Chromecast na 5 maanden: top-apparaat met steeds meer mogelijkheden

Chromecast na 5 maanden: top-apparaat met steeds meer mogelijkheden
De Chromecast is vanaf 19 maart officieel in Nederland te koop, maar ik gebruik deze kleine HDMI-dongle al een bijna een half jaar intensief. Reden genoeg om de Chromecast opnieuw te bekijken.

Chromecast

De Chromecast is een streaming-stick die gebruikt wordt in de HDMI-aansluiting van de TV. Bij het schrijven van de initiële review waren er slechts een handvol Android-applicaties beschikbaar voor Chromecast maar deze mogelijkheden zijn flink uitgebreid. De Chromecast heeft nu veel meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld het streamen van lokale content door het vrijgeven van de CastSDK door Google.

Lees ook: 16 vragen over Chromecast

Mogelijkheden Chromecast

Iets waar het aan ontbrak bij de Chromecast, vooral in de eerste maanden, waren diensten die ondersteuning hadden voor dit device. Gelukkig zat Netflix hier wel bij, maar naast YouTube en Play Music was het erg beperkt. De laatste maanden, vooral na het vrijgeven van de CastSDK door Google, is het aantal applicaties met ondersteuning voor de Chromecast flink gegroeid. Er zijn allerlei andere bekende en onbekende apps die deze slimme dongle nu ondersteunen.

Naast de officiële diensten zijn er veel applicaties die zich richten op de Chromecast, zoals bijvoorbeeld AllCast. Hiermee is het mogelijk lokale- en netwerkbestanden af te spelen op ons geliefde apparaatje. Diensten als bijvoorbeeld Plex (media server) hebben ook ondersteuning voor Chromecast, waardoor het streamen van bestanden uit je (thuis)netwerk nog eenvoudiger wordt. Dit biedt tevens mogelijkheden voor bijvoorbeeld het kijken van video's van RTL XL en Uitzending Gemist.

Chromecast is zo goed als de slechtste app

Chromecast draait om apps en externe partijen die hierop inspringen. Bij de introductie van de Chromecast was de applicatie van Netflix een ramp, navigeren ging niet helemaal goed, hij was traag en liep regelmatig vast. Hoe goed de Chromecast ook werkt; als de bijbehorende apps of diensten niet optimaal werken, dan heb je vrij weinig aan de Chromecast. Enerzijds een voordeel dat de Chromecast bediend kan worden met de smartphone en tablet, anderzijds dienen er wel kwalitatief goede apps te zijn. Gelukkig zijn deze er (steeds meer) en dagelijks worden er nieuwe apps in de Play Store gezet met ondersteuning voor de Chromecast. Een overzicht van alle apps is te vinden met de Android-app Cast Store for Chromecast. Er kan ook content gestuurd worden naar de Chromecast via de Google Cast-extensie voor Chrome (desktop) om zo bijvoorbeeld een website op groot scherm weer te geven.

Geen accuverbruik op smartphone of tablet

Een groot voordeel van de Chromecast is dat deze de accu van de smartphone of tablet praktisch niet gebruikt. Na het opstarten van de content, zal deze rechtstreeks op de Chromecast afgespeeld worden, dus niet eerst via de smartphone of tablet verlopen. Op deze manier wordt de accu niet belast, een mooie bijkomstigheid.

Chromecast kopen?

Twijfel je om een Chromecast te kopen? Bedenk dan goed wat je ermee wilt doen. Is het je om diensten als Netflix, YouTube of andere (betaal)diensten te doen, dan is het zeker een interessante optie. Vooral als de TV hier standaard geen ondersteuning voor heeft. Wil je het gebruiken om bijvoorbeeld films te bekijken, dan dien je wel de mogelijkheid te hebben deze in je netwerk op te slaan, maar hou er wel rekening mee dat de Chromecast lang niet alle formaten kan afspelen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk DVD-bestanden (.VOB) te  bekijken met een Chromecast. Dit heeft te maken dat met het feit dat de Chromecast geen transcoding doet, simpel gezegd: het omzetten van (media-)bestanden.

Kortom: wil je de Chromecast gebruiken om diensten als Netflix te bekijken of lokale (en netwerk) bestanden te streamen, dan is het zeker het overwegen waard, vooral de prijs van € 35 meegenomen. Heb je hogere eisen zoals bijvoorbeeld het bekijken van alle mogelijke videoformaten, dan is de Chromecast op dit moment niet de beste keuze.

Chromecast of miniPC/Androidstick

Er zijn veel HDMI-sticks op de markt die voor een groot gedeelte op Android draaien. Deze sticks hebben vaak een eigen afstandsbediening en maken het mogelijk om video's en muziek af te spelen, bijvoorbeeld via YouTube. Er is echter wel degelijk een verschil tussen deze 'mini-computers' en de Chromecast: op deze apparaatjes kunnen ook normale Androidapps worden geïnstalleerd. Op de Chromecast is dat niet mogelijk: er kan alleen content gestreamd worden.

Overigens kun je wel van je HDMI-minipc een 'nep-Chromecast' maken. Daar is de applicatie Cheapcast voor die er voor zorgt dat de minipc zich voordoet als Chromecast en dan ook de functionaliteit van de Chromecast imiteert. Het is echter niet mogelijk om beveiligde content (via bijvoorbeeld Google Play Films en Netflix) weer te geven via Cheapcast. Als alternatief kun je vaak wel op deze sticks gewoon de officiële Netflix-app installeren.

Het grote verschil tussen de apparaten zit 'm vooral in de eenvoud: de Chromecast biedt minder opties, maar werkt eigenlijk 'altijd', terwijl daar bij minipc's nog wel eens haken en ogen aanzitten en het bedieningsgemak nog wel eens tegenvalt.

Lees ook: Androidmini PC's, goedkoop alternatief voor smartTV's

Conclusie

De afgelopen maanden ben ik steeds enthousiaster geworden over de Chromecast, vooral nadat het aantal applicaties dat gebruik kan maken van deze dongle flink is toegenomen. Inmiddels bezit ik twee exemplaren, één voor de TV in de woonkamer, de andere op de slaapkamer. Het is nog steeds één van de beste aankopen van 2013 geweest, dus na 5 maanden nog steeds erg tevreden met de Chromecast, maar wel nog een klein wensenlijstje, zoals bijvoorbeeld het streamen van meerdere mediaformaten. De Chromecast aanschaffen kan tegenwoordig via de Play Store, voor € 35.

 

Lees meer over:
Chromecast

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

AW Weggeefweek 2021, Win de Poco X3 Pro!

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

AW Poll: meningen verdeeld over geld afhalen met je smartphone

Met de Geldmaat-bankautomaten kunnen ABN AMRO-klanten geld opnemen zonder een betaalpas. Ze gebruiken hun telefoon om in te l...

App van de week: Earlynote is de Nederlandse berichtenapp die kan tijdreizen

In Earlynote kan je berichten verzenden naar elkaar, maar de verzender bepaalt wanneer de ontvanger de boodschap te zien krij...

Lees meer

Net binnen

AW Poll: meningen verdeeld over geld afhalen met je smartphone

Met de Geldmaat-bankautomaten kunnen ABN AMRO-klanten geld opnemen zonder een betaalpas. Ze gebruiken hun telefoon om in te l...

App van de week: Earlynote is de Nederlandse berichtenapp die kan tijdreizen

In Earlynote kan je berichten verzenden naar elkaar, maar de verzender bepaalt wanneer de ontvanger de boodschap te zien krij...

AW Weggeefweek 2021, Win de Poco X3 Pro!

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag sluiten we d...

5 verschillende manieren om je telefoon te ontgrendelen

Android staat voor veelzijdigheid en keuzevrijheid en dat geldt ook als het om het ontgrendelen van onze smartphones gaat. An...

AW Weggeefweek 2021, win een van de 3 prijzen!

In de AW Weggeefweek 2021 geven we elke dag een tof product weg, niet omdat het moet maar omdat het kan. Vandaag maak je kans...

Lees meer