Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Carbon Mobile is de eerste smartphonefabrikant die telefoons maakt van het duurzame koolstofvezel. Zijn eerste smartphone, de Carbon 1 MK II is ontzettend licht en dun van design, ondanks de robuuste achterzijde. is dit de telefoon voor jou? Dat zochten we uit in deze review.

Carbon 1 MK II

Carbon Mobile heeft naar eigen zeggen een doorbraak verwezenlijkt in consumentenelektronica. Het Duitse bedrijf is er na vier jaar van ontwikkeling in geslaagd om koolstofvezel te verwerken in de behuizing van een smartphone. Koolstofvezel is een materiaal met erg gunstige eigenschappen, want het is ontzettend sterk, maar ook tegelijk erg licht en beter te recycleren dan plastic.

Koolstofvezel wordt al jaren gebruikt in de luchtvaartindustrie en autosporten zoals Formule 1. Is dit het materiaal waarvan straks al onze telefoons worden gemaakt. Heeft deze start-up het aan het rechte eind met zijn Carbon 1 MK II (799 euro)? Lees hier onze bevindingen over de telefoon in deze review.

Specificaties

Behuizing:Gorilla Glass Victus (voorzijde), Hybrid Carbon Fiber Composites (achterzijde en frame)
Afmetingen en gewicht:74,0 x 153,5 x 6,13mm, 125 gram
Scherm:6,01 inch FHD+ AMOLED, 60Hz
Processor:MediaTek Helio P90​​ 
Werkgeheugen: 8 GB
Opslaggeheugen:256 GB
Camera's achter:16 MP hoofdcamera met f/2.2, 16 MP camera met f/2.2
Camera's voor:20 MP met f/2.01
Accu:3.000 mAh
Androidversie:Android 10
Extra's:Monocoque design, microSD
Adviesprijs:799 euro

Koolstofvezel als troef

De absolute hoofdrolspeler bij de Carbon 1 MK II is zonder enige twijfel de achterkant van koolstofvezel. Maar als het materiaal zoveel voordelen met zich meedraagt, waarom gebruikt niet iedere fabrikant het in zijn telefoons zal je vast denken. Dat heeft te maken met het feit dat koolstofvezel het mobiel signaal verstoort. Carbon Mobile heeft niet voor niets vier jaar lang aan het ontwerp van de telefoon gewerkt.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Het resultaat is een telefoon met een zogenaamd 'monocoque' design. De achterzijde en het frame bestaat uit één geheel dat gemaakt is van 'Hybrid Carbon Fiber Composites'. Carbon Mobile heeft koolstofvezel verweven met complementair ‘radio enabled’ composiet materiaal. Oorspronkelijk duurde het twee uur om de achterzijde van de Carbon 1 te vervaardigen, maar die tijd werd teruggedrongen tot een halfuur. Het materiaal wordt wel nog steeds voor elke telefoon op maat handgesneden door een gespecialiseerde ingenieur, en dat proces zal vast nog efficiënter moeten verlopen als het op grote schaal moet worden toegepast.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Los van die technische uitleg kunnen we wel snel zien waarom het Duitse bedrijf zo enthousiast wordt van het gebruik van koolstofvezel in smartphones. De Carbon 1 MK II is ontzettend licht, en dat is erg opvallend vergeleken met andere telefoons. Dat maakt de telefoon erg comfortabel wanneer om vast te houden wanneer je bijvoorbeeld een lange serie volgt op Netflix.

Minder goed is dan weer het grote, hoekige ontwerp van de smartphone wat hem dan weer minder handig maakt om vast te houden. De telefoon heeft ook randen aan boven- en onderzijde, en dat maakt hem onnodig groot en het ziet er ook ouderwets uit vergeleken met moderne telefoons. Verder is hij met dikte van 6,13 mm wel ontzettend dun, maar dat biedt niet bepaald een meerwaarde, buiten dat het er mooi uitziet.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

In de schermrand bovenaan vind je de selfiecamera en telefoonluidspreker in een 'V-vorm'. Links is het sim- en microSD-slot en rechts vind je de volumeknoppen en vingerafdrukscanner. Daar zit ook nog een aparte powerknop. Achterop zie je dan de dubbele camera met twee kleine lenzen die er eerder eenvoudig uitziet. Er is ook een groot Carbon Mobile-logo in de achterzijde van koolstofvezel en dat licht op als je de smartphone gebruikt. Het kan ook van kleur veranderen en bijvoorbeeld rood licht weergeven wanneer de accucapaciteit van je telefoon laag is. Die lichtgevende achterkant ziet er leuk uit, en ik zou het best bij meer toestellen willen zien, en ook als het niet om een gaming-telefoon gaat.

De achterzijde zelf doet denken aan plastic als je het aanraakt, en vingerafdrukken zijn beperkt zichtbaar. Toch heeft de smartphone een hoogwaardige uitstraling met een materiaal dat superieur is ten opzichte van plastic. We kijken ernaar uit om de afwerking van de Carbon 1 MKII verder te zien evolueren. Je kan namelijk bij het huidige model helaas heel goed zien dat hij al jarenlang in ontwikkeling is, en wel zo lang dat hij er ondanks de vooruitstrevende materiaalkeuze ook best gedateerd uitziet.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Geen topscherm, wel topbescherming

De Carbon 1 MK II heeft een 6,01 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 2160 x 1080 pixels. Het is opmerkelijk dat het paneel wordt beschermd door Corning Gorilla Glass Victus. Dat is de laatste generatie van Cornings glas dat beschermt tegen krassen en valschade, en we zien dat het ook bij andere telefoons uit het hoge prijssegment die zevende generatie van Gorilla Glass gebruiken. Toch past het in het bijzonder goed bij de Carbon 1 MKII-telefoon die wil inzetten op superieure materialen voor de behuizing.

Verder is het opvallend dat deze Carbon Mobile-telefoon erg rijke kleuren heeft en dat is goed om te zien. Minder positief is dan weer de helderheid die duidelijk aan de lage kant is. Het is zeker niet storend, maar wel opvallend als je weet hoe de schermen van andere telefoons in deze prijsklasse eruit zien. Daarnaast is het een 60Hz-paneel en we zien dus animaties die wat schokkeriger zijn dan bij de meeste midrange telefoons en vlaggenschepen.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Deze minder goede eigenschappen verraden dat het merk geen scherm van topklasse heeft gebruikt voor de Carbon 1 MK II, en dat is jammer. Al is het wel begrijpelijk voor een start-up die alvast enorme investeringen heeft gedaan om zijn afwerking op basis van koolstofvezel mogelijk te maken. Dan maak je nu eenmaal compromissen op andere vlakken, en dat ga je nog vaak terugzien tijdens deze review.

Niet de snelste

Over compromissen gesproken, die werden ook volop gemaakt als het gaat om de prestaties van de Cabon 1 MK II. Carbon Mobile gebruikt de MediaTek Helio P95-processor die begin 2020 is uitgebracht. Het is een processor voor telefoons uit het budget- of middensegment. Het Duitse merk komt verder wel met 8 GB RAM en een ruime 256 GB opslag. Het gaat daarbij wel om UFS 2.1-opslag, dat is niet de snelste vorm die doorgaans door flagships wordt gebruikt.

In de benchmarks zien we ook, zoals verwacht, dat de Carbon 1 zeker geen topprestaties laat zien. Andere telefoons in zijn prijsklasse laten hem ver achter zich, en dat is jammer om te zien. Gezien de prijs van de telefoon had het wel net iets meer mogen zijn.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Benchmarks zijn slechts cijfers, maar ook in de praktijk merk je dat de telefoon zijn gebruiker soms lang laat wachten. Navigeren door de interface is gelukkig vlot genoeg, maar in apps en bovenal in games merk je het prestatieverschil met andere telefoon heel duidelijk op. Het lichtpuntje is het grote 8 GB werkgeheugen dat je in staat stelt om voldoende apps naast elkaar te gebruiken zonder dat ze afgebroken worden.

De vingerafdrukscanner is horror

'Horror' is zonder twijfel het beste woord om de vingerafdrukscanner aan de zijkant te beschrijven. Wie bij die term denkt aan 'monsterlijk goed' komt helaas bedrogen uit. Deze vingerafdrukscanner zorgde er namelijk voor dat de telefoon geen pretje was om te testen, want de scanner werkt gewoon niet goed. Hij is ontzettend sloom, maar wat nog veel erger is, ook onnauwkeurig. Wanneer je de telefoon ontgrendelt lukt het bijna meer niet dan wel, en ik zat dus heel vaak mijn pincode in te typen omdat de scanner er soms gewoon geen zin in had.

Je kan ook zien dat dit nog om een oudere sensor gaat, omdat Carbon Mobile een aparte powerknop gebruikt. Vandaag zit die bijna altijd geïntegreerd in de vingerafdrukscanner als hij aan de zijkant is geplaatst. Ik begrijp dat deze Carbon 1 MK II vier jaar in ontwikkeling is geweest en daardoor iets oudere technologie aan boord heeft, maar de vingerafdrukscanner is zo teleurstellend dat het buiten proportie is.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Lege batterij

6,13 mm, zo dun is de Carbon 1 MK II. Zodra ik Carbon Mobile voor het eerst groots zag uitpakken met dat cijfers moest ik even de wenkbrauwen fronsen. Het doet me denken aan de periode van de jaren 2012 à 2014 toen smartphonefabrikanten inderdaad nastreefden om dunnere te ontwikkelen dan de iPhone. Liefst zelfs veel dunner. Ondertussen hebben we die gedachte achter ons gelaten en streven we juist naar buitengewone accuprestaties die ervoor zorgen dat we onze telefoon een dag of - beter nog - twee of drie dagen aan een stuk kunnen gebruiken. Een iets dikkere behuizing is daarbij gewoon een vereiste.

Met de Carbon Mobile 1 MK II kon ik niet elke dag doorkomen zonder hem aan de oplader te hangen. Dat moest vaak al om 17 à 18 uur gebeuren, en dat is eerder teleurstellend. De telefoon biedt geen ondersteuning voor draadloos opladen, en Carbon Mobile levert geen oplader bij het toestel. Er is alleen een knappe, gevlochten usb-c-kabel. Toch is de telefoon in staat tot snelladen volgens de fabrikant, want hij kan in een half uur voor de helft opladen.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Geluid

De Carbon 1 MK II komt zonder een 3,5 mm audiojack, en die beslissing draagt ook bij aan het slanke formaat van deze telefoon. Verder is er een enkele luidspreker aan de onderkant, en die produceert erg matige klanken. Het volume is aan de zachte kant en de tonen missen heel wat diepte. Dat is in het bijzonder bij de lage tonen erg duidelijk.

Camera schiet te kort

Twee 16 MP camera's dragen de verantwoordelijkheid om voor de cameraprestaties van de Carbon 1 MK II te zorgen. De eerste sensor is de hoofdcamera en de tweede is in feite exact dezelfde, maar hij zorgt voor een onscherpe achtergrond in foto's. Dat is opmerkelijk, want fabrikanten kiezen doorgaans voor een veel eenvoudigere extra camera die diepte berekent voor portretfoto's. Beide camera's komen zonder optische beeldstabilisatie. Vooraan is ten slotte 20 MP selfiecamera te vinden.

  • 16 MP hoofdcamera met f/2.2
  • 16 MP camera met f/2.2
  • 20 MP selfiecamera met f/2.01
Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

De Carbon Mobile 1 MKII heeft een cameraopstelling die concurreert met telefoons in het lagere prijssegment. Als start-up heeft Carbon Mobile namelijk niet de nodige know-how om met een geoptimaliseerde beeldverwerking het onderste uit de kan te halen met zijn dubbele camera. Daarnaast is ook de hardware vrij low-end in vergelijking met andere telefoons in de smartphonemarkt. Je ziet daarom aan de foto's dat de camera een beperkt dynamisch bereik heeft en dus moeite heeft met tegenlicht. Verder hebben kleuren soms een rode schijn en de camera heeft ook moeite om details vast te leggen in delen die minder goed belicht zijn. Je kan hieronder een reeks beelden bekijken.

Hoofdcamera

Als we daarnaast naar de portretfoto's kijken die met de achterste camera en selfiecamera zijn gemaakt, dan zien we een duidelijke onscherpte. We zien alleen dat die onscherpte niet helemaal nauwkeurig is en bepaalde delen op mijn gezicht vervaagt.

Links: Een portretfoto met de selfiecamera. Rechts: een portretfoto met de hoofdcamera

Als het om filmen gaat dan kan de smartphone filmen in een 4K-resolutie of Full HD aan maximaal 30 frames per seconde. Dat zijn wel erg beperkte opties, en de problemen die zich stellen met de fotografieprestaties van de telefoon zijn ook te zien tijdens het filmen. De smartphone gebruikt elektronische beeldstabilisatie om het beeld stabiel te houden, maar de resultaten daarvan zijn niet overweldigend.

Tot slot voelt ook de camera-app vrij gedateerd als je naar de interface kijkt, al is ze wel erg snel en eenvoudig in gebruik. De app bevat namelijk erg weinig toeters en bellen. Minder handig is wel dat HDR niet automatisch werkt en handmatig geactiveerd moet worden.

Pure Android-software

Carbon Mobile koos voor een pure Android-ervaring met de Carbon 1 MKII. Het Duitse merk gebruikt alle Google-apps. Van Google Berichten tot telefoon en Gboard. Daarnaast is ook Google Discover op het startscherm te zien en de At a glance-widget. Het is een goede keuze van Carbon Mobile om aan de slag te gaan met een eenvoudige software-ervaring zonder toeters en bellen die gewoon goed werkt.

De launcher van de telefoon is ook erg eenvoudig en bevat erg weinig opties om de vormgeving aan te passen. Een voordeel is dan weer dat er geen bloatware-app zijn, ofwel voorgeïnstalleerde apps die fabrikanten soms op hun telefoons leveren.

Sterk is ook dat de Carbon 1 MK II maandelijkse beveiligingsupdates ontvangt en dat gedurende twee jaar. Hij zal ook twee jaar lang software-updates ontvangen. Op dit moment komt hij met het oudere Android 10 op de markt, en het is niet duidelijk met welke versie deze telefoon na twee jaar zal eindigen. Hopelijk ontvangt hij updates tot Android 13, maar daarover is geen zekerheid.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Conclusie

De Carbon 1 MK II is een lastige om te beoordelen, want Carbon Mobile valt in een aantal valkuilen waar veel start-ups die willen concurreren met de 'grote jongens' zouden intrappen. Denk aan de magere beeldverwerking voor de camera. Toch speelt er bij deze smartphone nog meer, want omwille van de complexe achterzijde van koolstofvezel en moeilijkheden tijdens de corona-uitbraak is de telefoon in feite vier jaar in productie geweest. Dat resulteert ook nog eens in oudere componenten bij het moment van lancering.

Al zijn er ook minder goede kenmerken aan dit toestel waarvoor de ontwikkelaars in mijn ogen geen excuus hebben. Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan het dunne ontwerp dat automatisch resulteert in een kleinere accu. Anderzijds is de vingerafdrukscanner geen plezier om te gebruiken en van de luidspreker word je ook niet vrolijk. Carbon Mobile zal ongetwijfeld veel feedback van gebruikers analyseren om er later mee aan de slag te gaan voor een volgend model.

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Als we al deze argumenten samenbrengen, dan kunnen we de smartphone gezien zijn prijs maar moeilijk aanraden aan de consument. Er zijn gewoon te veel concurrenten die veel meer bieden in ruil voor je geld, en de enige reden waarom je een Carbon 1 MKII zou willen kopen is dan ook omdat je echt graag een lichte telefoon wil die met een achterzijde van koolstofvezel is gemaakt.

Het lichtpunt van deze telefoon is dan ook het materiaal van de behuizing wat veel potentieel heeft om gebruikt te worden in meer smartphones. Het is niet alleen licht, maar ook sterker en beter recyclebaar dan plastic, en het is nu vooral zaak om het fabricageproces sneller en gestroomlijnder te laten verlopen. Op die manier kunnen Carbon Mobile-telefoons voor een lagere prijs verkocht worden zodat ze kunnen concurreren met tegenstanders die meer gelijkaardige specificaties hebben.

Alternatieven voor de Carbon 1 MKII zijn de Xiaomi Mi 11 (799 euro), Samsung Galaxy S21 (799 euro), OnePlus 8 Pro (799 euro) en OPPO Find X3 Neo (799 euro).

Carbon 1 MK II review: was hij beter een prototype gebleven?

Positieve punten

+ Afwerking van koolstofvezel smaakt naar meer

+ Pure Android-software

Negatieve punten

- Scherm van lage helderheid en refreshrate

- Camera mist kwaliteit

- Accuprestaties teleurstellend

- Ouderwetse vormgeving, niet waterdicht

- Slome prestaties

- Matige speakers

- Geen 5G

- Android 10

Carbon 1 MK II kopen

De Carbon 1 MK II is in de kleur zwart te bestellen voor een adviesprijs van 799 euro via de website van Carbon Mobile, Belsimpel en Mobiel.nl.

Carbon 1 MK II
3000 mAh
6,01 inch - 2160 x 1080 px
256 GB
MediaTek helio P95

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer