Xiaomi start uitrol Android 10 voor de Xiaomi Mi A2

door Jeffrey van de Velde

Xiaomi Mi A2

Xiaomi heeft in China zijn eigen softwareschil om Android: MIUI. Om in trek te raken bij de westerse klanten, besloot Xiaomi in 2017 om zijn eerste Android One-toestel te introduceren. Geheel nieuw was het toestel niet: het toestel werd immers afgeleid van de (eerder geïntroduceerde) Mi 5X. Ook de Xiaomi Mi A2 die in 2018 werd geïntroduceerd, stond niet volledig op zichzelf – de telefoon werd gebaseerd op de Mi 6X. Bij de introductie in 2018, stond er Android 8.1 Oreo op de telefoon. Later kreeg het de update naar Android 9.0 Pie. Ditmaal rolt de laatste versie-upgrade van het toestel uit: naar Android 10, zo blijkt uit screenshots die Androidworld in ontvangst mocht nemen van een lezer.

Een Androidworld-lezer ontving de Android 10-update op zijn Xiaomi Mi A2

Ondanks dat de Xiaomi Mi A2 een midrange-telefoon is, weet de fabrikant de update nog relatief snel uit te rollen. Er zijn high-end telefoons van de fabrikant die nog op de update moeten wachten en de Xiaomi Mi A3 – het jongere broertje van de Mi A2 – heeft de update naar Android 10 ook nog niet ontvangen. Gezien Xiaomi geen officiële updateplannen voorlegt, is het lastig in te schatten wanneer de update voor de Mi A3 uit zal rollen. Lang zal het vermoedelijk niet gaan duren: door de afwezige softwareschil bij Android One-toestellen, verloopt het updateproces sneller. Er ligt echter geen verplichting voor de termijn waarbinnen fabrikanten de software-upgrades uit moeten voeren.

Android 10-update

Screenshots die wij van de lezer ontvingen, bevestigen dat de uitrol van Android 10 voor de Mi A2 is opgestart. Met de update naar Android 10 krijgen gebruikers de beschikking over het systeembrede donkere thema, waardoor er (eindelijk) minder wit aanwezig is in de interface van je telefoon. Naast de ondersteuning voor verschillende thema’s, moeten fabrikanten vanaf Android 10 Googles eigen swipe-navigatie meeleveren. Voor privacy-guru's biedt de Android 10-update voldoende opties om ‘mee te spelen’ – zo kunnen gebruikers instellen dat een app enkel toegang krijgt tot hun locatie indien ze de app gebruiken. Zo wordt voorkomen dat apps te allen tijde toegang hebben tot zulke gegevens.

Xiaomi Mi A2's was de opvolger van de eerdere Xiaomi Mi A1

Wanneer de update voor alle eigenaren van de Xiaomi Mi A2 beschikbaar zal zijn, is nog onbekend. Vermoedelijk gaat het om een uitrol waarbij telkens een klein deel van de gebruikers de update op het toestel ontvangen. Het is aan te raden om de update uit te voeren via een wifi-netwerk, omdat de update binnenkomt als een bestand van 1.283,7 MB. Volgens de Androidworld-lezer zou de update zonder problemen functioneren. Mochten er problemen ontstaan met de update, dan zal de uitrol vermoedelijk nog iets langer op zich laten wachten. Gebruik jij (nog) een Xiaomi Mi A2? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel zodra de Android 10-update bij jou terechtkomt.

Dank voor de tip, Ruud!

Gerelateerd nieuws

Net binnen

Bekijk meer artikelen