Zorgen in Tweede Kamer over TikTok: ''potentieel hoog veiligheidsrisico''

Zorgen in Tweede Kamer over TikTok: ''potentieel hoog veiligheidsrisico''

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil TikTok voor de werktelefoons van rijksambtenaren verbieden. Enkele partijen gaan nog een stap verder en pleiten voor een totaalverbod op de app.

''Potentieel hoog veiligheidsrisico''

Er zijn zorgen in de Tweede Kamer over de sociale media-app TikTok, zo meldt de NOS. De app - die wordt ontwikkeld door het Chinese technologiebedrijf ByteDance - zou toegang kunnen krijgen tot persoonlijke data van Europese gebruikers. Veel Kamerleden pleiten hierom nu voor een verbod op TikTok. Enkele partijen pleiten voor een verbod van TikTok voor rijksambtenaren, andere partijen willen een totaalverbod.

Gerelateerde artikelen

Onder deze eerste groep vallen onder andere D66, VVD en het CDA. De Christen Unie valt onder de laatste groep en wil dus een totaalverbod. Kamerlid Nico Drost (CU) meldt tegenover de NOS hierover het volgende: ''Laten we meteen doorpakken. Als het (TikTok) niet goed genoeg is voor rijksambtenaren, waarom dan wel voor onze kinderen?''

Waarom?

De grote vrees voor TikTok wordt veroorzaakt door twee dingen: de Chinese overheid en het verslavende effect die de app heeft. Laten we met deze eerste beginnen. Zoals hierboven al genoemd wordt TikTok ontwikkeld door ByteDance. Dit is een Chinees technologiebedrijf en zij ontwikkelen ook enkele andere apps die moeten voldoen aan Chinese censuurwetten. Daarbij ontwerpen, creëren en ontwikkelen ze dus TikTok en zijn algoritmes. Over deze laatste is bekend de Chinese overheid hier graag inzage in wil hebben. Daarbij zijn of waren er zo'n 300 medewerkers van TikTok ook actief voor de Chinese staatsmedia. Onder andere dit baart de Tweede Kamer nu dus zorgen.

Daarnaast werkt TikTok erg verslavend. De app zit zo goed en eenvoudig in elkaar dat men het blijft gebruiken. Dit werkt eigenlijk al vanaf het moment dat je de app opent. Er begint dan meteen een video af te spelen. Door middel van een simpele scrol naar beneden begint de volgende video. De algoritmes van de app zijn daarbij erg sterk en weten exact wat jij leuk vindt en waarnaar jij wil kijken. TikTok heeft momenteel zo'n anderhalf miljard gebruikers wereldwijd, drie miljoen hiervan komen uit Nederland.

Gaat TikTok echt verboden worden?

Alexandra van Huffelen, Staatssecretaris van Digitalisering, zegt dat ze de zorgen van de Tweede Kamer begrijpt. Ze wil de app echter nog niet direct verbieden en de app en kwestie eerst zelf bestuderen.

Gebruik jij TikTok? Wat vind jij van de zorgen van de Tweede Kamer? Laat het weten in comments onder dit artikel.

TikTok

TikTok

TikTok is de app waar je korte video's bekijkt over alle soorten van onderwerpen. Veel filmpjes zijn gewoon grappig, maar soms ontdek je ook handige tips, talentvoll ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk