YouTube Music werkt niet op oude(re) Wear OS-horloges

YouTube Music werkt niet op oude(re) Wear OS-horloges

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Kocht je in het verleden een Wear OS-horloge, dan is de kans groot dat de YouTube Music-app voorlopig niet op jouw wearable draait. Google kondigde tijdens I/O 2021 het nieuwe Wear OS 3-besturingssysteem aan, evenals de komst van zijn YouTube Music naar Wear. Horloges met Wear OS 2 staan nu echter in de kou: Google ontwikkelde de app specifiek voor Wear OS 3, waardoor hij niet op het oudere Wear OS 2 kan draaien.

YouTube Music voor Wear OS

Googles aankondiging over de komst van YouTube Music naar Wear OS (3) werd met open armen ontvangen door klanten van de muziekstreamingsdienst. Na jarenlang muziek te hebben bediend vanaf hun telefoons, zou het voortaan mogelijk zijn dit over te hevelen naar hun horloge. Dat lijkt achteraf toch wat gecompliceerder, zo bleek uit berichtgeving van 9to5Google. Google bevestigde daarin dat zijn nieuwe Wear-apps - waaronder YouTube Music en Google Maps - niet beschikbaar zouden komen voor het oudere Wear OS 2. Gehoopt werd dat dat sideloading soelaas zou bieden.

Gerelateerde artikelen

Die hoop werd gedreven door Spotify's nieuwe Wear OS-app, die ook op oude Wear OS 2-horloges werkt. Achteraf blijkt die hoop tevergeefs. Een reportage van 9to5Google beschrijft hoe men heeft geprobeerd de YouTube Music APK van de Galaxy Watch 4, die op Wear OS 3 draait, te installeren op de Motorola Moto 360. Een error in de ADB-terminal die gebruikt wordt om de app te installeren, brengt echter al snel een einde aan de oefening. De error biedt ook uitleg bij de beperking van Google voor oudere Wear OS-horloges.

YouTube Music's applicatie voor Wear OS vereist namelijk API-level 30 of hoger. Wear OS-horloges die op Wear OS 2 draaien, zijn echter nog gebaseerd op API-level 28 (Android 9.0 Pie). Daardoor is het technisch gezien niet mogelijk om de app te installeren. Beveiligingsonderzoeker @linuxct wist de YouTube Music-app later wel geschikt te maken voor API-level 28, maar door problemen bij het ‘signeren’ van de app, kon niet ingelogd worden en blijft de app daardoor onbruikbaar.

Wear OS 3-horloges op komst

Consumenten die momenteel een Wear OS horloge bezitten, met uitzondering van de Galaxy Watch 4, zullen helaas nooit gebruik kunnen maken van Googles YouTube Music-app. Het is mogelijk dat je Wear OS-horloge later wel een update ontvangt naar Wear OS 3. Mobvoi en Fossil, fabrikanten met het grootste aanbod Wear OS-horloges, hebben eerder bevestigd sommige smartwatches te willen voorzien van Wear OS 3. Verwacht wordt dat de updates in de tweede helft van 2022 naar de Wear OS 2-horloges worden uitgerold.

Wat de lancering van nieuwe Wear OS-horloges met Wear OS 3 betreft: dat lijkt er voorlopig niet in te zitten. Fossil heeft alvast aangegeven zijn Gen 6-smartwatches te lanceren met Wear OS 2 en ze later naar Wear OS 3 te upgraden. Of er andere fabrikanten zijn die wel voor het einde van dit jaar met Wear OS 3 aan de slag gaan, is niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Had jij graag de YouTube Music-app op je smartwatch geïnstalleerd, of vind je het wel prima om de streamingsdienst vanaf je telefoon te moeten bedienen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

YouTube Music - stream muziek en bekijk videos

YouTube Music - stream muziek en bekijk videos

Met de YouTube Music-app kun je muziek zonder advertenties luisteren en clips bekijken, maar ook muziek  op de achtergrond afspelen. Verder kun je de muziek dow ..
Wear OS by Google (was Android Wear)

Wear OS by Google (was Android Wear)

De Wear OS-app van Google is om smartwatches of andere wearables te beheren. Kan dus ook alleen gebruikt worden in combinatie met een smartwatch of ander devices op ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk