Review Asus ZenFone 5: een must-have voor de Asus-fan

Review Asus ZenFone 5: een must-have voor de Asus-fan
De Asus ZenFone 5 is een opvallend en vooral glimmend toestel. Het scherm heeft mooie kleuren en jawel, een notch. Wij hebben een aantal dagen gewerkt met het toestel en zijn tot de volgende review gekomen.

 Asus ZenFone 5 (2018)

De laatste toestelpresentatie van het Mobile World Congress van dit jaar was van Asus en traditioneel bombardeerde Asus ons weer met een heleboel toestellen. Daarvan is in iedere geval de Asus ZenFone 5 naar Nederland gekomen. Wij hebben het een en ander voor jullie getest en we zijn tot het onderstaande resultaat gekomen.

Asus Zenfone 5

Behuizing en design 

'Het is net een iPhone' hoorde ik als eerste toen ik hem liet zien aan een aantal vrienden. Dat nemen we nu maar niet meer serieus, maar het is wel waar. Het design van de ZenFone 5 laat wel wat belletjes rinkelen maar dat is niet erg want het toestel ziet er best leuk uit. De voorzijde heeft veel scherm met een screen-to-body-ratio van 83% en een echte brede notch (daar komen we later op terug).

Aan de onderzijde vinden we een USB C-aansluiting en een 3.5 mm hoofdtelefoonaansluiting. Rechts naast de USB C zien we de enkele speaker van het toestel. Alle knoppen zitten aan de rechterkant en aan de bovenzijde is weinig te zien. De achterkant valt daarentegen wel heel erg op met een prisma-geslepen en glimmende achterzijde. In het midden vinden we de vingeradruksensor en rechts zij onder elkaar de dubbele camera en de enkele flitser geplaatst. 

Asus Zenfone 5 voor

De ZenFone 5 doet mee in het middensegment met een adviesprijs van €399, daarom is het gebruik van kunststof als voornaamste materiaal geen verrassing. We zien vingerafdrukken op de achterzijde maar die vallen door de zilveren kleur niet zo op en het is lang niet zo erg als bij een glazen achterzijde. De afwerking van de Asus ZenFone 5 is prima en niets doet goedkoper aan dan je zou denken.  De schermranden lopen netjes over in de metalen zijkant en de knoppen voelen degelijk aan. 

Asus Zenfone 5 Achter

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Het IPS LCD-scherm van dit toestel is 6,2 inch groot met een pixelverhouding van 1080x2246. en heeft een screen-to-body-ratio van 83%. Het aantal pixels per inch bedraagt 402 en dat is net zoveel als bij de Nokia 7 Plus maar weer minder dan de Huawei P20 Lite (432 ppi). De kleuren zijn goed en wellicht iets aan de overdadige kant. In de instellingen kun je onder 'Splendid' nog wat sleutelen aan de weergave van het beeldscherm wanneer je dat zou willen.

Asus Zenfone 5

Wanneer je heel goed kijkt zie aan de onderzijde van het scherm een heel klein beetje ' backlight bleeding´.  Je ziet dat er aan de rand wat licht naar buiten lekt over het scherm heen. Dit is zo minimaal dat het niet met een camera vast te leggen is en daarom is het ook geen 'big deal.' 

Prestaties

De Asus ZenFone 5 maakt gebruik van een Qualcomm Snapdragon 636-chipset met een werkgeheugen van 4GB en een interne opslag van 64GB.  Het probleem van reviewen is altijd dat je het toestel meestal niet kunt vergelijken met het toestel wat je hiervoor getest hebt. Dat was bij mij de OnePlus 6 en die maakt gebruik van de Snapdragon 845-chipset en een dergelijk vergelijk is niet eerlijk. Toch voelt de Asus ZenFone 5 zo nu en dan stroperig aan. De apps openen snel (genoeg) en heel soms zien we een hapering bij een overgang van het beeld Het verschil tussen een Snapdragon 845 en een Snapdragon 636 is hierbij wel heel duidelijk te merken. Ondanks de kleinigheidjes presteert de Asus ZenFone 5 voldoende met deze chipset. 

Zenfone 5 Boost

Toen ik de AnTuTu-app installeerde, gebeurde er iets grappigs. De ZenFone 5 suggereert dat ik een boost-mode aanzet om de prestaties te optimaliseren. Heb ik niet gedaan.

Antutu Zenfone 5

Accuduur 

De accuduur is een belangrijke factor bij een smartphone. We willen toch een dag zorgeloos met een toestel rondlopen zonder een laadsnoer mee te dragen. De accu heeft een inhoud van 3300 mAh en daar kwam ik niet mee uit op middel-drukke dag. Wanneer ik veel onderweg was en veel belde, appte en de hotspot gebruikte moest ik tegen 21.00 uur wel weer aan de lader. Gebruikers die een minder smartphone-intensief leven leiden zullen waarschijnlijk wel het nachtkastje halen aan het eind van de dag.

Asus Zenfone 5 Accu

Vingerafdrukscanner

Dit toestel heeft een vingerafdrukscanner aan de achterzijde van het toestel. Deze werkt netjes en de registratie is ook goed. Je kunt meerdere vingers registreren maar er geen extra functies aan toe wijzen. De snelheid van de scanner is ook voldoende al is die van Huawei sneller.

Gezichtsherkenning 

Net als op de OnePlus 6 zit er gezichtsherkenning op het toestel. Dat is via de instellingen vrij eenvoudig in te stellen.  Deze werkt goed wanneer je hem recht voor je gezicht houdt, wanneer je dat niet doet is het slagingspercentage duidelijk kleiner. Ook geeft Asus je maar weinig tijd om een match te maken. Zodra hij het gezicht niet helemaal ziet geeft hij gelijk aan dat het niet lukt. Desalniettemin krijgt het wel een voldoende van mij. Overigens heb ik geprobeerd de gezichtsherkenning met een foto voor de gek te houden. In tegenstelling tot de OnePlus 6 is me dat bij dit toestel niet gelukt.

Geluid

Er zit een speaker in de smartphone maar daar moet je op muziekgebied niet al te veel van verwachten. Voor de verandering is hier wel iets van een bastoon te horen maar worden de hoge- en middentonen samengeperst tot een doffe ellende. Dit is overigens op vrijwel elk toestel het geval dus Asus is hier niet de enige in. 

Er zijn oordoppen in de verpakking aanwezig die je kunt gebruiken met de 3.5 mm-ingang die op het toestel aanwezig is. In de verpakking zitten zelfs extra siliconen doppen zodat je kunt wisselen. 

Camera

Asus zet op de verpakking 'We love Photo'. Dat zou betekenen dat we veel mogen verwachten van het toestel. De camera-set-up aan de achterzijde voorziet in een 12 megapixelcamera met een diafragma van f/1.8, de tweede camera heeft 8 megapixel en een diafragma van f/2.0. Dat zou betekenen dat het toestel redelijk goed moet presteren bij weinig licht. Er is geen optische beeldstabilisatie (OIS), alleen elektronische beeldstabilisatie. Er is ook alleen digitale zoom aanwezig. 

Camera-app

De software van de camera gebruikt kunstmatige intelligentie. De Asus ZenFone 5 kan in de Pro-mode zestien verschillende scenes herkennen. Dat gaat van de lucht, plant of dier naar water en sneeuw. Rechtsboven in het beeld zie je een klein pictogram. 

Zenfone 5 Camera software

Onderaan het beeld boven de sluiterknop zie je ook nog een knop om de 'wide angle' in te schakelen waardoor je meer beeld in een shot kunt krijgen. De Pro-mode van de camera heeft alle mogelijkheden die je zou willen en deze zijn beter te bedienen dan bijvoorbeeld de software van Nokia. Je wordt wel overladen met informatie in het scherm van de Pro-mode.

Pro-mode Asus Zenfone 5

Foto's

De volgende foto's zijn genomen met de camera op automatisch stand en zonder gebruik van HDR.

Foto samples Asus Zenfone 5

Foto samples Asus Zenfone 5

Foto samples Asus Zenfone 5

De prestaties in een donkere omgeving zijn goed te noemen al vallen veel details weg.

Video

Software

Software is altijd wel een dingetje voor merken als Huawei, HTC en ook Asus. Men gebruikt vrij zware lagen over de standaardversie van  Android heen. Daar mag je iets van vinden en dat doen we ook maar in een review kijken we naar de uitvoering van deze skin. 

ZenUI 5.0

De eigen skin van Asus heet ZenUI en deze is aan zijn vijfde versie toe. Deze skin doet mij denken aan die van Huawei van drie jaar terug.  Alle iconen van de apps hebben een vierkant kader en dat is vreselijk lelijk bij bijvoorbeeld Spotify en dergelijke omdat deze geen dezelfde achtergrond hebben.

Voorgeïnstalleerde apps

In de ZenUI mag je een flink aantal eigen apps verwachten. Daarin zitten apps als Selfiemaster, Mobile Manager, Webstorage en nog een aantal andere bij. Asus wil hiermee de gebruiker helpen maar het is in het algemeen bekend dat de meeste gebruikers ze niet willen hebben.  Een aantal van deze apps kun je wel weghalen, maar ze blijven altijd ergens op je toestel staan. Natuurlijk zit er ook een thema-app op het toestel waar veel gratis maar ook veel betaalde skins op zitten. Ik zie geen Europese gebruiker een paar euro betalen voor een skin maar wie weet werkt het wel in Azië. Verder is de skin consequent uitgevoerd en wanneer je de vakjes rond de iconen niet meerekent dan ziet het er best strak uit. Het heeft een eigen stijl, je houdt ervan of niet en dat moet je zelf bepalen. 

ZenUI heeft wel een leuke oplossing bedacht voor het probleem met de notch. Door deze inkeping kun je niet alle notificaties kwijt. Daarom is het mogelijk om een long-press naast de notch te geven waarna een extra balk met de notificaties onder de normale balk verschijnt. Het heeft geen nut want je kunt dan net zo goed even de notificatie-tray omlaag trekken, maar dat ze eraan gedacht hebben is op zich al goed.

Asus Zenfone 5

Updatebeleid

We vragen elk merk om het updatebeleid zodat je weet wat je kunt verwachten. Helaas hebben we van Asus nog geen antwoord mogen ontvangen. Zodra het antwoord binnenkomt zullen we dit hier vermelden.

Extra mogelijkheden 

Op de Asus ZenFone 5 is alles AI, van de camera tot de beltoon aan toe. Dat klopt niet helemaal niet alles wat Asus AI noemt is AI. De beltoon bijvoorbeeld, deze gaat harder rinkelen wanneer er meer lawaai is in de omgeving. Dat heeft niks met AI te maken maar meer met een microfoon die luistert hoeveel decibel aan geluid er in de buurt is.

In de telefoon zitten een aantal kleine dingetjes ingebouwd die het makkelijker moeten maken voor de gebruiker. Zoals dat de telefoon leert wanneer je bepaalde apps op een dag opstart, zodat op dat moment ook het het juiste vermogen vanuit de chipset aanwezig is.De accu leert wanneer je opstaat dus hij zal het opladen van de accu zo uitrekenen dat hij precies vol is wanneer je opstaat, dat is namelijk beter voor de levensduur van je accu. Dus als je opeens snel uit bed moet omdat je huis in de fik staat, is je telefoon misschien niet helemaal vol.

Conclusie

Een ZenFone 5 kost €399 en is daarmee een toestel uit het middensegment. Voor die positie in de markt presteert dit toestel goed. Alles is wel 'oké' aan het toestel, het scherm, de prestaties en het uiterlijk. Dus wanneer je dit toestel koopt hoef je niet bang te zijn voor een verkeerde keuze. Wanneer we hem wegzetten tegen een toestel in dezelfde categorie komen we snel aan bij de Nokia 7 Plus en dat is dan meteen ook een geduchte concurrent. Vooral de accu van dit toestel gaat veel langer mee. De Asus Zenfone 5 zal denk ik vooral gekocht worden door de fans van het merk en misschien het design. 

Wat betreft de sterren moet ik een slag om de arm houden. We vinden bij Androidworld een duidelijk updatebeleid erg belangrijk. Dit updatebeleid hebben we nog niet mogen ontvangen, daarom blijft het toestel nu op 3 sterren hangen.

Positieve punten

+ Design

Negatieve punten

- Accu

- Software

Asus ZenFone 5 (2018) kopen

De Asus ZenFone 5 (2018) is verkrijgbaar in de kleuren Meteor Silver en Midnight Blue voor een adviesprijs van €399. Het toestel is onder andere te koop bij CoolblueBelsimpel en Bol.com.

Hieronder zie je een overzicht waar je de ZenFone 5 als los toestel en in combinatie met abonnement kan kopen.

Lees meer over:
ASUS ZenFone

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

Deze telefoons ondersteunt WhatsApp vanaf november niet meer

Gebruik je WhatsApp op een oudere Androidtelefoon? In dit artikel lees je welke Androidversies straks niet meer door WhatsApp...

Lees meer

Net binnen

Deze telefoons ondersteunt WhatsApp vanaf november niet meer

Gebruik je WhatsApp op een oudere Androidtelefoon? In dit artikel lees je welke Androidversies straks niet meer door WhatsApp...

AW Poll: meeste lezers zien een Google Pixel 6 (Pro) wel zitten

Onze poll kon deze week natuurlijk maar over één onderwerp gaan: de aankondiging van de Google Pixel 6 en de Pixel 6 Pro. Vee...

Galaxy Tab S8 Ultra-renders tonen een notch

Samsungs aankomende tablet Galaxy Tab S8 is officieel gezien nog een mysterie, maar uit gelekte renders kunnen we toch al het...

App van de week: Bewerk je foto’s op een originele manier met Glitch Lab

Er zijn op Instagram allerlei grappige filters te vinden, maar soms wil je net even wat meer van een bepaald filter. Light Le...

Je kunt nu tot 215.000 euro verdienen aan bughunten in Android Enterprise

Als je een beetje goed bent met computers, dan is het nu extra de moeite waard om te werken met Android Enterprise. Google is...

Lees meer