Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Amazfit is een nieuwe speler in de Nederlandse en Belgische markt van wearables. De GTR 3 is zijn nieuwste smartwatch die uitpakt met een aantrekkelijke prijs en een groot pakket aan features. Verdient hij een plek om jouw pols? Ontdek het in deze review.

Amazfit GTR 3

Hoewel we in Nederland niet erg bekend zijn met Amazfit heeft het merk al heel wat ervaring opgebouwd met slimme horloges. Amazfit was tot vorig jaar een wearablemerk van 'Huami', een Chinees bedrijf waar Xiaomi belangen in heeft. Sindsdien werd de naam Huami verruild voor 'Zepp Health Corporation'. Zepp OS is ook de naam van het eigen besturingssysteem waar de Amazfit-holorges op werken.

De eerste horloges van Amazfit in Nederland en België zijn de GTR 3, GTR 3 Pro en GTS 3. De letter 'R' in de naam staat voor 'round', terwijl 'S' verwijst naar 'square'. De GTR 3 Pro onderscheidt zich met de keuzemogelijkheid voor een leren bandje, opslag voor muzieknummers en zijn ondersteuning voor de Alexa-spraakassistent. Voor deze review hebben we de gewone GTR 3 getest.

Specificaties

- Lees verder onder de specificaties -

Amazfit GTR 3  Amazfit GTR 3 Pro  Amazfit GTS 3 
Vorm: Rond Rond Vierkant
Scherm: 1.39 AMOLED,454 x 454 pixels, 326 ppi, 1000 nits 1.45 inch AMOLED, 480 x 480 pixels,  331 ppi, 1000 nits 1.75 inch AMOLED, 390 x 390 pixels, 341 ppi 
Gewicht: 32 gram 32 gram 24 gram
Accuduur: 21 dagen 12 dagen 12 dagen
Waterdicht: 5 ATM 5 ATM 5 ATM
Software: Zepp OS Zepp OS Zepp OS
Muziekopslag:  Nee Muziekopslag tot 2.3 GB Nee
Speaker:  Ja Nee Nee
Wifi: Ja Nee Nee
Bellen via bluetooth: Ja Nee Nee
Extra's:  150 sportmodi 150 sportmodi, Amazon Alexa 150 sportmodi
Adviesprijs: 159 euro 199 euro 159 euro

Amazfit GTR 3 - de pluspunten

1. Strak en simplistisch

Voor het design van smartwatches zien we fabrikanten kiezen voor verschillende benaderingen. Sommige horloges hebben een stoer uiterlijk dat gelijkt op klassieke horloges, andere zijn vooral elegant en luxeus en nog andere hebben een simplistische uitstraling.

De Amazfit GTR 3 valt in die laatste categorie en dat lijkt me een prima keuze. Op die manier kan je vooral met de wijzerplaat zelf een eigen accent leggen. Deze smartwatch heeft een groot aanbod van wijzerplaten in verschillende stijlen. De GTR 3 zou zowel mannen als vrouwen kunnen aanspreken, want de horlogekast met het 1,39 inch scherm voelt dun en compact. Rond het horloge is een zwarte rand die fraai is gebogen.

Hij ziet er best stijlvol uit en hij kan dus prima mee als metgezel voor verschillende gelegenheden. De Amazfit 3 komt met een silicone bandje dat er vrij sportief uitziet, maar je kan die makkelijk wisselen voor een leren bandje met een breedte van 22mm.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Alle nieuwe Amazfit horloges zijn 5 ATM waterdicht wat ze geschikt maken om te zwemactiviteiten te tracken. De horlogekast is verder gemaakt van aluminium en de onderzijde waar de hartslagsensor zit werd van plastic gemaakt. Met de keuze voor aluminium en geen vermelding over het gebruik van krasbestendig glas kan je stellen dat dit niet de stevigste horloges zijn die je kan vinden. Maar de keuze voor deze materialen is logisch gezien de relatief lage prijskaartjes.

2. Vlotte scrollbediening

De GTR 3 komt met twee knoppen. Met de bovenste kan je al je apps tonen en door de interface scrollen door te draaien aan de knop. Dat draaien werkt erg handig en het is een bekend idee dat onder meer Apple ook toepast bij de Watch-serie. Met de onderste knop van de Amazfit kan je zelf een eigen functie instellen geven. Je kan er een app naar keuze mee openen en ik gebruikte hem bijvoorbeeld om mijn horloge in het donker vlot als zaklamp te gebruiken.

3. Mooi scherm

Zoals gezegd is het 1,39 inch scherm van de GTR 3 niet het grootste dat we al bij een smartwatch hebben gezien, maar los daarvan is het een erg mooi AMOLED-scherm. Kleuren zien er erg levendig uit en de helderheid is ook voldoende. het viel me alleen op dat de automatische helderheidsfunctie het scherm te donker weergeeft in fel zonlicht. Om het paneeltje toch goed afleesbaar te maken, moest ik de helderheid handmatig verhogen.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Het sterke Zepp OS en de Zepp-app

Hoewel Amazfit in de Benelux nieuw is, wordt de software in feite al jaren ontwikkeld. En echt, dat kan je heel goed zien. Zowel Zepp OS, het besturingssysteem van de GTR 3 als de begeleidende Zepp-app voor Android voelen ontzettend volwassen. De indeling van menu's en de gebaren is logisch en ze voelt vertrouwt aan als je Wear OS gewend bent.

Anders dan bij de OnePlus Watch zijn de apps en widgets op het horloges doorgaans prima ontworpen. Er is heel wat informatie in Zepp OS te zien waardoor je je telefoon niet altijd hoeft boven te halen. Neem nu de stressmeting als voorbeeld. Wanneer je in de applijst op 'Stress' tikt, zie je meteen je huidige stressniveau met daaronder een duidelijke grafiek waarbij je de evolutie tijdens de dag kan volgen. Maar dat is niet alles, want als je even omlaag scrollt zie gedetailleerd hoeveel minuten lang je stressniveau 'hoog', 'gemiddeld', 'mild' of 'ontspannen' was. En alsof dat al niet genoeg waardevolle info was voor op een klein horlogescherm, kan je nog verder scrollen om een grafiek te bekijken van je gemiddelde stressniveau in de afgelopen zeven dagen. Ben je nog steeds niet tevreden met de info die je gekregen hebt, dan scroll je tot het einde en tik je op 'Weergeven in de mobiele app'. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar bij heel wat wearables is het wel anders en haal je veel sneller je telefoon boven. Amazfit verdient complimenten voor de rijke informatie die het in de apps op Zepp OS weergeeft.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Niet alleen is de software telkens erg intuïtief, maar ze is ook nog eens tot in detail aanpasbaar. Je kan in de Zepp-app makkelijk bepalen welke apps in de applijst op de GTR 3 worden getoond en alle features die je niet gebruikt, kan je zo verbergen. Amazfit gaat zelfs zo ver dat je ook de widgets op je horloge kan kiezen en de volgorde kan bepalen. En als je omlaag veegt op het scherm kan je zelfs de indeling van de snelle instellingen aanpassen en functies weglaten, net als in Android.

Hetzelfde verhaal krijg je in de Zepp-app voor je telefoon waar al je sport- en gezondheidsgegevens samenkomen op een overzichtelijke en gedetailleerde manier. Je kan zelf de volledige indeling van het beginscherm van de app aanpassen zodat je alleen de functies te zien krijgt die jij interessant vindt. Zegt de 'Bloeddruk- en bloedsuikermeting' jou niet zoveel, dan verberg je de feature of je plaats het onderaan het Home-scherm. Het lijkt heel simpel, maar dit is exact wat concurrent Fitbit zou kunnen gebruiken, zoals je ook kan lezen in onze review van de Charge 5.

5. Alles voor de recreatieve sporter

150 sportfuncties, daarmee pakt de Amazfit GTR 3 uit om de interesse te wekken van sportievelingen. Naast de meer standaard activiteiten zoals hard lopen en fietsen kan de Amazfit ook heel wat wintersporten, watersporten, dansdisciplines en de activiteiten op fitnessapparaten meten. En wat dacht je van een aantal opmerkelijke activiteiten zoals schaken, autoracen en e-sports. Al deze activiteiten kan je vanaf je horloge starten en ze zijn netjes in categorieën ingedeeld.

Het is ook prettig dat de Amazfit wandelen, hardlopen of fietsen automatisch kan herkennen en dat werkte erg goed. Elke korte wandeling werd uitgebreid geregistreerd zodat ik onder meer het aantal stappen kon zien, de afgelegde afstand, de evolutie van mijn hartslag en de afgelegde route van de gps.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Ik heb ook de nauwkeurigheid van de hartslagsensor vergeleken met andere apparaten en ik merkte dat de sensor van de Amazfit goed functioneert. Hetzelfde kan worden gezegd over de gps-functie die altijd nauwkeurig op kaart mijn afgelegde routes weergaf, ook als ik off-road ging. In de instellingen van de Zepp-app kan je verder kiezen tussen verschillende gps-instellingen met telkens andere mate van nauwkeurigheid. Standaard is de meest nauwkeurige instelling actief, en die heb ik ook getest, maar deze vorm verbruikt ook meer van de accu dan de andere opties.

6. Uitgebreide gezondheidsfuncties

Ik ben ook enthousiast over de focus op gezondheid bij de Amazfit-smartwatch. Zowel de slaapanalyse als de stressmeting is uitgebreid en de app bevat ook genoeg duiding bij alle gegevens. Bij het gedeelte van slaapanalyse vergelijkt Zepp je gegevens met die van andere gebruikers en de belangrijkste inzichten worden opgesomd. Daarnaast kan je ook markeren met wat voor gevoel je bent wakker geworden.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Anderzijds is er nog het menu Gezondheidsbewaking in de Zepp-app. Dat bestaat uit alle verschillende functies waarmee het horloge je gezondheid in de gaten houdt. Amazfit maakt je er bijvoorbeeld op attent wanneer je hartslag te hoog of te laag is, de ademhalingskwaliteit tijdens je slaap niet goed is of het zuurstofgehalte in je bloed te laag is. Wanneer je zo'n meldingen ontvangt kan je vervolgens om medisch advies vragen bij een arts.

De Amazfit GTR 3 houd je gezondheid in de gaten op basis van de volgende pijlers:

 • Hartslagbewaking 
 • Bewaking van de ademkwaliteit tijdens het slapen
 • Stressbewaking
 • Zuurstofbewaking

Verder heeft de Amazfit ook nog een begeleidende app bij zwangerschap en een app om de menstruatiecyclus te berekenen. De smartwatch helpt ook mensen met kleurenblindheid om kleuren te identificeren, er is een assistent voor mondhygiëne, ademhalingsoefeningen en een calorieënteller voor voeding. Het zijn allemaal optionele apps die je met de zogenaamde appwinkel van de Zepp-app aan je horloge kan toevoegen.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

7. Goede accuduur

Volgens Amazfit kan de GTR 3 gedurende 21 dagen worden gebruikt na één oplaadbeurt en dat is beter dat de Pro-versie die het 12 dagen uitzingt. 21 dagen klinkt bijna hallucinant lang en ik kan je ook vertellen dat die gebruiksduur niet realistisch is als je je smartwatch ook echt behoorlijk wil gebruiken.

Ik heb het always-on-scherm van het horloge geactiveerd, dat standaard niet actief is. Verder deed ik driemaal per week een activiteit waarbij ik de gps gebruikte met de meest nauwkeurige instelling, die standaard actief is. Bij een dergelijk gebruik kon ik het horloge zes dagen gebruiken voor hij aan de oplader moest. Dat is dus significant minder dat de 21 dagen, maar dat ligt ook in de lijn van verwachting als je weet dat het scherm een belangrijke verbruiker is. Zes dagen van gebruik lijkt me nog steeds een goed resultaat als denkt aan het uitstekende scherm en alle functies van de Amazfit GTR 3.

Amazfit GTR 3 - de minpunten

1. Niet het beste horlogebandje

Het silicone bandje dat met de Amazfit GRT 3 komt begon na twee weken waarbij ik de smartwatch zowel overdag als 's nacht heb gedragen, te irriteren. Het bandje heeft aan de binnenkant vrij grote ribbels en uiteindelijk heb ik de smartwatch een tijd van mijn pols gehaald. Als ik het horloge minder strak zou dragen, dan zou het draaien rond mijn pols en dat is ook niet ideaal voor alle gezondheidsmetingen.

Dat het horlogebandje na een tijd ging irriteren heb ik nog niet eerder gehad met andere horloges. Het is zeker een nadeel, maar het hoeft daarom geen reden te zijn om deze smartwatch links te laten liggen. Je kan voor de Amazfit makkelijk een andere horlogebandje aanschaffen zolang het een breedte heeft van 22 mm. Anderzijds zou het ook een reden kunnen zijn om te kiezen voor de Pro-versie met zijn leren bandje.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Te beperkt voor intensieve sporters

Toch schreef ik wel bewust dat de Amazfit 3 ideaal is voor de recreatieve sporter en daarmee bedoel ik dus dat de meer intensieve of professionele sporter andere eisen heeft waar dit horloge minder goed aan voldoet.

Er is bijvoorbeeld geen manier om een intervaltraining te starten, wat wel een gemis is. Een intervaltraining is een activiteitsessie die actieve delen afwisselt met rustperiodes, wat handig is als je conditie wil opbouwen. Je kan daarentegen wel doelen stellen, bijvoorbeeld dat een activiteit stopt na een bepaalde afgelegde afstand, een hoeveelheid verbrande calorieën of na een bepaalde tijd.

Daarnaast krijg je als sporter maar weinig begeleiding omtrent het herstel als je meerdere sessies per week doet. Je hebt de functie Trainingsbelasting dat een score berekent op basis van je conditieniveau en de intensiviteit van de activiteiten van de afgelopen week, maar het is best summier. Verder kan je je activiteitgegevens die de Zepp-app verzamelt delen naar slechts drie andere sportapps: Google Fit, Strava en Relive.

Gerelateerde artikelen

3. Mist ondersteuning voor apps van derden

Strava, Google Fit of Relive vind je voor alle duidelijkheid niet als apps op het horloge. Je kan alleen gegevens naar die apps op je telefoon migreren vanuit de Zepp-app. Amazfit biedt geen ondersteuning voor apps van derden op zijn horloges. Er is dus geen sportapp van derden en je vindt ook Spotifty niet terug. In de plaats vind je een 'Muziek'-app op het horloge, maar die dient alleen voor eenvoudige bediening van muziek op je telefoon. Je kan enkel muziek pauzeren, het volume aanpassen en door nummers bladeren.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Naast het bekijken van meldingen kan je op berichten reageren met snelle antwoorden. Er is dus geen manier om met een toetsenbord antwoorden te typen. Ondanks dat er geen echte applicatiewinkel is, heeft de Amazfit wel heel wat eigen toepassingen, namelijk:

 • Een agenda
 • Een wekker
 • Het weerbericht
 • Een takenlijst
 • Een wereldklok
 • Een rekenmachine
 • Een stopwatch
 • Een timer
 • De zon- en maancyclus
 • Een kompas
 • Een barometer
 • Een pomodorometer
 • Bediening van je smartphonecamera vanop afstand

4. Matige vertalingen

In de waslijst van apps hierboven heb ik nooit de naam van de echte app gebruikt zoals die op het horloge te zien is. Dat komt omdat de Nederlandse benamingen vrij letterlijk uit het Engels zijn vertaald en dat werkt soms verwarrend.

Om een voorbeeld te geven: Op de Amazfit is er 'Activiteit'-app, een 'Activiteiten'-app, een 'Trainingsstatus'-app en opnieuw een 'Activiteit'-app met nog een ander icoontje. Al deze apps vervullen een andere functie, alleen lijkt het of de vertalingen in de software van Amazfit rechtstreeks van Google Vertalen afkomstig zijn.

En ten slotte nog een tip voor wie een Amazfit-horloge wil aanschaffen: als je het horloge voor de eerste keer instelt kan je niet voor de Nederlandse taal kiezen. Dat kan alleen vanuit de Zepp-app via: Profiel -> de naam van je horloge -> Smartwatch-instellingen -> Systeemtaal.

Amazfit GTR 3 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

De officiële komst van Amazfit naar de Nederlandse en de Belgische markt is ontzettend interessant. Het merk heeft heel wat ervaring opgebouwd en kiest een eigen weg met de software van zijn horloge en de smartphone-app en dat draait in dit geval overwegend positief uit.

Er is is namelijk één belangrijk aspect van een smartwatch dat dit Chinese merk heel goed begrijpt, namelijk dat iedereen een slim horloge op een andere manier gebruikt. Je kan daarom zowel de indeling van apps op je horloge als in de menu's van de Zepp-app volledig naar je eigen hand zetten. Houd je vooral van slimme functies, dan geef je die een meer prominente plaats en als bijvoorbeeld het meten van je bloedzuurstofgehalte helemaal niet interessant vindt, dan verberg je de optie gewoon.

De Amazfit GTR 3 is best veelzijdig en zou een brede groep van gebruikers kunnen aanspreken, maar ook dit horloge komt met verbeterpunten. Ik was geen grote fan van het horlogebandje en ook de vertalingen in de app zijn echt aan verbetering toe. Daarnaast zou het interessant zijn als Amazfit zou gaan samenwerken met een aantal belangrijke ontwikkelaars om apps voor Zepp OS uit te brengen.

Als we alles samen nemen is de Amazfit GTR 3 een aantrekkelijk geprijsd horloge. Alternatieven in deze prijsklasse zijn de Garmin Forerunner 55, de OPPO Watch, de Fitbit Versa 3 en de OnePlus Watch.

Gerelateerde artikelen

Amazfit GTR 3 kopen

De Amazfit GTR 3, GTR 3 Pro en GTS 3 zijn nu verkrijgbaar. De GTR 3 kost 159 euro, de GTR 3 Pro heeft een adviesprijs van 199 euro en die van de GTS 3 is 159 euro. De Amazfit GTR 3 is beschikbaar in een zwarte en een lichtgrijze kleur.

Amazfit GTR 3
Amazfit GTR 3
Amazfit GTR 3

Amazfit GTR 3

Amazfit komt naar Nederland en België met de GT 3- smartwatchserie bestaande uit drie slimme horloges waarbij de ‘R’ voor ‘round’ staat en de ‘S’ voor ‘square’. Het zijn alle drie aantrekkelijk geprijsde smartwatches met veel mogelijkheden.

Vanaf 159 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk