Zo installeer je de Amazon Appstore en krijg je een gratis app of game van de dag (en $5 tegoed!)

Zo installeer je de Amazon Appstore en krijg je een gratis app of game van de dag (en $5 tegoed!)

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Amazon Appstore

Amazon is al sinds jaar en dag bezig met de distributie van digitale content. Echt succesvol op dit gebied werd het Amerikaanse bedrijf met de distributie van e-books voor zijn eigen e-readers, Kindle genaamd. Dit succes kreeg navolging met de verkoop van digitale muziek en films. Uiteindelijk besloot Amazon zich ook toe te gaan leggen op de verkoop van tablets, die ook onder de naam 'Kindle' verkocht werden. Deze tablets zijn een optimaal middel om content als films en muziek op te consumeren, maar natuurlijk is het ook belangrijk dat er apps en games zijn.

Amazon zag Google bezig met Android en dacht: "dat kunnen wij beter!". Het bedrijf nam een basisversie van Android en maakte daarvan, legaal overigens omdat Android open source is, zijn eigen besturingssysteem voor tablets. Uiteraard kan een moderne tablet niet zonder een applicatiewinkel en Amazon kwam met een eigen Appstore, nog voordat de eerste Amazon-tablets uitgebracht werden. Deze applicatiewinkel geeft ontwikkelaars minder vrijheid dan de Google Play Store, aangezien Amazon (zonder overleg met de ontwikkelaar) de apps in de uitverkoop mag gooien. Daarnaast worden applicaties schijnbaar bij Amazon uitgebreid getest voordat ze in de Amazon Appstore verschijnen.

De Appstore-applicatie is verkrijgbaar voor bijna alle Androidtablets en Androidsmartphones en dus zeker niet alleen die van Amazon zelf. Wij leggen je in dit artikel uit hoe je deze applicatie kunt installeren en gebruik kunt maken van de gratis app van de dag. Daarnaast heb je het geluk dat als je voor de 29ste een app download (al dan niet gratis!) via de Appstore, je $5 bijgeschreven krijgt als downloadtegoed.

Installeren

De applicatie voor de Amazon Appstore is niet te vinden in de Google Play Store. Dat komt omdat Google het verbiedt om apps te installeren via een andere applicatie, in dit geval de Appstore van Amazon. Om de Appstore te installeren en in te stellen, doorloop je de volgende stappen:

1) Installeren uit onbekende bronnen inschakelen

Omdat Google standaard het installeren van apps buiten de Play Store om heeft uitgeschakeld, die je dit eerst in te schakelen. Houd wel goed in de gaten welke applicaties je installeert: over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de apps die vanuit de Amazon Appstore komen te vertrouwen zijn, maar applicaties uit andere bronnen zijn zeker niet altijd betrouwbaar.

Je schakelt het installeren uit onbekende bronnen in door te gaan naar 'Instellingen'--> 'Beveiliging'--> 'Onbekende bronnen'. Op toestellen met nieuwere Androidversies kun je dan kiezen voor 'Apps verifiëren', zodat Google met een malwarescanner kijkt of er schadelijke software in apps te vinden is. Op oudere Androidversies krijg je een melding bij het installeren van de eerste app buiten de Google Play Store om: je kiest dan voor 'Verifiëren en installeren', zodat de malwarescanner van Google zijn werk kan doen. Overigens moet het installeren uit onbekende bronnen aan blijven staan om de Appstore te kunnen gebruiken; het is anders niet mogelijk om apps te installeren.

2) Amazon Appstore-app downloaden en installeren

Nu we het mogelijk hebben gemaakt om de Amazon Appstore te installeren, kunnen we de app downloaden. Om dat te doen, ga je op je toestel naar http://www.amazon.com/getappstore. Er wordt dan een installatiepakket (APK) gedownload. In de notificatiebalk zul je het installatiepakket gedownload zien worden en wanneer de download voltooid is, kun je er op drukken. Je krijgt dan een lijst te zien met permissies die de Appstore nodig heeft om te kunnen draaien. Wanneer je deze hebt geaccepteerd, wordt de Appstore geïnstalleerd. Na installatie kun je op 'Openen' drukken.

Amazon Appstore

3) Account aanmaken en inloggen

Om de Amazon Appstore te gebruiken, dien je een Amazon-account te hebben. Deze kun je het makkelijkste aanmaken vanaf je computer, maar mobiel is dit ook mogelijk. Het aanmaken van een account doe je hier. Wanneer je gevraagd wordt om creditcardgegevens, maar geen creditcard hebt of niet van plan bent om betaalde apps aan te schaffen via Amazon, kun je die stap overslaan. Ondanks dat dit nergens wordt aangegeven, kun je ook zonder creditcardgegevens gebruik maken van de gratis app-aanbieding. Het is wel belangrijk dat je een adres opgeeft.

4) De eerste app downloaden

Wanneer je met je Amazon-account bent ingelogd, kun je écht aan de slag. Op het welkomstscherm zul je direct de gratis app (of game) van de dag zien. Om deze te installeren, druk je op 'free' rechtsbovenin en dan nogmaals op die knop ('Get App') om de app te downloaden. Het installeren van de app gaat op dezelfde manier als het installeren van de Appstore zelf: je krijgt een scherm met de benodigde permissies en een installatieschermpje. Updates zullen ook op deze manier binnenkomen. Daarvoor die je wel de Appstore geïnstalleerd te houden.

Voordelen en nadelen

De Amazon Appstore heeft een paar voordelen ten opzichte van de Google Play Store. Ten eerste worden applicaties handmatig getest, waardoor er minder onzin-apps in de Appstore te vinden zijn. De gemiddelde kwaliteit is dan net iets hoger. Daarnaast zijn er andere aanbiedingen, zeker omdat Amazon meer met de prijzen van apps kan schuiven. Aan de andere kant is het vervelend om apps uit twee verschillende bronnen te halen, met verschillende update-methodes. Ook wordt er bij Android-applicaties steeds meer gebruik gemaakt van extra mogelijkheden die Google biedt, zoals het verzamelen van highscores en voortgang bij games. Hierdoor zijn games die hetzelfde zouden moeten zijn de Amazon Appstore en Google Play Store in praktijk niet altijd precies hetzelfde.

Je kunt nu nog gebruik maken een mooie aanbieding! Tot en met 28 december krijg je als je een app of game via de Appstore downloadt $5 aan downloadtegoed van Amazon. Deze actie geldt ook voor gratis games.

Amazon Appstore

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk