Review Fitbit Versa: strijd met andere smartwatches is begonnen

Review Fitbit Versa: strijd met andere smartwatches is begonnen
Toen de Fitbit Versa werd aangekondigd, de zogezegde perfecte combinatie tussen fitness en smartwatch was mijn aandacht was meteen gewekt. Dit zou de ideale horloge zijn voor mij. Momenteel heb ik deze 3 weken getest. Ik ben tevreden maar er is nog werk aan de winkel.

Uiterlijk en scherm

Elke dag was het een dilemma welke horloge ik ging dragen. De Pebble Time-smartwatch of mijn Polar M430. De ene gefocust op meldingen en de andere op fitness. De Fitbit Versa kwam toen op de markt en wekte mijn interesse. Ik heb gekozen voor de zwarte Fitbit Versa. Andere keuzemogelijkheden waren zilver en rose goud. Eerst had ik schrik dat deze een te vrouwelijk uitzicht ging hebben. Van zodra ik deze had uitgepakt was ik aangenaam verrast.

De Versa heeft een dun vierkant ontwerp. Hierdoor voelt het gemakkelijk rond mijn pols en stoort het niet bij het aandoen van een jas of een trui. De Fitbit heeft in totaal drie bedieningsknoppen, één aan de linkerkant om het scherm te wekken of terug te gaan naar vorig menu en twee aan de rechterkant om je workout te pauzeren of te beëindigen. Aan de onderkant zitten de sensoren waaronder een hartslagsensor en nog niet actieve sensors. Fitbit belooft dat ze deze sensoren in de toekomst zullen activeren en hiermee slaapapneu kan opgespoord worden. Het aanraakscherm is een duidelijk scherm dat goed leesbaar is in de zon. De helderheid past zichzelf aan dankzij een lichtsensor. Wel zit er een dikke rand rond het scherm. Het scherm staat niet continue aan en is te activeren door een polsbeweging, via de linkerknop of een hardere tik op het scherm.

Het uitzicht van de Versa kan aangepast worden door het veranderen van de polsbandjes. Hierdoor kan je gaan voor een sportieve of een strakke look. In de doos van de Versa zijn standaard twee maten, small en large, aanwezig.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

NFC

Binnen EU zit in de standaard versie ook de NFC-chip geïnstalleerd. Buiten de EU moet je hier voor de Versa special edition kopen. Deze zou je kunnen gebruiken om contactloos te betalen. Spijtig genoeg zijn er in België nog geen banken die met Fitbit pay werken.

Fitness-tracker

De Fitbit staat gekend voor zijn activiteitentrackers. De Versa doet dit ook erg aardig. Het houdt volgens mij correct bij hoeveel stappen ik zet, hoeveel trappen ik doe, hoe lang ik actief ben geweest en hoeveel afstand ik heb afgelegd. Uiteraard moet je hierbij rekening houden dat de meting van op de pols gebeurt. Hierdoor kan er natuurlijk een verschil zijn tussen het aantal gemeten stappen en het werkelijk aantal. Indien je denkt dat de meting niet klopt kan je binnen de app de lengte van je stappen aanpassen. De registratie van mijn stappen lijkt bij mij redelijk nauwkeurig. Je krijgt op de Versa een snel overzicht van deze data door naar boven te swipen op het scherm.

De slaapregistratie is ook nauwkeurig. De tijden van de registratie zijn correct. In een grafiek wordt mooi geïllustreerd hoe mijn nacht is verlopen.

De Cardio-fitness-functie vind ik ook een leuk extraatje. Deze functie maakt een schatting van je hartconditie aan de hand van je hartslag, loopsnelheid, leeftijd en gewicht.

De Versa herkent automatisch of je wandelt, loopt of fietst. Binnen de instellingen van de Fitbit-app kan je aangeven vanaf wanneer je activiteit automatisch wordt herkend. Ik heb de tijd voor een fietsactiviteit verlaagd naar 10 minuten. Hierdoor trackt hij bijvoorbeeld elke fietstocht die ik dagelijks doe naar mijn werk. De Versa registreert enkel de hartslag, het aantal verbruikte calorieën en de impact op mijn dagelijkse beweging. De route wordt niet bijgehouden.

De Versa kan je gebruiken bij verschillende workouts zoals zwemmen, lopen, fiets, wandelen, yoga. Deze workouts kan je zelf instellen via de Fitbit-app. Ik heb de Fitbit getest tijdens mijn looptrainingen. Het starten van een workout gaat ook vlot. Door naar links te swipen en op de exercise te klikken. Dit kan ook versneld door de rechtsboven knop van de Versa in te drukken.

Fitbit Versa

Tijdens het lopen zie je informatie zoals snelheid, tijd en afstand. Als je verder swiped krijg je andere informatie zoals hartslag. Je krijgt ook informatie te zien over de hartslagzone waarin je traint zoals fat, cardio en peak. Je kan ook instellen om na elke km een melding te geven over de huidige toestand van je training zoals gemiddelde snelheid. De Versa kan ook automatisch starten en stoppen. Wat ik handig vindt voor als ik stil sta aan een rood licht.

De Versa werkt met Connected-gps. Hierdoor moet je bij een buitenactiviteit steeds je smartphone meenemen om je route en snelheid te bepalen. Je snelheid kan de Versa ook simuleren door rekening te houden met je stappen maar dit is minder nauwkeurig. Om de Versa te testen op correctheid heb ik dit vergeleken met mijn Polar M430-sporthorloge. Hierbij heb ik gemerkt dat de hartslag redelijk correct was. Soms liepen de beide hartslagmeting enkele seconden uit elkaar maar over het algemeen gaven ze identiek dezelfde hartslag. Als eindresultaat van mijn loopronde was de gemiddelde hartslag bijna identiek. De Versa gaf een gemiddelde hartslag aan van 154 slagen en de Polar M430 gaf een waarde van 155 slagen. De gps test gaf een verschillend resultaat waarbij het resultaat 300m verschilde. Ook de snelheid was verschillend. De Versa gaf aan dat ik een gemiddelde snelheid had van 9,6 km/u en de Polar M430 gaf een snelheid aan van 9,9 km/u.

Fitbit Versa

Notificaties

De Fitbit Versa kan notificaties op het scherm tonen. Je krijgt een vibratie-melding als er een melding binnen komt. Dankzij de laatste update zijn er nu acties gekoppeld aan de notificaties. Hierdoor kan je nu berichten beantwoorden en mails archiveren. Een bericht beantwoorden doe je vanop de vers met een antwoord dat je vooraf aanmaakt binnen de app of met een emoji. Notificaties die je wist op je Versa verdwijnen ook op je smartphone.

Fitbit Versa notificaties

Appstore en watchfaces

Via de smartphone-app geraak je aan de appstore van Fitbit. In deze appstore heb je verschillende watchfaces en apps die je kunt installeren op je Versa. Er is al enige keuze uit verschillende watchfaces maar het aanbod van apps is nog eerder beperkt. Wel komen er steeds meer bij. Momenteel zijn er enkele grote namen zoals Philips Hue, Deezer, Strava, Yelp, Nest, Flipboard.

Fitbit Versa

Bij het installeren van een app of watchface moest ik soms meerdere keren opnieuw proberen. Regelmatig kreeg ik een foutmelding op de Versa. Verder had ik ook regelmatig synchroniseer problemen tussen de Versa en de Fitbit-app. Hier kom ik later nog op terug.

Muziekbediening

Zoals hierboven beschreven heeft de Versa de mogelijkheid om muziek op te slaan. Hierbij kan je eigen muziek via de pc overzetten naar de Versa. Er is ook een mogelijkheid om via de streamingdienst Deezer muziek te downloaden. Dit heb ik even getest en dat verliep goed. Via de website van Fitbit heb ik gevonden hoe ik de muziek op de Versa moest downloaden. Mijn Bluetooth-hoofdtelefoon koppelen gebeurde via het instellingsmenu van de Versa. Daarna kan ik via de Deezer-app op de Versa mijn muziek selecteren. Ik kan mijn muziek dan vanop de Versa bedienen.

Fitbit Versa

De andere mogelijkheid is om muziek dat afspeelt op je smartphone te bedienen. Dit verloopt niet altijd even vlot. De bediening is niet altijd zichtbaar. Meestal krijg ik een zwart scherm waarbij ik enkel met de hardware knoppen het volume kan regelen.

Fitbit Versa

Batterij

De batterij van mijn Versa gaat meestal 3 dagen mee. Ook bij een eenmalig een looptocht van 1 uur waarbij ik regelmatig notificaties krijg. Opladen gaat redelijk vlot. Op 1 à 1u30 wordt de Versa van 10% naar 100% opgeladen. Spijtig genoeg heeft Fitbit gekozen voor een eigen laaddock met clipsysteem. Hierdoor moet je steeds je lader meenemen als je ergens naar toe gaat. De Versa is gemakkelijk in het dock te klikken.

Compatibiliteitsproblemen

Dit onderwerp wil ik binnen deze review ook even aanhalen. Bij het gebruik van een Fitbit hou je best rekening met de compatibiliteit van de Versa en je smartphone. Ik heb tijdens mijn testperiode hier enorme problemen mee ervaren. De eerste dag verliep de synchronisatie tussen mijn Versa en mijn Huawei P Smart prima. De tweede dag wou de Versa niet meer synchroniseren met mijn smartphone. Gelukkig heb ik nog een moto G5 in de lade liggen. Deze synchroniseert prima met de Versa. Via de website van Fitbit kan je controleren of jouw smartphone compatibel is met de Versa. Zo kan je synchronisatie problemen eventueel vermijden. Anderzijds staat mijn moto G5 ook niet in de lijst van de compatibele toestellen.

Fitbit Versa

Conclusie

Over het algemeen ben ik tevreden over de Fitbit Versa. De Versa stimuleert me ook om doelen te behalen. Hij houdt goed mijn beweging en workouts bij. De langere batterijduur en de waterdichtheid zijn pluspunten. Muziek afspelen vanop de Versa is ook handig tijdens workouts. Dankzij de laatste update zijn er smartwatchfuncties bijgekomen zoals quick reply. De compatibiliteitsproblemen en de niet perfect werkende appstore zijn grote nadelen.

Fitbit Versa kopen

De Fitbit Versa is verkrijgbaar in de kleuren zwart met zwarte polsband, zilver met grijze polsband en roségoud met een perzik-kleurige band. De prijs voor de Fitbit Versa is €199,95 en er is een speciale versie met lavendelkleurige band en roségoud aluminium frame, of houtskoolband met grafiet aluminium frame; beide met een extra zwart-klassieke band voor €229,95.

> De Fitbit Versa is te koop bij onder andere MediaMarktBol.com en Coolblue.

Lees meer over:
Fitbit

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Even voorstellen: Laura aangenaam!

Hai, ik ben Laura, de redacteur die jullie vanaf nu in het weekend voorziet van het laatste Android-nieuws en -  achtergronde...

Sony Xperia Pro-I monster met 1 inch camera komt naar Nederland

Sony heeft zijn krachtigste telefoon ooit voorgesteld. De Xperia Pro-I komt met een enorme 1 inch camerasensor die rechtstree...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

Samsung start uitrol beveiligingsupdate van november voor de Galaxy S21

Zoals ook de afgelopen maanden het geval is geweest, is Samsung er weer vroeg bij met de uitrol van de nieuwe beveiligingsupd...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Zo geef je Android-apps toegang tot je geschatte locatie in Android 12

Google strijdt al jaren tegen apps die locatiegegevens verzamelen terwijl ze die eigenlijk niet, of slechts voor een ‘beperkt...

Zoom lanceert live ondertiteling voor videovergaderingen

Zoom heeft maakt nu voor iedereen live ondertiteling beschikbaar gemaakt in zijn dienst voor videovergaderingen. Je kan Engel...

Lees meer

Net binnen

Android 12 update-overzicht: wanneer krijgen telefoons de update?

Google heeft Android 12 officieel aangekondigd, maar wanneer krijgen alle telefoons de update? Wij hebben een overzicht gemaa...

AW Poll: wat vinden jullie van de Sony Xperia Pro-I?

De Xperia Pro-I is de nieuwste telg in Sony's Xperia-familie en dit cameramonster komt naar Nederland voor maar liefst 1.799...

Google Weer-widgets nu in verschillende formaten uitgerold

Google rolt een verbetering uit voor zijn nieuwe weerbericht-widgets. Voortaan kan je het formaat aanpassen zodat er meer inf...

Google over de beschikbaarheid van de Google Pixel 6 in Nederland

Al sinds de eerste telefoon van Google, de Nexus One, moeten we de grens over om er eentje te bemachtigen. Voor de nieuwe Pix...

Nieuwe parkeerapp laat je met een Tikkie betalen, zonder registratie

Parkeren met een app en betalen met een Tikkie zonder eerst een account aan te hoeven maken. Dat kan met nieuwe Nederlandse p...

Lees meer