COBI.Bike review: samensmelting van smartphone en fiets

COBI.Bike review: samensmelting van smartphone en fiets
Vanaf 1 juli geldt een verbod op het vasthouden van smartphones op de fiets. De COBI.Bike van Bosch eBike Systems biedt naar eigen zeggen een prima oplossing om op de fiets je smartphone te kunnen gebruiken zonder een boete te riskeren. Ik mocht de COBI.Bike een tijdje testen en in deze review lees je alles over dit systeem.

COBI.Bike

COBI.Bike staat voor Connected Biking en kan zowel een gewone als een elektrische fiets slim maken. Dat doet het systeem aan de hand van drie onderdelen: een houder waarin de smartphone geplaatst wordt, een duimcontroller en de COBI.Bike-app.

Met de duimcontroller en geïntegreerde spraakfunctie kan een fietser volgens de fabrikant veilig en makkelijk de route checken, een ander nummer opzetten, verbinden met Strava of een telefoongesprek aannemen. Ook de hoeveelheid gegevens die wordt weergegeven, wordt bewust door de fabrikant verminderd. Hierdoor kunnen fietsers hun handen aan het stuur en hun ogen op de weg houden.

COBI.Bike doet dus veel beloftes maar kan het deze ook waarmaken? Omdat je vanaf 1 juli geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers meer mag vasthouden tijdens het fietsen, leek het me handig om dit systeem eens aan de tand te voelen. Ik heb COBI.Bike getest op een e-bike met een aandrijflijn van Bosch eBike Systems.

COBI.Bike

Installatie

De COBI.Bike is eigenlijk een boordcomputer die werkt met een smartphone. De smartphone maakt niet alleen de boordcomputer slim maar ook de hele elektrische fiets. Het COBI.Bike-systeem werkt namelijk samen met de onderdelen van Bosch eBike Systems zodat je bijvoorbeeld de verlichting ermee aan- en uit kunt zetten maar ook de rijmodus kunt aanpassen.

Het COBI.Bike-systeem werkt met nagenoeg elke smartphone en is zowel geschikt voor fietsen zonder elektrische aandrijving als voor e-bikes met een Bosch eBike Systems-aandrijfsysteem. Je kan dus dit systeem op een gewone fiets installeren maar ook meteen op een e-bike e-powered door Bosch. Een overzicht van alle fabrikanten die Bosch eBike Systems op hun e-bikes aanbieden vind je hier. Installeer je het op een gewone fiets, dan kun je onderdelen van de fiets zoals de verlichting er niet mee bedienen.

Als de COBI.Bike-app op je telefoon geïnstalleerd is, volgt de set-up en deze is vrij eenvoudig. Je klikt op het powerknopje van de COBI.Bike om hem in te schakelen en laat hem verbinding maken met de app. Daarna geef je aan wat voor een fiets je hebt, stel je je kleur in voor de app en een naam voor de fiets en je kunt meteen op pad.

Natuurlijk klik je wel eerst je telefoon in de houder. De telefoon wordt erg stevig in deze houder vastgeklemd, dus een aantal hoge drempels kun je met gemak nemen.

Functies

Allereerst een aantal praktische functies van COBI.Bike. Het systeem kan je telefoon opladen via een bijgeleverd kabeltje en de verlichting aan de voorzijde of zowel de voor- als achterverlichting bedienen. Het apparaat bevat ook een alarmsysteem en een fietsbel.

COBI.Bike

Apps en accessoires

Wil je meer data op het scherm te zien krijgen? Dan kun je COBI.Bike koppelen aan een aantal apps en accessoires zoals Google Fit, Komoot, Strava en hartslag, snelheids- en cadans-sensoren.

Fietsen met de COBI.Bike

Zodra je gaat fietsen, geeft de app een melding dat hij klaar is en gaat het meteen je route bijhouden en realtime gegevens tonen over de afgelegde afstand, de duur en de snelheid van de rit. Fiets je langs een ijscotent? Dan kun je de rit pauzeren. Als je een stukje moet lopen met de fiets, dan kun je de fietsbel-knop lang ingedrukt houden om de 'Walk Mode' te activeren. Dit werkt allemaal vrij eenvoudig en overzichtelijk.

Foto van COBI.Bike

Beginscherm

Je kan op het beginscherm ook de motorgegevens en actieradius van de fiets bekijken. Je weet dan hoeveel kilometer je nog kunt fietsen voordat de fiets aan de lader moet. Heb je een van de eerder genoemde sensoren gekoppeld? Dan kun je ook  gegevens als trapfrequentie, snelheid en hartslag inzien.

Duimcontroller

De duimcontroller heb ik nog het meeste gebruikt tijdens de testperiode. Deze werkt namelijk vrij intuïtief met zijn home-knop, plus- en minknoppen en joystickje in het midden.

COBI.Bike - duimcontroller

Tijdens het fietsen kun je met de duimcontroller de app bedienen om bijvoorbeeld de rijmodus aan te passen. Zo kan je kiezen voor 'Turbo', 'Tour', 'Sport' of standje 'Eco'. Daarnaast kun je met de controller navigeren in de app, een binnenkomend gesprek aannemen en de weersverwachtingen (bijvoorbeeld per uur) inzien.

Het witte vlak rechts wisselt zodra je de duimcontroller beweegt. Je schakelt hiermee naar muziek, navigatie, favoriete contactpersonen en fitness. Het laatste onderdeel toont aan de hand van de gekoppelde sensoren zaken als verbrande calorieën. Met de duimcontroller kun je tevens het volume van de muziek instellen. Muziek start je via bijvoorbeeld de Spotify-app. COBI.Bike neemt het afspelen vervolgens over als je gaat fietsen. Het onderdeel contactpersonen bevat alleen je favoriete contacten die je als zodanig gemarkeerd hebt op je Android-telefoon. Wil je dus andere mensen bellen, dan zul je deze eerst aan je favorieten moeten toevoegen. De navigatie in de app is heel makkelijk te bedienen en de kaartweergave is overzichtelijk. Wel zijn de aanwijzingen in het Engels.

COBI.Bike

Weersverwachting

De duimcontroller bevat ook een bel die niet zo hard gaat als de fysieke fietsbel. Deze heb ik dus niet gebruikt. Het alarmsysteem wel maar niet bewust. De diefstalbeveiliging op het COBI.Bike-systeem wordt namelijk meteen ingeschakeld als je wilt gaan fietsen maar het COBI.Bike-systeem niet hebt ingeschakeld. Dus als je 's ochtends met je slaperige hoofd weg wilt fietsen, kan het zijn dat je fietsalarm afgaat. 

Foto van COBI.Bike

Rijmodus 'Turbo'

Navigatie

Muziek

Conclusie

Het COBI.Bike-systeem is erg intuïtief en is daarom ook erg gebruikersvriendelijk, vooral in combinatie met de duimcontroller. Deze slimme boordcomputer kun je daarnaast ook koppelen met apps van derden en met diverse bluetooth-accessoires om zo nog maar interessante gegevens op het scherm te toveren. Daarmee kun je dus zeggen dat het systeem de fiets en de smartphone laat samensmelten.

Toch zal je tijdens de bediening via de duimcontroller wel eventjes naar het scherm moeten kijken om te zien in welk menu je je bevindt en dat leidt natuurlijk af van het verkeer. Gelukkig is de hoeveelheid aan gegevens die wordt weergegeven minimaal dus kan de mate van afleiding ook minimaal zijn. 'Kan' want het ligt natuurlijk aan de gebruiker of hij wel goed oplet. 

Het COBI.Bike-systeem is niet goedkoop en de standaard variant kost al gauw 249 euro en de variant die ik getest hebt kost 299 euro. Met drie bekeuringen à 95 euro zit je ook al bijna aan dat bedrag. Toch is het een behoorlijke som geld, en dat is misschien eerder te verantwoorden als je al toch al van plan bent om een dure elektrische fiets aan te schaffen.

COBI Bike

Positieve punten

+ Eenvoudige installatie

+ Gebruiksgemak

+ Werking met e-bikes met een aandrijflijn van Bosch eBike Systems

Negatieve punten

- Aanschafprijs

- Alleen favoriete contactpersonen worden weergegeven

COBI.Bike kopen

Het COBI.Bike-systeem is in drie varianten verkrijgbaar vanaf 249 euro via de eigen webshop of via diverse dealers.

COBI Bike

Lees meer over:
COBI.Bike E-bikes

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Meest gelezen

'Dit is de Samsung Galaxy S22 met Olympus camera'

Steeds meer smartphonefabrikanten gaan voor hun camera's samenwerken met cameraspecialisten en Samsung lijkt de volgende fabr...

Google waarschuwt nu als je loopt met je telefoon in de hand

Wie rondloopt met zijn smartphone in de hand kan voortaan een waarschuwing krijgen om onprettige botsingen op straat of ander...

Huawei Band 6 officieel: sportieve smartband met groot scherm kost 59,99 euro

Huawei heeft vandaag de Huawei Band 6 aangekondigd, de zesde generatie smartband en tevens de eerste smartband van Huawei die...

Samsung Galaxy A12 review: veel batterij voor nog geen 180 euro

Met een adviesprijs van 199 euro is de Galaxy A12 de goedkoopste Samsung-telefoon die je op dit moment kunt aanschaffen. Onda...

LG deelt: deze telefoons krijgen Android 12 en Android 13

LG heeft meer duidelijkheid gebracht over welke telefoons de update naar Android 12 zullen krijgen en welke een jaar later oo...

Google Foto's kan nu ook tekst uit foto's kopiëren op je pc, zo werkt het

Google Foto's kan voortaan ook op je computer tekst herkennen in je foto's om ze dan daarna te kopiëren. Je kan de tekst daar...

De beste apps voor Ramadan op Android in 2021

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we apps die te maken...

APKPure app-winkel was geïnfecteerd met malafide adware

Versie 3.17.18 van APKPure bevatte malafide adware, zo blijkt uit een onderzoek van Kaspersky Lab. APKPure is een alternatiev...

'Samsung Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 2 komen sneller dan verwacht'

Samsungs vouwbare Z Fold 3 en Z Flip 2 zullen al eerder op de markt komen dan eerder gedacht. Beide telefoons verschijnen sam...

Lees meer

Net binnen

De beste apps voor Ramadan op Android in 2021

In 'beste apps' bespreken we elke keer een selectie van leuke apps die je inspireren. Dit keer bespreken we apps die te maken...

Samsung Galaxy A12 review: veel batterij voor nog geen 180 euro

Met een adviesprijs van 199 euro is de Galaxy A12 de goedkoopste Samsung-telefoon die je op dit moment kunt aanschaffen. Onda...

Huawei Band 6 officieel: sportieve smartband met groot scherm kost 59,99 euro

Huawei heeft vandaag de Huawei Band 6 aangekondigd, de zesde generatie smartband en tevens de eerste smartband van Huawei die...

Google waarschuwt nu als je loopt met je telefoon in de hand

Wie rondloopt met zijn smartphone in de hand kan voortaan een waarschuwing krijgen om onprettige botsingen op straat of ander...

Google Foto's kan nu ook tekst uit foto's kopiëren op je pc, zo werkt het

Google Foto's kan voortaan ook op je computer tekst herkennen in je foto's om ze dan daarna te kopiëren. Je kan de tekst daar...

Lees meer