Cameratest: OPPO Find X2 Pro versus Huawei Mate 30 Pro, welke wint?

Cameratest: OPPO Find X2 Pro versus Huawei Mate 30 Pro, welke wint?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Cameravergelijking

Zodra we een nieuwe telefoon in handen krijgen en we een beeld willen vormen van de cameraprestaties doen we dat het liefste door te vergelijken met een toestel uit dezelfde prijsklasse. De OPPO Find X2 Pro (1199 euro), de nieuwe premium-telefoon van het bedrijf, neemt het daarom in deze test op tegen Huawei's krachtpatser, de Mate 30 Pro (1099 euro).

[readmore articles="205633"]

Verschillen op papier

De hoofdcamera

We bekijken eerst de verschillen op papier voor we naar de foto's kijken. OPPO's toptoestel doet niet mee aan de race om de meeste cameralenzen, maar we krijgen drie belangrijke en kwalitatieve sensors achterop. De 48 megapixel Sony IMX 689 is de hoofdsensor die een grootte heeft van 1/1.43" en een diafragma van f/1/7. De sensorgrootte en diafragmawaarde hebben beide onder meer invloed op het vermogen om voldoende licht op te vangen in beelden. De sensor gebruikt verder een zogenaamde omnidirectional phase detection autofocus (PDAF), laserautofocus en optische beeldstabilisatie.

De OPPO Find X2 Pro

Huawei werpt daarentegen een 40 MP camera in de strijd met een iets kleiner 1/1.54"-formaat en een groter f/1.6-diafragma. De telefoon ondersteunt PDAF en optische beeldstabilisatie. De telefoon heeft verder naast de gebruikelijke telecamera en groothoekcamera een Time of Flight-sensor aan boord, en die wordt gebruikt voor het nemen van portretfoto's met een onscherpe achtergrond.

[readmore articles="204878"]

Telecamera

Als we vervolgens kijken naar de telecamera van de Find X2 Pro, dan merken we dat dit het speerpunt is van de telefoon, want OPPO past voor de tweede keer een periscoopopstelling toe die een langere optische zoomafstand mogelijk maakt. De telefoon heeft een 13 MP sensor die goed is voor 5x optische zoom, en OPPO wil die afstand nog softwarematig verlengen tot 10x Hybrid Zoom. Daarnaast heeft de camera een 1/3.4"-sensor, een f/3.0 diafragma, PDAF, laserautofocus en optische beeldstabilisatie.

De Huawei Mate 30 Pro

De Huawei Mate 30 Pro heeft niet de telecamera gekregen van zijn broer, de P30 Pro, en daarom is hij gesteld met een 8 MP telecamera met 3x optische zoom die wel eveneens softwarematig wordt uitgebreid. Het bedrijf koos voor een sensor met een kleinere 1/4.0"-sensorgrootte, maar met een groter f/2.4-diafragma, en hij heeft eveneens PDAF en optische beeldstabilisatie.

Groothoekcamera

OPPO lanceert zijn Find X2 Pro met een 48 MP groothoekcamera, de Sony IMX586, en dat is een bekende sensor die bij andere toestellen als hoofdcamera dienst doet, maar dit keer neemt de telefoon beelden in een grote hoek van 120 graden. De sensor heeft een grootte van 1/2.0" en de camera komt met een f/2.2-diafragma en autofocus.

[readmore articles="205679"]

Bij de Huawei Mate 30 Pro vinden we opnieuw een 40 MP camera die een opmerkelijk grote 1/1.54-sensor heeft. De camera heeft daarnaast een groter f1.8-diafragma die eveneens beelden neemt in een hoek van 120 graden. Huawei's camera en gebruikt PDAF voor deze sensor.

Fotovergelijking

Hoofdcamera

Wie zien in onderstaande cameragalerij telkens links foto's die genomen zijn met de Huawei Mate 30 Pro en vervolgens rechts de foto van de OPPO Find X2 Pro, en je ziet meteen hoe sterk deze hoofdcamera's aan elkaar gewaagd zijn. De eerste twee beelden zijn buiten genomen en de laatste twee zijn foto's die gemaakt zijn in kunstlicht.

Bij de eerste foto zien we dat de kwaliteit van details erg dicht bij elkaar leunt, maar de kleurtoon bij de Find X2 Pro lijkt warmer van aard te zijn. Daarnaast zien we wel dat de OPPO-telefoon meer details toont op donkere delen van de foto, en dat zie je bijvoorbeeld op het kleine bordje met het cijfer '90' onderaan de lantaarnpaal.

We merken ook bij close-up-foto's van de planten in de tweede foto dat de Mate 30 Pro automatisch meer onscherpte vastlegt op de achtergrond, maar daarnaast zien we dat de autofocus niet altijd even consistent is. Hetzelfde zien we ook bij de kunstlichtfoto's en daaruit blijkt ook dat de de OPPO Find X2 Pro beter de schaduwen in de foto weergeeft.

Telecamera

De verschillen tussen beide camera's worden groter als we de telecamera's erbij nemen. Je ziet hier onderaan telkens respectievelijk foto's van de Huawei Mate 30 Pro en de OPPO Find X2 Pro bij 2x zoom, 5x zoom en 10x zoom.

De warmere kleuren die de hoofdcamera van de OPPO Find X2 Pro-camera laat zien, merken we ook op bij de 2x zoom-foto hieronder en daarnaast legt de periscoopcamera veel minder details vast bij de zoomafstand dan de telecamera van de Huawei Mate 30 Pro. Als je op de eerste foto's genoeg inzoomt, lijkt de foto van de Find X2 Pro wel een schilderij dat duidelijk details mist in vergelijking met wat de Mate 30 Pro laat zien.

Bovenaan zit de telecamera verschuilt bij de Find X2 Pro

De kracht van de periscoopcamera krijgen we pas te zien vanaf 5x zoom, wanneer de Mate 30 Pro alvast komt met softwareoptimalisaties en de Find X2 Pro nog optische zoom gebruikt. Beelden bevatten veel meer details bij de foto's van de OPPO-telefoon, maar de verschillen tussen beide telefoons worden opmerkelijk genoeg terug kleiner bij de derde foto met 10x zoom.

[readmore articles="205586"]

Hoewel de periscoopcamera met zijn 5x optische zoom een voorsprong heeft op de Huawei-telefoon, is het opvallend dat Huawei beter is in de beeldverwerking van zijn foto's. OPPO's 10x Hybrid zoom legt nog steeds iets meer details vast, maar langs de andere kan zien we veel meer ruis bij de foto van de Find X2 Pro. Als je beide beelden naast elkaar legt, zouden de meeste mensen ongetwijfeld de Huawei-foto als beste aanduiden, en dat is pijnlijk voor een vlaggenschip dat uitpakt met zijn knappe periscoopcamera. We kregen hetzelfde resultaat als we nog meer foto's vergeleken dan alleen onderstaande beelden.

Groothoekcamera

De prestaties van de hoofdcamera liggen erg dicht bij elkaar, maar de foto's van de Huawei Mate 30 Pro krijgen onze voorkeur. Hoewel de beelden soms te veel contrast bevatten, is de kleurenweergave beter en we zien ook meer details. Toch is het verschil tussen beide iets kleiner dan we oorspronkelijk verwacht hadden, want de groothoekcamera van de Mate 30 Pro maakt vooral op het vlak van video een verschil.

Conclusie

Huawei en OPPO hebben met hun vlaggenschepen twee geweldig sterke cameratelefoons geïntroduceerd die elk eigen unieke talenten hebben. Op papier lijken de kaarten soms anders geschud te zijn in vergelijking met wat we te zien krijgen als we twee foto's van de vlaggenschepen naast elkaar leggen, en de verschillen in beeldverwerking zijn daar de belangrijkste oorzaak van.

We zijn een grote fan van de hoofdcamera van de OPPO Find X2 Pro die een ontzettend goede autofocus heeft die veel van zijn concurrenten zal wegblazen. Dat was trouwens ook het oordeel bij de testers van de DxOMark-cameratest als het op de autofocus aankomt. Beide hoofdcamera's gaan nek aan nek, maar de Find X2 Pro komt wel als een nipte winnaar uit de bus.

We krijgen een meer onverwachte wending te zien wanneer we kijken naar de foto's bij 2x optische zoom waarbij de Mate 30 Pro duidelijk als winnaar uit de bus komt. Op geen enkel ander punt merken we dat de prestaties van deze toestellen zo ver uit elkaar liggen. De Find X2 Pro heeft vervolgens een gloriemoment met zijn 5x zoom, om dan weer eerder teleur te stellen bij 10x zoom. Dat laatste is louter een softwaretekortkoming, en OPPO zou dat kunnen rechtzetten met een update. Op dit moment kan je moeilijk zeggen dat de Find X2 Pro de betere telecamera heeft van de twee, al zou dat in feite het geval kunnen zijn.

[readmore articles="205682"]

Met de groothoekcamera zien we dat de Mate 30 Pro met zijn grote camera en diafragma de bovenhand neemt, al zijn de verschillen niet erg groot. In de volledige review van de OPPO Find X2 Pro gaan we dieper in op de videoprestaties van de camera en we bekijken ook onder meer de selfiecamera en nachtfoto's. Je leest het binnenkort op Androidworld.

Wil je meer weten over deze telefoon, kijk dan zeker naar onze eerste indrukken. Je leest onze uitgebreide test van de Mate 30 Pro hier. Welke cameratelefoon is volgens jou de beste? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

OPPO Find X2 Pro kopen

Je kan de OPPO Find X2 Pro kopen voor 1199 euro in zwart keramiek of oranje leder. Je kan hem exclusief kopen bij: T-Mobile, MediaMarkt. Daarnaast kan je hem ook vooraf bestellen bij onder meer: Mobiel.nl en Belsimpel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk