Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

ZenFone 6 de nieuwe flagship killer?

ASUS ZenFone 6 vs OnePlus 7 Pro: wie wint de strijd?

· 27 juni 2019

De ASUS ZenFone 6 is prijs-kwaliteit een top-aankoop. De OnePlus 7 Pro is prijs-kwaliteit ook een toestel om rekening mee te houden. De 7 Pro kost je 759 euro, maar de ZenFone 6 kost je maar 599 euro. Is de OnePlus 7 Pro die 160 euro extra waard?

ASUS ZenFone 6 en OnePlus 7 Pro

In het aankondigingsartikelvan de ASUS ZenFone 6 werd in de reacties meteen de vergelijking gemaakt met de OnePlus 7 Pro. Beide toestellen hebben een randloos design en iets of wat vergelijkbare specificaties. De OnePlus 7 Pro met 8 GB RAM en 256 intern geheugen kost je 759 euro, maar de ZenFone 6 met 8 GB RAM en 256 opslaggeheugen kost je maar 599 euro. De OnePlus 7 Pro is dus ongeveer 160 euro duurder, waardoor velen zich afvragen waarom ze niet beter de ZenFone 6 kopen. Is de OnePlus 7 Pro die 160 euro extra waard? Je leest het hier.

OnePlus 7 Pro

Design

De twee toestellen hebben duidelijk een ander formaat, waarbij de OnePlus 7 Pro de langere is van de twee. De 7 Pro (162.6 x 75.9 x 8.8 mm) is langer en net iets breder dan de ZenFone 6 (159.1 x 75.4 x 9.2 mm), maar de ZenFone 6 is net iets dikker. Die dikte heeft te maken met de grotere accu die in de ZenFone 6 zit, maar daar hebben we het straks over. Ook het gewicht van de OnePlus is iets zwaarder (206 gram) tegenover de ASUS (190 gram). Beide toestellen zijn vrij groot, maar de OnePlus 7 Pro is toch net wat te groot (lang). Terwijl de ZenFone 6 een handige één-hand-modus heeft, is dat niet te vinden op de OnePlus 7 Pro. Dat maakt dat de ZenFone 6 net wat makkelijker te gebruiken is.

Beide toestellen beschikken over een randloos design. Ze hebben elk hun eigen manier om de selfiecamera weg te werken, waardoor de voorkant van je telefoon volledig uit scherm bestaat. Dat oog heel mooi, maar de OnePlus 7 Pro weet dat nog net iets beter te doen. Alle randen rond het scherm zijn even dun, waardoor het symmetrisch erg mooi oogt. Bij de ASUS-telefoon is de onderste schermrand (de kin) net iets dikker, waardoor de symmetrie uit balans is.

De vingerafdrukscanner heeft een plaatsje op de achterkant gekregen bij de ZenFone 6, terwijl de 7 Pro gebruik maakt van een in-screen vingerafdrukscanner. Esthetisch is het mooier om die niet op de achterkant te hebben, en de in-screen vingerafdrukscanner van de 7 Pro werkt ook sneller dan die van de ZenFone 6. Persoonlijk vind ik een vingerafdrukscanner op de achterkant wel een aangenamere plaats, maar snelheid primeert.

De telefoons maken allebei gebruik van stereoluidsprekers, waarvan eentje aan de voorkant zit en eentje aan de onderkant. Het geluid van de OnePlus 7 Pro klinkt ietsje mooier, maar de ASUS ZenFone 6 heeft wel een hoofdtelefoonaansluiting.

Tenslotte hebben beide telefoon nog een extra knop aan de zijkant die je bij anderen niet ziet. Die van de OnePlus is de bekende ‘Alert-slider’, waarmee je snel en handig je geluidsmodus kunt aanpassen naar dempen, trillen, en geluid. Een super handige toevoeging die ik bij elke niet-OnePlus-telefoon mis. ASUS heeft dan weer een ‘slimme-toets’ toegevoegd die drie acties kan uitvoeren. Je kan het zelf personaliseren, maar je kan wel maar kiezen uit zeven opties.

ASUS ZenFone 6 foto's

Conclusie

De ASUS ZenFone 6 is iets kleiner en iets lichter dan de OnePlus 7 Pro. Daardoor is de ZenFone 6 ook aangenamer in gebruik. De extra knop op de OnePlus 7 Pro is naar mijn mening net wat handiger in gebruik dan die van de ZenFone 6. De OnePlus 7 Pro wint op nog wel meer puntjes wat mij betreft, maar het verschil is heel miniem en kan de duurdere prijs niet verantwoorden.

Winnaar

> ASUS ZenFone 6

Foto van de OnePlus 7 Pro

Scherm

Wie van grote schermen houdt gaat blij zijn met beide toestellen. Met zijn 6,67 inch heeft de OnePlus 7 Pro een iets groter scherm dan dat van de ASUS ZenFone 6 (6,4 inch). Grootte is natuurlijk niet het enige dat telt, resolutie is ook erg belangrijk. Dat zit bij beiden goed, maar de 7 Pro wint hier duidelijk. Die heeft namelijk een Quad HD-resolutie, die aan te passen is naar Full HD indien je wat accu wilt besparen. De ZenFone 6 heeft een Full HD-scherm en is dus wat minder scherp dan dat van de OnePlus.

Nog een groot verschil tussen beiden is het type paneel. Waar ASUS een LCD IPS-paneel gebruikt, beschikt de OnePlus over het superieure OLED-scherm. Beide hebben goede kijkhoeken, maar de OnePlus heeft veel mooiere kleuren en de helderheid kan dimmer en helderder dan dat van de ASUS.

Als kers op de taart heeft de OnePlus 7 Pro een ververssnelheid van 90 Hz, terwijl de ASUS ZenFone 6 het met de standaard 60 Hz moet doen. Daardoor oogt het scherm van de OnePlus veel vloeiender.

ASUS ZenFone 6 foto's

Conclusie

We hebben hier een overduidelijke winnaar. Op alle vlakken is het scherm van de OnePlus superieur. Het is zelfs zoveel beter dat het de volledige 160 euro kan verantwoorden. Dat wil niet zeggen dat het scherm van de ZenFone 6 slecht is, maar voor 600 euro verwachten we een hogere resolutie en een OLED-paneel.

Winnaar

> OnePlus 7 Pro

ASUS vs OnePlus Benchmarks

Prestaties

Zowel de OnePlus 7 Pro als de ASUS ZenFone 6 hebben de high-end Qualcomm Snapdragon 855-processor onder de motorkap, die gepaard gaat met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Indien 8 GB RAM niet voldoende is (waar de meeste mensen toch ruim voldoende mee hebben) heeft OnePlus ook nog een 12 GB-model. Beide toestellen zouden op gebied van prestaties dus dezelfde resultaten moeten halen, maar OnePlus is duidelijk de snellere telefoon van de twee. Dat komt enerzijds door de meer geoptimaliseerde software, maar anderzijds maakt de 7 Pro ook gebruik van UFS 3.0. Dat zorgt voor het lezen en schrijven van het geheugen. Je merkt dat vooral bij het installeren en openen van apps, dat veel sneller gaat.

Conclusie

Het verschil in prestaties is klein op papier (benchmarks), maar in de praktijk is de OnePlus 7 Pro duidelijk sneller dan de ASUS ZenFone 6. Is dat de meerprijs waard? Misschien niet de volledige 160 euro, maar toch we een deeltje daarvan. Zeker als we de meerprijs verdelen over de verschillende componenten van de telefoon, dan mogen we net geen 30 euro per component rekenen en dan is deze hogere snelheid wat mij betreft de 30 euro wel waard.

Winnaar

> OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro

Batterijduur

De OnePlus 7 Pro heeft een knappe 4.000 mAh-batterij aan boord, maar dat is niets in vergelijking met de 5.000 mAh-batterij van de ASUS ZenFone 6. Groter resulteert niet altijd in betere accuduur, maar in dit geval duidelijk wel. Waar ik met de OnePlus 7 Pro ‘maar’ het einde van de dag haal, doet ik met de ASUS ZenFone 6 daar nog een extra dag bij. 

De grootste energievreter is altijd het scherm en bij de OnePlus 7 Pro is dat niet per se de hogere resolutie, want bij mij stond voor deze vergelijking de resolutie steeds in Full HD. Het hogere energieverbruik lag aan de hogere verversingssnelheid. Ik kon dat terugschroeven naar de standaard 60 Hz, maar dit is zo’n geweldige functie dat ik dat niet wilde. Uiteraard heb ik dat wel getest en dan hou ik wat meer accu over op het einde van de dag, maar lang niet voldoende om er een tweede dag uit te persen. 

In theorie verbruikt de UFS 3.0 ook iets meer, maar het verschil met de standaard UFS 2.1 van de ASUS ZenFone 6 is niet significant genoeg om het een energievreter te noemen. 

ASUS ZenFone 6 foto's

Conclusie

Ook in deze categorie is er een duidelijke winnaar: de ASUS ZenFone 6. Daarmee halen de meeste mensen (zelfs de iets wat zwaardere gebruikers) twee dagen op één laadbeurt. De accuduur van de OnePlus 7 Pro is niet slecht, maar met maar een volledige dag op één laadbeurt, duidelijk minder dan de ASUS

Winnaar

> ASUS ZenFone 6

Camera

Zowel de OnePlus 7 Pro als de ASUS ZenFone 6 kunnen zich niet meten met de grote jongens als de Huawei P30 Pro en de Samsung Galaxy S10 Plus. Toch komt de OnePlus 7 Pro redelijk in de buurt, dankzij de laatste software-update die heel wat verbeteringen met zich meebracht voor de camera.

Zowel de ASUS als de OnePlus gebruiken de Sony IMX586 (48 megapixel met een f/1.79) als primaire lens. Daarbij hebben beide toestellen ook nog een groothoeklens. Die van de 7 Pro is een 16 MP met een f/2.2 lens, en een brede hoek van 117°. Die van de ZenFone is een 13 MP met een f/2.4, en een brede hoek van 125°. De OnePlus 7 Pro beschikt nog over een derde camera: de telelens waarmee je 3 keer kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Primaire camera van de ASUS ZenFone 6

Primaire camera van de OnePlus 7 Pro

Je hebt dus net iets meer mogelijkheden met de OnePlus 7 Pro dankzij de zoomlens, maar ook op gebied van kwaliteit is de OnePlus 7 Pro beter dan de ASUS ZenFone 6. Bij de ZenFone durft de HDR+-functie al eens overdrijven, waardoor foto’s er te bewerkt uitzien. 

Hoewel de groothoeklens van de 7 Pro gedetailleerder is, door het hogere aantal megapixels, krijgt de ZenFone 6 meer in beeld, door het hogere aantal graden. Nadeel is wel dat er net wat meer vervorming waarneembaar is op de foto’s genomen met de groothoeklens van de ASUS ZenFone 6, dan met de groothoeklens van de OnePlus 7 Pro.

Groothoeklens van ASUS ZenFone 6

Groothoeklens van de OnePlus 7 Pro

Op gebied van selfiecamera doen de twee het elk op hun manier. De OnePlus heeft een aparte selfiecamera die zich in de behuizing verstopt en er uit komt via een motortje wanneer je de selfiecamera gebruikt. ASUS flipt zijn volledige cameramodule van de achterkant naar de voorkant, daardoor behoud je dezelfde kwaliteit als foto’s aan de achterkant.

De ASUS neemt duidelijk de beste selfies van alle toestellen die ik tot nu toe heb getest. Niet enkel de details en kleuren zijn top, ook het bokeh-effect (object/persoon scherpgesteld met een wazige achtergrond) is één van de beste dat ik tot nu toe heb gebruikt. Enkel de Pixel-telefoons van Google zelf kunnen het bokeh-effect toppen.

Links ASUS ZenFone 6, rechts OnePlus 7 Pro

Conclusie

Het is hier heel moeilijk om een winnaar te kiezen. Je hebt meer mogelijkheden met de OnePlus en de kwaliteit van foto’s genomen met de camera’s aan de achterkant zijn beter, maar de selfies van de ASUS zijn echt superieur. Het hangt dus enorm af of je veel selfies neemt of niet. Ik doe dat niet en dan durf ik gerust wat meer geld uitgeven voor een betere fotokwaliteit.

Winnaar

> OnePlus 7 Pro

ASUS ZenFone 6 foto's

Software

ASUS verraste ons door hun ZenUI-schil enorm aan te passen zodat de software op de ZenFone dichter bij standaard Android ligt dan ooit tevoren. Daarbij heeft ASUS nog steeds een paar leuke toevoegingen gedaan in zijn software, zoals een handige één-hand-modus, de programmeerbare ‘slimme toets’ aan de zijkant, een donker thema en andere dingetjes.

Helaas neemt ASUS het op tegen OxygenOS van OnePlus dat bekend staat voor de vele mogelijkheden van de software. Je kan heel veel aanpassen en personaliseren, iets waar ik enorm van hou. De software van OnePlus is heel goed geoptimaliseerd, waardoor deze heel vloeiend en snel werkt. 

OnePlus staat ook bekend om zijn goede updatebeleid. Bij ASUS weten we niet goed wat we mogen verwachten van updates.

OnePlus 7 Pro

Conclusie

Ondertussen is de 160 euro al helemaal gerechtvaardigd en moeten we daar nu geen rekening mee houden. Software is natuurlijk iets heel persoonlijks: je houdt van een bepaalde schil of niet. We baseren ons dus enkel op hoe goed de software werkt en we houden ook rekening met het updatebeleid. Dan is het duidelijk dat de ASUS het toch moet afleggen tegenover de OnePlus 7 Pro.

Winnaar

> OnePlus 7 Pro

OnePlus 7 Pro Alert Slider

De grote winnaar

Beide telefoons zijn een uitstekende aankoop, maar in deze vergelijking komt de OnePlus 7 Pro toch als winnaar uit de bus. De OnePlus 7 Pro weet het verschil te maken in de prestaties, met zijn camera’s en het superieure scherm. De ASUS doet het in alle categorieën niet slecht en wint overduidelijk in de categorie accuduur.

Je moet je vooral afvragen of je 160 euro extra wil uitgeven voor een net iets betere telefoon. Want uiteindelijk is het verschil redelijk klein. Het is de 160 euro misschien wel waard, maar het blijft heel veel geld. Ik heb beide telefoons nu lang genoeg kunnen gebruiken om te weten dat ik perfect met de ASUS ZenFone 6 de rest van het jaar verder zou kunnen.

Enkel heeft de OnePlus 7 Pro een paar voordelen waar ik echt wel extra voor wil betalen. Het 90 Hz OLED-scherm en de snelheid van dit toestel zijn de voornaamste redenen. Toch stoor ik me regelmatig aan de grootte van de 7 Pro en de mindere accuduur in vergelijking met de ASUS ZenFone Pro en andere vlaggenschepen zoals de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10 Plus.

Gaat je budget niet hoger dan 600 euro, dan is de ASUS ZenFone 6 naar mijn mening de beste koop op dit moment (we hebben de reguliere OnePlus 7 nog niet getest, dus daar hou ik voorlopig geen rekening mee). Gaat je budget tot 760 euro, dan kan je dus beter kijken naar de OnePlus 7 Pro.

Of misschien toch niet? Want tegenwoordig zijn de Huawei P30 Pro en Samsung Galaxy S10 Plus ook rond de 700-800 euro te vinden. Misschien moeten we deze ook eens vergelijken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.be.

Reacties (14)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.be.

Bezig met laden van reacties...