One UI 5

Lees al het laatste nieuws over One UI 5

Samsung heeft net als iedere fabrikant een eigen schil of gebruikersinterface die het bovenop Android installeert op telefoons. De eerste Galaxy-apparaten van Samsung werden met de softwareschil genaamd TouchWiz geleverd. Inmiddels is de opvolger daarvan al een aantal jaren oud, en dan hebben we het over One UI. Je leest hier alles over de nieuwste versie van Samsungs One UI, One UI 5.

Wat is One UI 5?

Samsungs One UI 5.0-softwareschil is gebaseerd op Android 13. Deze softwareschil is volgens Samsung zo ontworpen zodat je meer opties hebt om je Galaxy-telefoons te personaliseren.

Gerelateerde artikelen

Welke nieuwe functies zitten er in One UI 5?

Bixby Text Call is één van die nieuwe functies op het gebied van communicatie. Met Bixby Text Call kun je telefoontjes beantwoorden door simpelweg een bericht te typen. Bixby converteert vervolgens de tekst naar audio en deelt deze namens jou rechtstreeks met de de persoon die jou belt. De beller krijgt vervolgens dezelfde mogelijkheid en Bixby zet zijn stem om naar tekst, dat jij vervolgens kan lezen.

Dit is met name handig in een drukke trein of bij een luidruchtig concert. Met deze functie kun je in elke omgeving je oproepen beantwoorden zonder storend te zijn of iets te missen. Bixby Text Call werkt alleen nog in het Koreaans maar zal begin 2023 ook in het Engels werken.

One UI 5

Samsung heeft de routines uitgebreid met aangepaste instellingen voor verschillende delen van je leven, van slapen en ontspannen tot sporten en autorijden. Als u bijvoorbeeld aan het sporten bent, kun je meldingen automatisch dempen. Als het bedtijd is, kan het uitschakelen van geluiden en het inschakelen van de donkere modus ook helpen te ontspannen.

De Video Wallpaper van de Good Lock-app is nu direct beschikbaar op het vergrendelscherm. Met slechts een paar tikken kun je een video bijsnijden om deze op je vergrendelscherm in te stellen. Je kunt het vergrendelscherm nog persoonlijker maken door de achtergrond, klokstijl en pop-ups voor meldingen allemaal vanaf één scherm aan te passen. Dat scheelt weer een aantal tikken.

One UI 5

Slimme widgets en tekst kopiëren en plakken

Widgets krijgen in One UI 5 de mogelijkheid om je startscherm netjes en opgeruimd te houden met nieuwe Slimme widgets. Hiermee kun je meerdere widgets vanuit één widget bedienen. Dat scheelt weer ruimte op je startscherm.

One UI 5 komt ook met nieuwe slimme suggesties voor widgets. Op basis van je gebruik stellen deze slimme suggesties automatisch apps en acties voor die je zou kunnen gebruiken. Samsung heeft tevens de Slimme tekstextractie verbeterd.

One UI 5

Privacy en beveiliging

Samsung heeft in One UI 5 privacy en beveiliging samengebracht in één dashboard, waardoor het makkelijker moet worden om de status van je telefoon snel en gemakkelijk te begrijpen. Je krijgt in één oogopslag een snel overzicht van de beveiliging, maar ook suggesties en waarschuwingen.

One UI 5 geeft je nu ook een waarschuwing als e op het punt staat een foto te delen die mogelijk gevoelige informatie bevat, zoals een afbeelding van je creditcard of betaalpas of paspoort.

One UI 5

Hoe ziet One UI 5 eruit?

One UI 5 heeft onder andere een nieuwe look en feel voor een soepelere gebruikerservaring. Van duidelijke en eenvoudige pictogrammen tot een gestroomlijnd kleurenschema. Verder zijn de meldingen in One UI 5 intuïtiever gemaakt, waardoor ze in één oogopslag te lezen zijn. De knoppen voor het beantwoorden en weigeren van oproepen zijn duidelijker zichtbaar in een nieuw pop-up oproepscherm.

One UI 5

Wanneer krijgt mijn Samsungtelefoon Android 13?

Samsung heeft tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie bekend gemaakt dat het testen van One UI 5 bijna klaar is. Het bedrijf liet ook weten dat One UI 5 de bètafase nog deze maand zal verlaten, om als stabiele update uitgerold te worden. Dat betekent dat de eerste Samsung-telefoons deze maand al een update naar Android 13 krijgen. Zoals gewoonlijk krijgen de nieuwste high-end toestellen de primeur: de Samsung Galaxy S22, de Samsung Galaxy S22 Plus en de Samsung Galaxy S22 Ultra.

Gerelateerde artikelen

Daarna zullen de andere Galaxy-telefoons aan de beurt komen. Wanneer dat precies is, weten we niet. Samsung heeft al wel een updateschema gedeeld, en dat schema geeft aan vanaf wanneer verschillende Galaxy-telefoons een update krijgen. Bekijk hier het Android 13-updateschema van Samsung.

Dit vind je misschien ook leuk