Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Cat B15Q, fysieke krachtpatser met minimale, maar voldoende inhoud

· 21 juli 2014

De CAT B15Q is een toestel dat tegen een stootje kan, sterker nog, je kunt hem op de grond gooien en onder water houden. Daarnaast draait deze ook nog eens op Android, tijd voor een review van de CAT B15Q.

CAT B15Q

Als er iets is waar het merk CAT om bekend staan zijn het de stevige producten die meer dan tegen een stootje kunnen. Deze worden vaak gebruikt in ruige omgevingen, maar ook mensen die werkzaam zijn in de bouw kunnen grote voordelen (zowel fysiek als financieel) van deze sterke smartphones. De CAT B15Q is de nieuwste telg uit deze rugged-serie, wij hebben hem eens goed aan de tand gevoeld, aan zowel de buiten als binnenkant. Dit review-exemplaar van de CAT B15Q is beschikbaar gesteld door PhoneBucks, waarvoor dank.

Design

Ben je op zoek naar een stijlvolle, elegante smartphone, dan kun je nu beter ophouden met lezen. De CAT B15Q heeft een ruig uiterlijk dat doet vermoeden dat deze smartphone tegen een stootje kan. Het toestel is opgebouwd uit een zwarte met zilveren behuizing en bevat gele knoppen, een mooi accent waarbij deze ook direct opvallen. Het CAT-logo is aan de achterzijde van het toestel erg aanwezig en verder zien we veel grove ribbels en hoeken om zo de schokbestendheid te vergroten. 

Het is belangrijk om het klepje aan de achterzijde (dus ook het gele schuifje) goed te controleren. Als deze niet goed dicht zit, dan kan er waterschade ontstaan en dat is natuurlijk zonde. Ook de verpakking en bijbehorende sticker geeft dit duidelijk aan.

Aan de achterzijde vinden we ook een camera met flits, speaker en een schuifje om de achterzijde van het toestel af te halen. Aan beide zijkanten zijn drie niet weggewerkte schroeven te vinden die het toestel natuurlijk goed bij elkaar moeten houden, maar ook bijdragen aan het stoere uiterlijk van de CAT B15Q. Hier is ook een microUSB-aansluiting te vinden die afgesloten wordt door een rubberen klepje, evenals de koptelefoon-aansluiting die we aan de bovenzijde vinden. De randen rondom het scherm zijn vrij groot, maar dit is noodzakelijk om de schokken op te kunnen vangen. Interessant is de button tussen de volumetoetsen, deze kan gebruikt worden om de zaklamp aan- en uit te zetten.

De CAT B15Q beschikt over de mogelijkheid om twee SIMkaarten te gebruiken, bijvoorbeeld één zakelijke en één privé.

Prestaties

De CAT B15Q is gemaakt om grote prestaties te leveren aan de buitenkant, maar de binnenkant is op papier minder indrukwekkend. Het toestel draait op de MT6577, een quadcore-processor van MediaTek met een kloksnelheid van 1,3GHz. Daarbij zit 1GB werkgeheugen en voor opslag is 4GB beschikbaar, eventueel uit te breiden met een microSD-kaart. De prestaties aan de buitenkant zijn een stuk indrukwekkender, het toestel is stof- en waterdicht (IP67), maar kan dus ook vanaf 1,80 meter op de grond gegooid worden zonder dat er schade zou moeten ontstaan. Hoe weten we nu zeker dat deze IP67 gecertificeerde smartphone ook tegen een stootje kan? Juist, een valtest. Op de site van CAT wordt gesproken over een hoogte van 1,80 meter en dat is ook exact de hoogte waar van we hem hebben laten vallen. Beelden zeggen meer dan woorden, hier de valtest van de CAT B15Q.

De CAT B15Q kan gebruikt worden bij temperaturen van -20 tot +55 graden.

De prestaties van het toestel zijn zelf zijn oke te noemen, er worden zeker geen topprestaties geleverd en het spelen van zwaardere games is niet altijd een aanrader. Dit toestel moet natuurlijk niet vergeleken worden met bijvoorbeeld de Galaxy S5 als we naar prestaties kijken. Enerzijds is de prijs anders, maar aan de andere kant is het doel van een rugged smartphone zijn werk te doen in ruigere omgevingen en dat doet de B15Q het weer erg goed. Om de dagelijkse zaken mee te regelen, mailen, bellen, en sociale media, zijn de prestaties van deze stevige smartphone ruim voldoende. Hou er wel rekening mee dat de CAT B15Q geen ondersteuning heeft voor 4G.

Voor de volledigheid hebben we nog een paar benchmarks gedraaid, AnTuTu komt uit op 17759 (vergelijkbaar met Samsung Galaxy S III), 3D-mark kon helaas niet geïnstalleerd worden gaf het toestel aan door onvoldoende opslagruimte. Er is ~ 2GB aan ruimte beschikbaar als het toestel geleverd wordt, maar dit is zoals aangegeven wel uit te breiden met een SD-kaart.

Scherm

Het scherm van de B15Q is Gorilla Glass en dus krasbestendig, hetgeen natuurlijk past bij deze smartphone. Neemt niet weg dat het scherm zelf wat mij betreft een groot minpunt is. Het is begrijpelijk dat deze B15Q geen QHD of full HD heeft, maar een 720P-scherm (HD) was toch wel minimaal geweest. De CAT B15Q beschikt over een 4 inch-scherm met 480x800 pixels en dat is direct te zien. Ter vergelijking, de HTC Desire (februari 2010) beschikt over hetzelfde scherm, maar had een formaat van 3,7 inch en was dus nog scherper dan deze. 

De kwaliteit (of het gebrek daaraan) is goed te zien zodra de telefoon voor de eerste keer opgestart is. Los van de kwaliteit van het scherm is de helderheid en kijkhoek wel goed te noemen. Een passende functie voor de B15Q is de mogelijkheid om het scherm ook met natte vingers te bedienen, een kleine test wijst uit dat de reactie even goed is als bij droge vingers.

Software

CAT heeft weinig tijd besteed aan de software en dat kunnen we waarderen, op de B15Q draait standaard-Android zonder enige aanpassing. Dit wil dus zeggen dat deze dezelfde looks heeft als bijvoorbeeld de Nexus 5. Er worden wel standaard een aantal applicaties meegeleverd zoals het megapopulaire toetsenbord SwiftKey en, hoe kan het ook anders, een echte shark tracker. 

De CAT B15Q draait op Android 4.4.2, maar of dit toestel nog updates gaat krijgen is vooralsnog niet bekend. Dat het toestel op Android 4.4.2 draait zorgt er wel voor dat het toestel nog een tijd mee kan.

Camera

De foto's die gemaakt worden met de 5 megapixel-camera van de CAT B15Q zijn in goede lichtomstandigheden voldoende, hieronder een aantal voorbeelden. Als er minder licht is, dan heeft de camera het, net als bij de meeste smartphones, wel iets moeilijker. 

Volledige zoom

De camera-interface is één van de weinige zaken die aangepast is door CAT als het om software gaat en biedt mogelijkheden zoals het selecteren van verschillende scenes, HDR in- en uitschakelen en vele andere instellingen.

Conclusie

De CAT B15Q doet precies waar hij voor gemaakt, presteren in zware omstandigheden. Door de stof- en waterdichtheid en de stevige case rondom het toestel kan deze smartphone in vele situaties gebruikt worden. Als alledaagse smartphone doet de B15Q het goed qua prestaties, maar verwacht er ook niet heel veel meer van. Het scherm is een groot minpunt, dit is een erg lage resolutie, één stapje hoger had dit toestel nog beter gemaakt. Over de gehele linie is de CAT B15Q een erg goede smartphone voor het segment waar hij voor dient, complimenten voor CAT mede voor de standaard-Android-interface die op het toestel te vinden is.

Pluspunten

→ Standaard-Android zonder aanpassingen

→ Stevige en waterdicht

→ Stoer uiterlijk past bij smartphone

→ Prestaties passen bij toestel

Minpunten

→ Geen 4G

→ Scherm heeft te lage resolutie

→ Relatief weinig standaard-opslag (wel uit te breiden met microSD-kaart)

CAT B15Q kopen

Dit reviewexemplaar is ter beschikking gesteld door PhoneBucks, waar het toestel ook te koop is voor € 369,99.

Review CAT B15Q
Score: 4,00 / 5
De nieuwste artikelen over CAT B15Q

Cat B15Q: ruige werktelefoon met Android 4.4 KitKat

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (12)
Bezig met laden van reacties...