‘Xiaomi kopieert design Huawei Mate X voor eigen vouwbare telefoon’

‘Xiaomi kopieert design Huawei Mate X voor eigen vouwbare telefoon’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei Mate X(s)

Het Chinese Huawei heeft inmiddels twee varianten van de Mate X, met hetzelfde design, waarvan de Mate X nooit in Europa te koop was. Inmiddels is de Mate Xs, die Claudia in een review onder een vergrootglas nam, wel in de Benelux te koop. LetsGoDigital wist patenten van Xiaomi te achterhalen die een design laten zien dat wel erg overeenkomstig is met de Mate X(s). Xiaomi heeft deze patenten op het einde van 2019 ingediend bij CNIPA, de Chinese patentinstantie. De vergelijking met de Mate X(s) start bij het scherm dat op een specifieke wijze opvouwt – na het opvouwen ligt de contractie in wezen gelijk met een ‘bobbel’ in het toestel.

Vouwbare telefoon Xiaomi

Xiaomi's patenten hebben erg veel weg van de Huawei Mate X(s)

Eenmaal uitgevouwen zien we op de ontwerpen van Xiaomi aan de voorkant een groot scherm van een nog onbekend formaat. Aan de rechterzijde, bij het dikste gedeelte van de telefoon, vinden we de aan-/uitknop van de telefoon, evenals de volumeknoppen. Net zoals bij de Huawei Mate X-serie, is het dikke gedeelte voorzien van camera’s – op het patent van Xiaomi zijn vier camera’s aanwezig. Onder de camerasensoren vinden we een LED-flitser en één extra knop, vermoedelijk dient de knop als mechanisme om het scherm ‘los te laten’ uit zijn gesloten positie. Net zoals bij de Mate X, vinden we onder het dikke gedeelte de usb-c-poort.

Goedkope kopie?

Zelfs het vouwmechanisme op Xiaomi’s patenten lijkt overeenkomstig met de Huawei Mate X. Het is echter maar de vraag of Xiaomi dit design gaat gebruiken voor zijn vouwbare telefoon: eerder liet de fabrikant een design zien met een twee ‘vouwen’ in het scherm – als het ware in een Z-constructie. Indien het design van de Mate X-serie hergebruikt zal worden, dan zal het prijspunt vermoedelijk een stuk lager te komen liggen. Voor de Huawei Mate Xs betaal je in de Benelux immers 2.499 euro, voor een telefoon zonder de Google Play Services. Bij Xiaomi ben je, indien het een internationaal toestel is, gegarandeerd voorzien van de Play Services.

Foto van de Huawei Mate Xs

Het ontwerp in de patenten, neemt zelfs het dikke gedeelte van de Mate X over

Voor patenten geldt meestal dat fabrikanten veel verschillende ontwerpen indienen, maar deze niet altijd gebruiken in hun definitieve producten. Xiaomi zou in principe enkel bezig kunnen zijn met het onderzoeken van de mogelijkheden voor vouwbare telefoons, zonder deze ook daadwerkelijk op de markt te brengen. Mogelijk speelt de kostprijs van componenten ook een rol voor Xiaomi: het is nog erg kostbaar om een vouwbare telefoon te ontwikkelen en het zou een fabrikant zelfs imagoschade op kunnen leveren, zoals kortstondig bij Samsung het geval was met de Galaxy Fold – Samsung loste het op in een update van zijn originele Fold.

Xiaomi Mate X(s)

Over interne specificaties van Xiaomi’s vouwbare telefoon zijn geen details bekendgemaakt. Voor nu moeten we het dus stellen met de patenten van beide toestellen. Wat vind jij van het design? Zou er een vouwbare telefoon van Xiaomi moeten verschijnen en hoe denk jij dat Huawei zou reageren als Xiaomi het Mate X-design hergebruikt? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk