YouTube wil inzetten op podcasts (maar ook niet te veel)

YouTube wil inzetten op podcasts (maar ook niet te veel)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

YouTube wil kijkers makkelijker begeleiden naar de podcasts op zijn platform. In het 'Verkennen'-gedeelte komt een nieuwe Podcasts-knop, maar daar stopt ook voorlopig de inspanning van YouTube.

YouTube-podcasts

Zonder dat YouTube er enige inspanning voor moest doen kreeg het populaire videoplatform automatisch aan sterk aanbod van podcasts. Het is vaak zelfs dé plek bij uitstek waar je je favoriete podcasts in een videovorm kan bekijken. En met de groei van podcasts als format, lijkt Google ook het belang ervan te voor YouTube.

In de Verenigde Staten is daarom een nieuwe pagina gelanceerd die toegewijd is aan podcastshows: YouTube.com/podcasts, dat weet 9To5Google. De pagina is nog niet live gegaan bij ons, maar het lijkt ook logisch dat de functie later ook naar meer landen wordt uitgebreid. Je kan het podcastsgedeelte dan vinden als een knop in het Verkennen-tabblad van YouTube. Zodra je ernaar navigeert ontdek je verschillende categorieën zoals: Populaire afleveringen, Aanbevolen, Populaire podcastmakers, Comedy, Sport en Muziek.

Beperkte ambitie

Maar daar lijkt de vernieuwing dus voorlopig te stoppen. Er komt bijvoorbeeld geen apart podcasttabblad in YouTube, zoals dat er wel kwam voor Shorts, de korte verticale video's van YouTube. Daarnaast zijn er geen extra bedieningsfuncties voor podcasts voorzien in de mediaplayer.

Het lijkt er dus op dat het vooral de bedoeling is om kijkers beter wegwijs te maken, maar Google Podcasts blijft dus in de eerste plaats de plek bij uitstek voor podcasts. Alleen kan je daar dan weer geen videomateriaal van je podcasts bekijken. Je kan je dus de vraag stellen of Google wel het onderste uit de kan haalt met zijn podcaststrategie. Misschien zijn er bijvoorbeeld manieren waarop Google de podcastopnames van YouTube kan combineren met Google Podcasts?

Wat vind jij van de Google Podcasts-app en deze nieuwe functie voor YouTube? Wat zou Google kunnen doen om nog meer podcastluisteraars aan te trekken? Laat het ons weten in de reacties.

YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..
Google Podcasts

Google Podcasts

Wat is Google Podcasts? Met Google Podcasts kun je podcasts van over de hele wereld ontdekken en beluisteren. Je kunt je gratis abonneren op elke gewenste show e ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk