Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

BlackBerry KEY2

Het is dapper van een bedrijf om nu nog een smartphone uit te brengen met een fysiek toetsenbord. Daarmee begeef je je in een niche die heel, maar dan ook heel erg klein is. Het bedrijf waar we het over hebben is TCL en niet BlackBerry want die hebben de rechten verkocht aan Optiemus en TCL. In het begin van Android, en dan hebben we het over 2009/2010, waren er praktisch alleen maar toestellen met een fysiek toetsenbord. In mijn geval was dat eerst de T-Mobile G1 en later de Motorola Milestone. Na deze toestellen werden de virtuele toetsenborden steeds beter en ben ik snel overgestapt. Ooit heb ik wel eens geroepen dat ik nooit zonder een hardwaretoetsenbord zou kunnen, maar zoals wel vaker gaf ik mezelf ongelijk.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Met de BlackBerry KEY2 nam ik voor het eerst sinds acht jaar weer eens een toestel met toetsenbord in handen. Na bijna twee weken gebruik kwam ik tot de volgende review.

Behuizing en design

Ik zal het maar eerlijk zeggen, ik koester hele warme gevoelens voor het design van de BlackBerry KEY2. Vanaf het moment dat de doos openging vond ik het design van het toestel echt prachtig. TCL heeft mij de zwarte versie opgestuurd en deze is ronduit stoer. Het toestel heeft de klassieke rechthoekige vormgeving zonder veel rondingen. Iets meer dan 75% van het oppervlak is gereserveerd voor het scherm met daaronder het kleine maar strak vormgegeven toetsenbord.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

De achterzijde heeft linksboven een dubbele camera met daarnaast de flits. het materiaal lijkt op rubber en heet een honingraat-motief dat zorgt voor stroefheid en dus een betere grip in de handen. Dat laat overigens gelijk het grote voordeel zien van een toestel dat niet helemaal uit glas bestaat, ze vallen namelijk niet overal vanaf. Verder zien we midden op de achterzijde het BlackBerry-logo in dezelfde kleur als de gehele achterzijde. Alle knoppen bevinden zich aan de rechterkant van het toestel, een volume-knop, aan/uit-knop en een knop met een speciale functie waar we later op terug zullen komen. Onderop zitten twee openingen voor de speaker die alleen aan de rechterkant zit, de opening aan de andere kant is duidelijk voor de sier en de balans in het ontwerp. Tussen de twee openingen zit de USB-C aansluiting. Aan de bovenzijde kunnen we de mini-jack van onze hoofdtelefoon insteken via de 3.5mm ingang.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het toestel over een IPS LCS/beeldscherm met een afmeting van 4,5 inch en zo klein vind je ze niet zo vaak meer. De screen-to-body ratio is met 55,2% ook erg laag maar dat komt natuurlijk door het toetsenbord aan de onderzijde. De helderheid van het scherm is prima, de kleuren zijn goed en absoluut niet overdreven. Wanneer ik het scherm vergelijk met dat van de HTC U12+ dan is het zelfs een stuk frisser.

Het scherm zorgt wel voor wat problemen. Zo kon ik Instagram Stories niet goed gebruiken, hetgeen ik post zien anderen maar voor de helft en andersom ook. Daarnaast kan ik niet op een Story reageren want klikken op de tekstbalk doet helemaal niks. Dat is wel een dingetje want Instagram is een hele populaire app en dat zou een heleboel mensen kunnen tegen houden om dit apparaat te kopen. Het lijkt mij verstandig dat iemand dit oplost maar ik weet niet wie er nu iets moet aanpassen Instagram of BlackBerry.

Prestaties

De BlackBerry KEY2 draait op de Qualcomm Snapdragon 660-chipset met 6GB aan werkgeheugen. Deze chipset is in mei 2017 op de markt gekomen en wordt onder andere gebruikt in de Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro en de Xiaomi Mi A2. Wat daarbij opvalt dat er veel prijsverschil zit tussen de toestellen, we zien de chipset terug in een prijsrange van 250 tot 600 euro. Voor dit toestel is het ook een prima keuze, alle apps openen en sluiten soepel en een game als Asphalt draait soepel en moeiteloos. Natuurlijk merk je het verschil wel me de Snapdragon 845-chipset die ik bijvoorbeeld op de HTC U12+ gestest heb.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Zoals altijd draaien we een test via AnTuTu om wat cijfers te kunnen genereren. Een dergelijke test hoeft niet zoveel te vertellen over de kwaliteit van het toestel, dat kan de gebruiker het beste beoordelen. Redacteur Laurence houdt altijd trouw de scores bij en daarmee kunnen we hieronder zien hoe het toestel presteert ten overstaande van andere merken met dezelfde chipset.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Accu

Je zou denken dat een accu capaciteit van 3500 mAh, dat is maar 500 mAh minder dan de Huawei P20 Pro, wel voor een actie-radius zou zorgen van minimaal twee dagen. Zeker gezien het scherm van de BlackBerry KEY2 heel erg klein is vergeleken met de Huawei P20 Pro en de Samsung Galaxy Note 9. Helaas wordt deze gedachte niet bevestigd door de werkelijkheid. In de afgelopen anderhalve week kwam ik altijd net uit met een keer laden per dag. Op de dagen dat ik veel onderweg was dan ging ik slapen met 7% accu dus dan moet het geen latertje worden in de kroeg anders haal je het niet.

Wat wel opvalt is dat de accu bij een kleine belasting zoals bij mij in het weekend wel weer vrij zuinig is. Zo ging ik op zaterdag slapen met nog 35% accu. Het lijkt erop dat er ergens een omslagpunt zit en dat vooral het tetheren erg veel vraagt van de accu.

Vingerafdrukscanner

Het toestel kun je ontgrendelen op de standaard manier en via een vingerafdrukscanner. Deze zit bij de BlackBerry KEY2 verborgen in de spatiebalk van het toetsenbord. Slim want zo neem het geen extra ruimte in beslag. Van mij had de vingerafdrukscanner ook aan de achterkant gemogen want dat vind ik nu eenmaal fijner. Ik snap wel dat hij bij dit toestel aan de voorzijde zit, het heeft nu eenmaal een toetsenbord en de kans is groot dat het eerst wat je aanraakt op het toestel het toetsenbord is. De vingerafdrukscanner krijgt van mij net een voldoende maar meer ook niet. De spatiebalk is smal en daardoor moet je iets te vaak je vinger of duim even her-positioneren om te ontgrendelen. Dat kost tijd en tijd is geld en dat geld hebben we nodig om de €647 voor dit toestel te betalen.

Geluid

Zoals ik al eerder schreef heeft de BlackBerry KEY2 een enkele speaker aan de onderzijde. Hou je van harde hoge- en middentonen dan zit je bij dit toestel goed. Het is niet vreselijk maar zeker niet goed. Het is even slecht als welk toestel dan ook (behalve de U12+ van HTC) en het is een probleem dat nog maar weinig fabrikanten hebben weten op te lossen.

Wat niet goed is is het handsfree bellen. Dit doe ik vrij vaak zodat ik mijn handen vrij heb om bijvoorbeeld notities te maken en helaas heb ik verschillende malen moeten horen van de mensen aan de andere kant van de lijn dat het geluid echt heel slecht was. En dat vind ik wel opvallend voor een toestel dat voornamelijk voor de drukke en productieve zakenman of zakenvrouw is bestemt. Deze zal toch wel vaak hands-free in een call zitten om de kwartaal-cijfers van de firma door te nemen.

In de doos zitten overigens ook een hoofdtelefoon met draad en een aantal reserve-dopjes in een andere maat. Met deze doppen hoor je de bastonen wel maar het is verder gemiddelde kwaliteit en dat is prima voor een hoofdtelefoon die je er gratis bij krijgt...

Camera

Dit toestel ga je niet kopen voor de camera want daar zijn andere en zelfs goedkopere toestellen beter in. De foto's die je hieronder kunt zien zijn ok maar niet spectaculair. Het toestel is voorzien van een 8 megapixelcamera aan de voorzijde en een dubbele 12 megapixelcamera aan de achterzijde. Met laatstgenoemde is het mogelijk om foto's met een Bokeh-effect te maken.

Foto's

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

BlackBerry KEY2 foto

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Overigens heeft de BlackBerry KEY2 een zelfde foutje in de camera-software als de OnePlus 6. De foto's die je in portret-modus gemaakt hebt worden gekanteld in Google Foto's gezet. Meer foto's gemaakt met de BlackBerry KEY2 staan hier.

Video's

Ter vergelijking hieronder de Wiko View 2

Camera-app

De camera-app van de BlackBerry KEY2 is vrij eenvoudig. Activeer je deze dan zie je boven- en onderaan het scherm een aantal mogelijkheden die je kunt selecteren. Aan de bovenzijde staan de standaard opties zoals timer, flits en HDR. Aan de onderzijde een knop voor het wisselen van de voor naar de achtercamera (en terug) een knop om te wisselen van foto naar video (en terug) en een knop om filters toe te voegen. De knop om te wisselen naar video geeft overigens nog meer mogelijkheden zoals slow-motion, Bokeh (foto met diepte-effect) en een QR-scanner. Er is ook nog een instellingen-knop waar je de standaard zaken van een camera kan regelen. Als eerste heb ik daar het veel te luide klassieke camera-geluid uitgezet.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Software

We hebben het in de review van de BlackBerry Motion ook al uitgebreid besproken, maar de software van BlackBerry is helemaal niet slecht. In feite ligt het heel dicht bij standaard Android en zijn er een paar elementen toegevoegd. De meest prominente is wel de 'slider' aan de rechterzijde van het scherm. Deze opent een soort activiteitenpagina waar je snel je afspraken, taken en e-mails kunt zien.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Ik denk dat dit voor de echte BlackBerry-gebruiker handig is, maar voor mij hoeft het niet. Overigens zien we deze toevoeging bij veel fabrikanten. HTC en OnePlus hebben ook een extra thuispagina waar je komt door naar rechts te vegen met daar een kort overzicht. BlackBerry heeft ervoor gekozen om altijd een stukje van de slider in beeld te houden.

Voorgeïnstalleerde apps

Er staan flink wat apps al op het toestel wanneer je hem uit de verpakking haalt maar dat weten we van BlackBerry. Ik noem het ook geen bloatware omdat het apps van BlackBerry zijn die iets toevoegen aan de veiligheid of de productiviteit van het toestel.

Een van deze apps is Dtek en deze app monitort continu of het toestel nog wel goed beschermt is tegen virussen en dergelijke. Locker is een app waarin je bestanden en foto's achter een extra beveiliging kunt zetten. Het werkt onder andere samen met Google Foto's en handig als je foto's of bestanden ergens op je toestel wil plaatsen die niemand mag zien. Je kunt zelfs de app niet zichtbaar maken in de app-tray.

Updatebeleid

In dit artikel hebben we alle quotes van de in Nederland actieve merken gegroepeerd. Het statement van BlackBerry luidt als volgt:

"We doen er alles aan om maandelijkse beveiligingsupdates te leveren en al onze apparaten maken deel uit van het door Android aanbevolen programma van Google, inclusief de nieuwe BlackBerry KEY2."

Extra mogelijkheden

De Blackberry KEY2 heeft een 'convenience key' naar het Nederlands vertaald heet het een gemaks-knop. Deze knop aan de rechterzijde van het toestel kun je drie verschillende acties geven. Dat kan het openen van een app zijn maar ook het bellen van een telefoonnummer zijn. Druk je deze knop in dan verschijnen aan de zijkant op het beeldscherm drie iconen die horen bij de acties die je ingesteld hebt. Je kunt voor drie verschillende scenario's drie toetsen instellen. Dus rij je in je auto dan zijn er andere dingen actief onder deze toets dan wanneer je thuis bent en verbonden met de WiFi.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

En dan is natuurlijk ook het toetsenbord van dit toestel. Men heeft het echte BlackBerry-toetsenbord op het toestel gezet en daar zullen heel veel gebruikers gelukkig mee zijn. De toetsen voelen goed aan en 'wiebelen' niet. Het is ontzettend wennen om na 8 jaar weer eens te typen op een fysiek toetsenbord. Ik had de grootste problemen met de leestekens. Deze staan als tweede rij op de toets gedrukt en die zijn in veel licht-omstandigheden niet goed af te lezen en vooral heel erg klein. Je ontkomt er niet aan om uit je hoofd te leren waar welke leesteken zit. Rechtsonder op het toetsenbord zit een toets waar je snelkoppelingen mee kunt openen. Deze snelkoppelingen kun je weer aanmaken in de instellingen. Het gebruik van dit toetsenbord vereist veel oefening en kleine vingers. Ik geloof wel wanneer je je het helemaal eigen maakt het best snel kan werken.

Review BlackBerry KEY2: een niche-toestel in een niche

Conclusie

In het algemeen is dit een smartphone voor een hele kleine groep mensen die een toetsenbord willen hebben en het niet erg vinden om een afwijkend schermformaat te gebruiken. Het is absoluut geen slecht toestel, het is snel en soepel en het ziet er ook nog eens heel goed uit. Na een week was ik nog steeds niet gewend aan het typen met de kleine knoppen, dus voor mij zou het geen optie zijn. Ik heb verschillende mensen gesproken die een BlackBerry KEYone gebruikten en voor hen was de productiviteit en het toetsenbord een reden om te kiezen voor dit toestel. Een alternatief voor de BlackBerry KEY2 is er niet echt waardoor het toestel zich wel in een unieke situatie bevindt.

Positieve punten

+ Uiterlijk, het is gewoon een mooi toestel

+ Loopt soepel

Negatieve punten

- Een toetsenbord is niet voor iedereen

- Bij een iets grotere belasting loopt de accu snel leeg

- Software in combinatie met beeldscherm geeft wat onverwachte resultaten.

Beschikbaarheid

De adviesverkoopprijs van de BlackBerry Key 2 is €649 en het toestel is te verkrijgen bij onder andere Belsimpel, Bol en Mobiel.nl.

[tds=6466]

Lees meer over:
BlackBerry

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten komen regelmatig met beveiligingsupdates voor hun telefoons. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tabl...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

ASUS ROG Phone 6-serie onthuld, krachtigste Android-smartphone tot nu toe

ASUS heeft twee nieuwe smartphones in zijn ROG Phone-serie aangekondigd. De toestellen beschikken over de snelste Qualcomm-pr...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Android Auto 7.9 beschikbaar voor bètatesters, nog steeds zonder 'Coolwalk'

Versie 7.9 van Android Auto wordt nu door Google uitgerold. Wat er precies nieuw is in deze versie, maakt Google niet bekend....

Dit gehoorapparaat gaat concurrentie aan met Fitbit

Hartslag bijhouden, stappen tellen en activiteiten tracken, volgens Schoonenberg heb je daar geen sporthorloge of fitnesstrac...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Win de Homewizard P1 Meter en HomeWizard Energy Socket

Verstandig om gaan met energie is verstandig. Dat is niet iets nieuws maar de laatste tijd nog duidelijker geworden. De produ...

Lees meer

Net binnen

Win de Homewizard P1 Meter en HomeWizard Energy Socket

Verstandig om gaan met energie is verstandig. Dat is niet iets nieuws maar de laatste tijd nog duidelijker geworden. De produ...

Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) review: fijne en betaalbare entertainmenttablet

Tijdens de aankondiging van de Lenovo Tab M10 Plus (Gen 3) zeiden we op de redactie, "dit is een tablet om in de gaten te hou...

Groot risico gevonden in Google Chrome, dit moet je doen

Er is een beveiligingsrisico gevonden in Google Chrome, een van de populairste en meest gebruikte webbrowsers ter wereld. Dit...

Voorkom ellende, gebruik een VPN verbinding tijdens je vakantie (adv)

Je gaat bijna op vakantie en je werkt de laatste dingen van je to-do-lijst af. In dit artikel vertellen we je waarom daar ech...

Lenovo bevestigt komst grote camerasensor voor Motrola Edge 30 Ultra

De algemeen directeur van Lenovo, Chen Jin, heeft bevestigd dat het nieuwe vlaggenschip van Motorola een grote 1/1,22-inch ca...

Lees meer