschillende kleuren om uit te kiezen.

Vanaf 699,99 euro

Winkelen op:

  • Garmin Fenix 7S kopenGarmin - vanaf 699,99 euro
  • Garmin Fenix 7 kopen - Garmin - vanaf 699,99 euro
  • Garmin Fenix 7X kopen Garmin - vanaf 799,99 euro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk