Xiaomi werkt aan spiegelreflex-achtige smartphonecamera

Xiaomi werkt aan spiegelreflex-achtige smartphonecamera

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Xiaomi werkt volgens een patent aan een smartphonecamera die doet denken aan een spiegelreflexcamera. Het is qua details nog wat summier, maar de Chinese fabrikant lijkt bezig te zijn met een grote innovatie op het gebied van smartphonefotografie.

Spiegelreflexcamera

Vroeger liep je helemaal niet met een telefoon op zak om foto’s te maken. Dan kocht je een Kodak weggooicamera of had je een goedkoop, digitaal fototoestel op zak waarbij je de foto’s dan met een kabeltje moest overzetten op je PC. Professionele fotografen en heel fanatieke amateurs niet: die hadden een spiegelreflexcamera. Dat was de heilige graal der fotografie. Of het gaat om National Geographic-fotografen die in de Sahara landschappen fotograferen tot roddeljournalisten die de beste kiek willen schieten van beroemdheden: de spiegelreflexcamera is het gekozen ‘wapen’.

Tot nu toe hebben smartphones de spiegelreflexcamera nog niet volledig ingehaald: nog steeds maak je met zo’n camera op sommige vlakken toch echt de mooiste kiekjes. Logisch: je kunt er grote lenzen op bevestigen en er is veel meer ruimte om bijvoorbeeld licht toe te laten wat vaak resulteert in betere foto’s. Telefoonmakers zijn inmiddels heel ver met de ontwikkeling van foto’s op een smartphone, zeker als je kijkt hoe snel dat is gegaan (lees: zeker als je terugdenkt aan de telefoon die je zo rond 2007 had). We zijn maar 15 jaar verder, maar de foto’s zijn oneindig veel verder.

Xiaomi werkt aan spiegelreflex-achtige smartphonecamera

Xiaomi's DSLR

Misschien wordt dat binnenkort nog beter, want Xiaomi werkt aan een DSLR-achtig camerasysteem. DSLR staat voor Digital Single Lens Reflex en betekent dus spiegelreflex. Maar: hoe werkt zo’n spiegelreflex? Dat is vrij ingewikkeld. Licht gaat via het objectief de camera binnen, valt op een spiegel in het toestel en via het prisma reflecteert dat naar de zoeker. De zoeker is waar je oog door kijkt om te zien wat je schiet. Druk je op de knop, dan flipt de spiegel omhoog en dat zorgt dat het licht van baan verandert: het gaat niet naar de zoeker, maar naar de sensor van de camera. Die sensor maakt er een digitaal signaal van en dat zorgt dat de foto kan worden opgeslagen. Eind goed, al goed.

Dat is heel kort door de bocht hoe zoiets werkt in een spiegelreflexcamera, maar hoe vertaal je dat naar een smartphone? Xiaomi denkt het te weten. Er is een patent opgedoken waaruit blijkt dat Xiaomi zijn camera-eiland flink wil gaan veranderen. XiaomiUI stuitte erop. Het zou werken aan een wat grotere camera met een variabele brandpuntsafstand (dat is op zich niet nieuw, dit had Samsung met Galaxy S4 Zoom en K Zoom ook al). Er zit bij Xiaomi geen groothoekcamera meer op de achterkant: er is één camera. Het is slechts een tijdelijke afbeelding bij het patent, maar het kan daadwerkelijk kloppen dat er nog maar één camera over is voor het DSLR-achtige systeem dat Xiaomi maakt. We zijn benieuwd hoe groot de sensor is in die de Chinese fabrikant hiervoor wil inzetten. Die spelen een belangrijke rol in de hoeveelheid licht die wordt toegelaten.

Gerelateerde artikelen

Denk jij dat de smartphonecamera straks volledig de spiegelreflexcamera kan vervangen? Laat jouw mening achter in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk