Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Cameravergelijking

De Xiaomi Mi 10 Pro werd samen met de Mi 10 onthult voor de Nederlandse markt en de Pro-versie kreeg een prijskaartje van 999 euro. Xiaomi begeeft zich daardoor in een nieuw prijssegment voor deze reeks, en het merk zet in op premium-prestaties en een interessante camera-opstelling. In deze cameravergelijking neemt de Mi 10 Pro het op tegen de Huawei P40 Pro (999 euro) waarvan we weten dat de camera ontzettend sterk is over de ganse lijn. Houdt de Mi 10 Pro stand?

Verschillen op papier

Hoofdcamera

Laten we beginnen met de technische verschillen tussen de camerasensors, want dat geeft ons meer inzicht in de verschillen die we in de praktijk zien op foto. De hoofdcamera van de Xiaomi Mi 10 Pro is de 108 megapixel ISOCELL Bright HMX van Samsung die Xiaomi eerder gebruikt in de Mi Note 10. Het bedrijf wist bij die telefoon de prijs tot 549 euro te drukken, maar die telefoon moest wel op andere specificaties sterk inleveren. De Mi 10 Pro maakt wel gebruik van pixel-binning-technologie waardoor hij in feite vier pixels tot één combineert en in werkelijkheid standaard foto's schiet met 27 MP.

[readmore articles="206057"]

De camerasensor beschikt verder over een f/1.7-diafragma en een sensorgrootte van 1/1,33". Beide specificaties zijn erg belangrijk voor een smartphonecamera omdat ze indiceren hoeveel licht een sensor kan opvangen en dat speelt daarmee een rol bij de beeldverwerking en het resultaat van de foto's. Xiaomi rust de sensor uit met laserautofus naast Phase Detection Autofocus (PDAF) en optische beeldstabilisatie (OIS).

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

De Xiaomi Mi 10 Pro

De P40 Pro komt daarentegen met een grotere 50 MP sensor met een 1/1,28 inch grootte. Huawei's sensor gebruikt ook pixel-binning en schiet foto's in 12,5 MP. Het aantal megapixel heeft invloed op de mate van details in foto's. Huawei's toptoestel heeft daarnaast een kleinere diafragmagrootte van f/1.9. Huawei komt eveneens met OIS en een geavanceerde PDAF en Huawei's camera is ten slotte een zogenaamde RYYB-sensor. De pixels van deze sensor bevatten daarbij de kleur geel zodat hij meer licht opvangt ten opzichte van groen dat standaard wordt gebruikt bij een RGB-sensor zoals die van de Mi 10 Pro.

Telecamera

De Mi 10 Pro maakt gebruik van twee telecamera's die samenwerken om een zoombereik van 5x optische zoom te bekomen. Het gaat om een 8 MP camera en een 12 MP exemplaar, en Xiaomi herhaalt hiermee de truc die het eerder bij de Mi Note 10 toepastte. De foto's van de 8 MP telecamera met 3,7x optische zoom worden bijgesneden tot 5 MP en daarmee 5x optische zoom. Verder zorgt de tweede, 12 MP camera voor het inzoomen in een kleiner zoombereik. Beide telecamera's hebben een f/2.0-diafragma, maar alleen de 8 MP telecamera gebruikt OIS en laserautofocus.

[readmore articles="206192"]

De Huawei P40 Pro

Huawei gooit het over een heel andere boeg met de telecamera van zijn P40 Pro-vlaggenschip. Het bedrijf heeft een grotere 12 MP periscoopcamera die zowel lenzen bevat over de breedte als de dikte van de telefoon, en met een prisma dat het invallende licht op de sensor weerkaatst. Deze camerasensor ondersteunt 5x optische zoom en OIS.

Groothoekcamera

De Xiaomi Mi 10 Pro heeft een 20 MP groothoekcamera die over een f/2.2-diafragmagrootte beschikt. De P40 Pro komt daarentegen met de 40 MP sensor die we kennen van de Huawei Mate 30 Pro. Die camera beschikt over een groter f/1.8 diafragma.

[readmore articles="205783"]

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Fotovergelijking

In deze fotovergelijking zie je in onderstaande fotogalerijen telkens links de foto van de Xiaomi Mi 10 Pro en rechts de beelden die genomen zijn met de P40 Pro van Huawei.

Hoofdcamera

Als we eerste twee foto's vergelijken die in buitenlicht zijn genomen dan merken we dat de Xiaomi Mi 10 Pro de meeste details vastlegt, en het verschil tussen beide is opmerkelijk. Bij de Mi 10 Pro die eerder de 108 MP camera gebruikte, merkten we nog op hoe de telefoon er niet in slaagde om zowel in het midden van de foto als aan de randen diezelfde mate van detail vast te houden, maar dat probleem heeft Xiaomi echt aangepakt bij de Mi 10 Pro en dat is een sterke prestatie, want hiermee maakt Xiaomi echt een verschil. Het toont ook waar deze sensor van Samsung-makelij toe in staat is.

[readmore articles="206451"]

Toch zijn er ook minder goede punten op het schoolrapport van de Mi 10 Pro kijken, want details in een afbeelding zijn natuurlijk ook niet alles. Meer details spelen in de eerste plaats een rol als je foto's wil uitvergroten. Waar de Mi 10 Pro minder goed in scoort is is de weergave van kleuren, want we zien overgesatureerde, en daarmee minder natuurlijke kleuren. Toegegeven, dat ziet er fraai uit, zeker bij landschapsfoto's, maar je kan zo'n effect ook toevoegen in de nabewerking van een foto als je dat wenst.

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Dat brengt ons bij een derde vaststelling bij de eerste twee foto's in buitenlicht, en dat is de weergave van donkere elementen. Huawei slaagt er veel beter in om de schaduwen in foto's weer te geven, en dat zie je als je inzoomt op donkere elementen zoals de onderkant van de brug in de tweede foto.

Bij de derde foto in kunstlicht doen we in feite precies dezelfde vaststellingen als bij de twee eerste en bij de vierde foto slaat alles om. Die foto heb ik genomen in een donkere ruimte met maar weinig licht, en we zien dat de P40 Pro beduidend meer details vastlegt, een betere belichting toont en ook een betere kleurenweergave. Dat komt precies overeen met ons verwachtingspatroon op basis van de specificaties.

Telecamera

We zien hieronder als eerste twee foto's bij 5x zoom, dat is het maximale bereik voor optische zoom bij deze twee toestellen en de laatste twee foto's zijn genomen met 10x hybrid zoom. De telefoons laten in de derde foto zien hoe ze softwarematig het kwaliteitsverlies beperken tot 10x zoom en bij de laatste foto zien we een verschil bij 30x digitale zoom.

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Bij de eerste foto stellen we vast dat de Mi 10 Pro beduidend minder details vastlegt bij 5x zoom dan de Huawei P40 Pro. De telefoon gebruikt dan wel een slimme methode om op een slimme manier 5x zoom mogelijk te maken, maar het aantal megapixel van de foto vermindert tot 5 MP, tegenover de 12 MP van de P40 Pro. Dat laat zich duidelijk voelen. De Mi 10 Pro neemt in die eerste foto wel de bovenhand wat belichting en kleurenweergave betreft. Bij de tweede foto krijgen we op het gebied van details hetzelfde verhaal, maar daar zien we dat de foto van de P40 Pro wel de betere kleuren en belichting heeft.

[readmore articles="205881"]

Huawei's periscoopcamera maakt bij 10x hybrid zoom pas echt het verschil, want op elk gebied neemt de camera volledig de bovenhand. De Mi 10 Pro slaagt er minder goed in om met zijn beeldverwerking de beloofde 10x hybrid zoom mogelijk te maken. In de vierde foto merken we dat het verschil tussen beide camera-opstellingen alleen maar groter wordt.

Groothoekcamera

Op papier is de hoofdcamera van de P40 Pro sterker dan die van de Mi 10 Pro, en die boodschap krijgen we ook als we de beelden bestuderen. De P40 Pro heeft de betere kleuren van de twee, want de Mi 10 Pro toont opnieuw onnatuurlijkere tinten. Daarnaast legt de P40 Pro zoals verwacht ook meer details vast en ook het grote verschil in de diafragma-opening laat zich voelen. Op verschillende plaatsen in de foto van de Mi 10 Pro zien we namelijk onzuiverheid door hoge iso-waarden die de belichting op peil moeten houden. Dat zie je het beste bij de tweede foto's.

Conclusie

Xiaomi heeft de grootste pijnpunten van zijn hoofdsensor behandeld en we zijn zeer te spreken over de cameraprestaties van die belangrijkste sensor. Hij legt meer details vast dan de camera van de P40 Pro in ruil voor minder goede beelden in donkere lichtomstandigheden en kleuren die minder natuurlijk zijn.

[readmore articles="205586"]

De camera-opstelling van de Mi 10 Pro begint te kraken bij 5x zoom, waar de twee telecamera's van Xiaomi minder gedetailleerde beelden vastlegt dan de periscoopcamera van de P40 Pro. Bij een groter zoombereik plaats je die mankementen alleen maar onder een vergrootglas. De groothoekcamera van Xiaomi's toptelefoon moet het op elk gebied ontgelden ten opzichte van wat de Huawei-telefoon laat zien.

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Xiaomi's vlaggenschip komt dus zeker niet met de beste camera-opstelling die je bij telefoons in deze prijsklasse kan vinden en ook tegen andere concurrenten kan deze telefoon het moeilijk hebben, in het bijzonder als je de zoomkwaliteit gaat vergelijken. Als je dan weet dat de Honor 30 tegen een veel lagere prijs gewoon de periscoopcamera van de P40 Pro bevat, dan kan je je vragen stellen bij de cameraprestaties van Xiaomi.

In de volledige review van de Xiaomi Mi 10 Pro bespreken we ook de filmkwaliteit van de telefoon net als alle andere kenmerken. Wat denk jij van Xiaomi's premium telefoon? Zijn de cameraprestaties ook het etiket 'premium' waardig? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Cameratest: Xiaomi Mi 10 Pro versus Huawei P40 Pro, welke wint?

Xiaomi Mi 10 (Pro) kopen

De Xiaomi Mi 10 Pro is nu te koop met 8 GB RAM en 256 GB opslag voor een adviesprijs van 999 euro. Je vindt hem in de kleuren Solstice Gray en Alpine White. Je kan de telefoon kopen bij onder meer MediaMarkt en Belsimpel.

De Xiaomi Mi 10 komt met 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag in de kleuren Coral Green en Twilight Grey. Hij is te koop voor een adviesprijs van 799 euro bij onder meer Belsimpel.

[tds=7490]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk