Donald Trump had het in zijn presidentsperiode voorzien op Chinese techbedrijven: Huawei en ZTE kregen er flink van langs en Huawei voelt daar nog altijd de gevolgen van. Xiaomi is één van de laatste partijen die door de VS werd geraakt: het werd op de ‘militaire blacklist’ geplaatst. Xiaomi gaat daar nu tegen in beroep.
Xiaomi op blacklist
Vlak voordat Trump het Witte Huis verliet, plaatste het Amerikaanse ministerie van Defensie Xiaomi op de ‘Militaire blacklist’. Bedrijven die op deze blacklist terechtkomen mogen geen aandelen meer uitgeven aan Amerikaanse bedrijven en moeten de aandelen die momenteel uitstaan bij partijen in de VS terugnemen. De reden achter deze strenge lichtlijn is dat bedrijven op deze lijst mogelijk met het Chinese leger verbonden zijn. Xiaomi liet eerder deze maand al weten dat het niet verbonden is aan het Chinese leger.
In de reactie liet Xiaomi verder weten dat het ‘acties zou ondernemen’ om investeerdersbelangen te beschermen, evenals de belangen van het bedrijf in het geheel. Welke ‘acties’ Xiaomi zou nemen om deze belangen te behartigen, bleef in eerste instantie onbekend. Een rapportage van Bloomberg laat ditmaal het volledige plaatje zien, met daarin een rechtszaak uitgevaardigd door Xiaomi tegenover het Amerikaanse ministerie van Defensie en Financiën. Met de rechtszaak hoopt Xiaomi zich van de blacklist te laten verwijderen.
Op naar Entity List
Mocht de rechtbank beslissen in het voordeel van de Amerikaanse overheid, dan zal dit voor Xiaomi “ernstige en onherstelbare” gevolgen hebben. Welke gevolgen Xiaomi precies zal ondervinden als er geen wijzigingen worden doorgevoerd, laat het bedrijf in het midden. Wel kun je denken aan wat de gevolgen zijn geweest voor ‘eerdere partijen’ die een blokkade kregen opgelegd door het ministerie van Defensie.
Huawei werd eerder door Trump op de Entity List geplaatst en ondervindt sindsdien problemen met het verkrijgen van componenten. Verder kreeg het Chinese SMIC een blokkade opgelegd voor de VS, met als gevolg dat het bedrijf geen chipapparatuur kan kopen met ‘Amerikaanse soft- of hardware’. Xiaomi staat nog niet op de Entity List, waar bovenstaande bedrijven gevolgen van ondervinden, en toch is dit belangrijk om te noteren. DJI, bekend van zijn drones, werd namelijk eerst op de Military Blacklist geplaatst, en werd later overgezet naar de algemenere Entity List.
Gevolgen voor de VS
Of de plaatsing op de blacklist stand zal houden nadat Xiaomi voorkomt bij de rechtbank is lastig te bepalen. Experts speculeren over een mogelijke afstap van de strenge selectie die plaatsvond door de oude Amerikaanse regering.
Dat heeft enerzijds te maken met de beperkte verdiensten van de overheid voor het blokkeren van Xiaomi; daarnaast heeft de blokkade impact op partijen in de VS. Onder andere Qualcomm en Vanguard Group Inc. hebben flink in Xiaomi geïnvesteerd. Voor deze bedrijven zou het de-investeren ongewenst zijn, gezien ze daarmee inkomsten mislopen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Er blijven maar 2 mobieltjes bestaan dat is Apple en Android. De rest sterft een stille dood dus de Chinezen graven hun eigen graf met die zooi.
De Chinezen moeten zich verenigen en een krachtige/populaire OS creëren met een rijke app store, concurrentie is altijd goed.
Goed zo, Xiaomi, laat je niet kisten.
Wij van de Poco brigade zullen jullie blijven steunen.???
Ik verwacht dat het voor Xiaomi niet zo’n vaart zal lopen. In tegenstelling tot Huawei hebben ze geen producten op vitale plaatsen, waardoor de nieuwe regering wellicht de laatste stuiptrekkingen van Trump terug zal draaien.