Xiaomi blijft telefoons verkopen in Nederland na winst rechtszaak

Xiaomi blijft telefoons verkopen in Nederland na winst rechtszaak

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Fractus-octrooi

Fractus heeft recent een aanklacht ingediend tegen Xiaomi Nederland; het bedrijf is sinds begin 2019 actief in Nederland en mocht nu al rekenen op een rechtszaak. In de aanklacht wordt een antennetechnologie omschreven die Xiaomi zou gebruiken in zijn smartphones om telefoons te verbinden met mobiele netwerken. Naast de Chinese smartphonefabrikant, zijn ook verschillende Nederlandse distribiteurs van Xiaomi aangeklaagd. Veel heeft het echter niet uitgehaald, zo blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Den Haag: eisen van Fractus in de zaak tegen Xiaomi zijn verworpen.

Beelden van de Mi Note 10

Met een verkoopverbod had het alle telefoons uit de winkel moeten halen

Tijdens de rechtszaak is de technologie van Xiaomi en Fractus met elkaar vergeleken: het resultaat van de vergelijking is dat Xiaomi zich niet schuldig maakt aan een octrooi-inbreuk. In het vonnis staat dat de ‘beschermingsomvang van het octrooi niet zo ruim kan worden uitgelegd als Fractus volstaat’. Met andere woorden, Fractus verwacht een veel breder beschermingsgebied, in vergelijking met wat het octrooi daadwerkelijk kan bieden. Fractus’ octrooi heeft betrekking tot stralingsarmen van een antenne die een ‘closed loop’ vormen. Dat is bij Xiaomi’s telefoons niet zo, dus maakt het zich niet schuldig aan octrooi-inbreuk.

Xiaomi Nederland

Met de uitspraak van het kort geding, is Xiaomi gemachtigd om telefoons te blijven verkopen in Nederland. Naast de toewijzing dat het zijn telefoons mag blijven verkopen, ontvangt Xiaomi een vergoeding van 280.000 euro voor de gemaakte kosten. Voor Fractus zal de uitspraak mogelijk hard aankomen, gezien rechters uit andere landen het Nederlandse vonnis mogelijk meenemen in hun eigen uitspraak. Fractus kan gezien worden als een uitbater van verschillende octrooien: het maakt geen telecomapparatuur (‘patent troll’), maar bezit wel veel octrooien die ermee van doen hebben.

ASUS ZenFone 6 foto's

Asus moest onder andere de Zenfone 6 uit de verkoop halen in Nederland

Het is niet de eerste keer dat een fabrikant in Nederland wordt aangeklaagd voor het gebruiken van netwerktechnologieën. Sinds de zomer zijn alle Asus-telefoons uit de winkel gehaald omdat ze een technologie van Philips bevatten, waar ze geen deal voor hebben afgesloten. Het blijft onbekend of de smartphonefabrikant nog zal terugkeren op de Nederlandse markt. In België zijn de telefoons nog wel te koop: onder andere de Asus Zenfone 6 is gewoon te bestellen in België. Zo kunnen octrooien dus een negatief gevolg hebben op de voorzetting van een smartphonemerk – dat is gelukkig met Xiaomi niet het geval.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk