ZTE
Misschien moet Netflix een nieuw genre gaan aanboren en dit gaan verfilmen want deze hele geschiedenis rondom ZTE lijkt wel op een zakelijke soap. Een soap die zonder cliffhanger en met een gesloten einde zijn laatste aflevering zojuist online heeft gezet.
Het gezaghebbende Bloomberg rapporteert namelijk dat ZTE weer rustig kan gaan slapen omdat er een overeenkomst is getekend met als resultaat dat het bedrijf per direct weer zaken kan gaan doen met zijn afnemers en leveranciers in de Verenigde Staten. In de overeenkomst staat dat het bedrijf een zogenaamde 'escrow payment' moet doen van 400 miljoen dollar (343 miljoen). Een dergelijke betaling wordt beheerd door een derde partij die ervoor zorgt dat het contract wordt nageleefd.
Het bedrijf heeft financieel flinke klappen moeten incasseren door deze hele situatie met de Verenigde Staten. Men schat dat het bedrijf in totaal 3 miljard dollar (2,6 miljard euro) heeft verloren door de boetes en het niet kunnen produceren van producten door het export verbod van de Verenigde Staten. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog eens zijn complete top moeten vervangen.
En nu?
De Verenigde Staten zijn van mening dat ze die Chinezen van ZTE wel een lesje hebben geleerd. Men zegt hiermee een waarschuwing af gegeven te hebben aan de rest van de wereld. Het was een vreemde situatie waar de twee presidenten van twee zeer machtige landen zich bemoeiden met deze situatie. In eerste instantie kreeg zelfs Trump het niet voor elkaar om de blokkade van zeven jaar terug te draaien. Doordat ZTE in versneld tempo alsnog aan de eisen van de Verenigde Staten heeft voldaan heeft men besloten het verbod op te heffen. Wanneer dat niet zo was geweest had het zeker de ondergang betekend van ZTE zoals het nu bestaat en dat zou een verlies van 75.000 banen tot gevolg gehad hebben.
Bron: Bloomberg