'Xiaomi kan je telefoon op afstand censureren' (Update: Duits onderzoek)

'Xiaomi kan je telefoon op afstand censureren' (Update: Duits onderzoek)

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In een beveiligingsonderzoek rond Chinese smartphones is ontdekt dat Xiaomi-toestellen een ingebouwde functie bevatten waarmee de fabrikant apps kan censureren. De functie is aanwezig, maar ze is niet actief.

*Update 22/09/2021: We hebben een reactie van Xiaomi ontvangen en die werd aan dit artikel toegevoegd.

* Update 14/01/2022: het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) publiceerde de resultaten van zijn onderzoek en stelt dat er geen censuursoftware is aangetroffen bij de telefoons van Xiaomi.

'Xiaomi-censuur ontdekt'

Xiaomi werd dit jaar de grootste fabrikant van smartphones ter wereld. en het merk zag zijn verkopen wereldwijd sterk stijgen. Toch wil dat niet zeggen dat het merk daarom altijd van minder positief nieuws bespaard blijft. In Xiaomi's MIUI-schil blijkt een contentfilter te zitten die het gebruik van telefoons kan censureren, dat schrijft Reuters.

In Litouwen hebben de cybersecurity-diensten onderzoek gedaan naar de software van Chinese telefoons. Ze hebben meer bepaald de Huawei P40, de OnePlus 8T en de Xiaomi Mi 10T onderzocht. De functie die ontdekt is bij Xiaomi heet 'MiAdBlocklist', en het is in feite een filter die inhoud kan verbergen in de voorgeïnstalleerde apps van Xiaomi, waaronder de browser. Je zal dan niet kunnen zoeken naar informatie over Taiwanese onafhankelijkheid, Tibet en andere thema's die in China gevoelig liggen.

De Xiaomi Mi 10T

De Xiaomi Mi 10T

De feature is voor alle duidelijkheid niet actief op telefoons, maar Xiaomi zou ze in principe wel vanop afstand kunnen activeren. Vermoedelijk gaat het om code die al actief is in de Chinese ROM's van MIUI, en die daarom ook aanwezig is in de MIUI-ROM's voor buiten China. Mogelijk is dat onbedoeld het geval.

Gerelateerde artikelen

Xiaomi ontkent

We hebben aan Xiaomi om verduidelijking gevraagd, en Xiaomi heeft geantwoord. In een reactie ontkent een Xiaomi woordvoerder bij Androidworld dat het merk censuur in zijn telefoons heeft gebouwd:

“De apparaten van Xiaomi censureren geen communicatie van of naar zijn gebruikers. Xiaomi heeft en zal nooit het persoonlijke gedrag, zoals zoeken, bellen, surfen op het web of het gebruik van communicatiesoftware van derden, van onze smartphonegebruikers beperken of blokkeren. Xiaomi respecteert en beschermt de wettelijke rechten van alle gebruikers volledig. Xiaomi voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie."

Wat met de andere telefoons?

De Litouwense Onderzoekers hebben niets bijzonder ontdekt in de software van de OnePlus 8T. De P40 kreeg enkel de bemerking dat de AppGallery apps zoekt buiten de eigen appwinkel wanneer Huawei ze zelf niet aanbiedt. Zo'n appwinkels van derden kunnen voor beveiligingsrisico's zorgen.

Gerelateerde artikelen

Hoewel Litouwen verder geen risico's heeft ontdekt in OxygenOS 11 van de OnePlus 8T is het opmerkelijk dat het land burgers aanraadt om beter geen Chinese telefoons te kopen. Die aanbeveling gaf recent ook de Belgische overheid.

'Geen censuursoftware'

Vanaf september 2021 is het Duitse Federale Bureau voor Informatiebeveiliging (BSI) een onderzoek gestart waarvan de resultaten nu bekend zijn, dat weet Reuters. Er is geen censuurfilter in MIUI ontdekt en de Duitsers vonden ook geen andere merkwaardige zaken die vragen om verder onderzoek. Je leest er alles over in dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk