Xiaomi verdwijnt van militaire blacklist na winnen rechtszaak in VS

Xiaomi verdwijnt van militaire blacklist na winnen rechtszaak in VS

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Donald Trump zette in de laatste weken van zijn presidentschap een eindsprint in en besloot in die cruciale weken om Xiaomi op de militaire lijst (NDAA) te plaatsen. Een rechtszaak van Xiaomi om een streep door deze blokkade te zetten, legde geen windeieren. Vrijdagnacht is er een streep gezet door het decreet van de Trump-regering.

Militaire betrekkingen van Xiaomi

Een week voor het einde van het presidentschap van Trump werd een decreet uitgevaardigd dat het Amerikaanse ministerie van Defensie in staat stelde om Xiaomi op de ‘Military Blacklist’ te plaatsen – de lijst bestaat uit bedrijven die volgens het ministerie van Defensie ‘sterke banden aanhouden’ met het Chinese leger. Als gevolg van het decreet van Trump, mochten Amerikaanse bedrijven per direct geen investeringen meer doen in Xiaomi, en moesten bestaande investeringen worden afgebouwd.

Omkering van het verbod

Xiaomi liet eind januari weten een rechtszaak te starten tegen het decreet van de Trump-regering – het bedrijf heeft naar eigen zeggen geen banden met het Chinese leger. Een Amerikaanse rechter is vrijdagnacht in het verweer van Xiaomi en legt in het voorlopige besluit Trump’ decreet naast zich neer. Rudolph Contreras, de federale rechter die de zaak behandelde, noemt het waarschijnlijk dat Xiaomi een “volledige omkering van het verbod” zal winnen naar mate de zaak vordert. Om schade in aanloop naar dat proces te voorkomen, heeft Contreras een tijdelijke opheffing uitgevaardigd.

Gerelateerde artikelen

“Xiaomi is verheugd te zien dat de rechtbank op 12 maart, EST, DoD heeft besloten dat wereldwijd technologiebedrijf Xiaomi onterecht door het Amerikaanse Ministerie van Defensie op de NDAA-lijst van Chinese communistische militaire bedrijven (CMCC) is opgenomen”, zegt een woordvoerder van Xiaomi tegenover Androidworld. Het bedrijf zegt zich te blijven verzetten tegen de plaatsing op deze zwarte lijst en vraagt de rechtbank om de tijdelijke ontheffing om te zetten tot een definitieve actie.

Investeringsmogelijkheden

Met de uitspraak van Contreras, is het voor Amerikaanse bedrijven weer toegestaan te investeren in Xiaomi, en verdwijnt de afbouwregeling voor Xiaomi-aandelen. Toch blijft er nog enige onzekerheid, gezien de zaak nog behandeld dient te worden voor een definitieve uitspraak. In de uitspraak is wel te lezen dat de rechtbank de actie van het ministerie van Defensie in twijfel trekt: “De rechtbank is ietwat sceptisch dat hier daadwerkelijk gewichtige nationale veiligheidsbelangen in het geding zijn”, aldus de rechter.

Gerelateerde artikelen

Daarmee lijkt de kans relatief klein dat de uitspraak in het voordeel van het ministerie van Defensie valt. Verder lijkt het ministerie van Defensie onder Biden zich momenteel in ‘rustiger vaarwater’ te bevinden. Of dit impact zal hebben op de aanpak van Chinese bedrijven, is niet bekend. Eerder liet de nieuwe staatssecretaris van Defensie weten geen redenen te zien om Huawei van de Entity List te halen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk