Review Chromecast Audio: Google maakt 'domme' speakers slimmer

Review Chromecast Audio: Google maakt 'domme' speakers slimmer

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Alléén maar geluid

De oorspronkelijke Chromecast is een HDMI-dongle, een klein apparaatje dat je aansluit op de HDMI-poort van je televisie (of home cinema-set). De Chromecast Audio heeft in tegenstelling tot de reguliere Chromecast geen ingebouwde kabel, maar wordt geleverd met een 3,5 mm-kabel. Deze sluit je aan op de aux-aasluiting op je stereo-installatie of speaker. Het is ook mogelijk om de Chromecast Audio aan te sluiten met een optische kabel (mini-TOSLINK naar TOSLINK) of een tulpstekker (van 3,5 mm naar stereo tulp), maar deze kabels worden niet meegeleverd. Het apparaatje maakt verbinding met aanwezige WiFi-netwerken en krijgt zijn stroom middels de bijgeleverde USB-stroomadapter.

Lees ook: Koopgids: Chromecast 2: moet ik upgraden?

De Chromecast Audio is een klein apparaatje, een stuk kleiner dan dat deze op foto's lijkt. Net als de nieuwe 'gewone' Chromecast (zie onze review hier) is de Chromecast Audio rond. Om het apparaatje een wat leukere uitstraling te geven, is er voor gekozen de bovenkant te voorzien van groeven, alsof het een mini-grammofoonplaat is. De meegeleverde kabel is fel-geel, wat leuk afsteekt tegen de zwarte Chromecast Audio, maar voor mij had deze kleuruitspatting niet gehoeven. Aan de andere kant: de leuk-uitziende Chromecast Audio ligt vaak toch, samen met zijn gele kabeltje, ergens uit het zicht achter een versterker.

Chromecast Audio

Het aansluiten van de Chromecast Audio gaat eenvoudig: je sluit de meegeleverde stroomadapter aan en sluit de Chromecast Audio met de bijgeleverde 3,5 mm-kabel aan op de aux-ingang van je versterker. Het instellen van de Chromecast Audio gebeurt door middel van de Chromecast-app. Daarbij kies je een WiFi-netwerk en geef je het wachtwoord op. Wanneer het apparaatje verbonden is met het netwerk, wordt het direct geüpdatet en daarna kun je er direct mee aan de slag.

Chromecast Audio

Je smartphone als afstandsbediening

Bij de Chromecast (Audio) is je smartphone, tablet of computer de afstandsbediening. Het starten van streams gebeurt door in apps die ondersteuning bieden voor de Chromecast Audio het bekende Cast-icoontje te gebruiken. Wanneer de Chromecast gedetecteerd wordt op het lokale netwerk of in de buurt, zal deze verschijnen in de lijst van apparaten. De Chromecast Audio selecteren is dan al voldoende om het afspelen te laten beginnen. Het overschakelen van het afspelen van muziek of bijvoorbeeld podcasts vanaf je toestel naar je speakers gaat soepeltjes en snel. Het streamen gebeurt niet vanaf je telefoon, maar gaat rechtstreeks via de WiFi-verbinding van de Chromecast Audio. Hierdoor heb je wel de mogelijkheid om streams te pauzeren of te skippen naar het volgende nummer, maar wordt de accu van je toestel niet leeggetrokken.

Met de introductie van de twee nieuwe Chromecast-varianten kwam ook de aankondiging van ondersteuning voor Spotify. Mensen die een Spotify Premium-abonnement hebben, kunnen hun muziek ook naar hun televisie (met de normale Chromecast) en speakers (Chromecast Audio) streamen. Deze functie stond bovenaan het lijstje van veelgevraagde features voor de Chromecast en het Zweedse Spotify hebben dan ook samengewerkt om de ondersteuning eindelijk mogelijk te maken.

Screenshot van Chromecast Audio

Inmiddels is Chromecast-ondersteuning in heel veel apps terug te vinden, wat inhoudt dat er direct veel meer apps werken met de Chromecast Audio dan met de originele Chromecast bij het uitkomen. Dat wil echter niet zeggen dat alle apps die Chromecast-ondersteuning hebben ook met de Chromecast Audio werken. De YouTube-app ondersteunt bijvoorbeeld wel de normale Chromecast, maar werkt niet met de Chromecast Audio. Dit heeft waarschijnlijk met licenties te maken: dat is ook de reden dat het in de meeste landen (officieel) niet mogelijk is om YouTube-video's offline op te slaan.

Geluidskwaliteit en opties

Net als bij de originele en tweedegeneratie Chromecast staat eenvoud bij de Chromecast Audio centraal. Er valt dan ook niet veel in te stellen. Het is eventueel mogelijk om de gastmodus, waarmee gebruikers die niet op hetzelfde netwerk zitten maar zich wel in dezelfde ruimte begeven ook kunnen verbinden, in- en uit te schakelen. Ook kun je de geluiden die afgespeeld worden wanneer je begint met casten of wanneer je het volume aanpast worden uitgezet.

Screenshot van Chromecast Audio

Het is ook mogelijk om de geluidskwaliteit van de Chromecast te verbeteren met High Dynamic Range. Wanneer je de Chromecast Audio verbindt middels een optische kabel dan is deze functie standaard ingeschakeld (en kan niet worden uitgeschakeld). Met een gewone 3,5 millimeter-kabel of RCA-kabel is het mogelijk om High Dynamic Range te gebruiken. Wanneer je versterker of stereo-set deze functie ondersteunt, zul je een voller geluid horen. Is dat niet het geval zal het geluid scheller en minder mooi klinken. Mijn versterker ondersteunt wel High Dynamic Range en je merkt bij het inschakelen direct dat dit de geluidskwaliteit is waarvoor de Chromecast Audio bedoeld is: lekker vol en kraakhelder geluid.

Conclusie en beschikbaarheid

De Chromecast Audio is een aanwinst voor iedereen die een oudere versterker of goede Bluetoothspeaker heeft staan. Waar de reguliere Chromecast een normale of oudere smart-tv ombouwt tot actuele smart-tv met veel content, doet de Chromecast Audio dat voor 'offline' speakers en versterkers. Sterker nog, zelfs wanneer je versterker nu ondersteuning heeft voor internet-radio kan de Chromecast Audio het aanbod flink vergroten met de nu al behoorlijk grote catalogus aan ondersteunde apps. Voor 39 euro is dat zeker geen slechte deal.

Pluspunten

+Muziek streamen zonder dat je smartphone/tablet-accu leegloopt

+Uitstekende geluidskwaliteit

+Nieuwe mogelijkheden voor 'verouderde' versterkers/speakersets

+Ondersteuning voor Spotify (Premium)

Minpunten

-Alleen een 3,5 mm-kabel meegeleverd

-Streamen vanuit de YouTube-app kan niet

De Chromecast Audio is op dit moment in verschillende winkels, zoals de Google Store en Media Markt te koop. Het apparaatje kost 39 euro en wordt bij de Google Store gratis thuisbezorgd.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk