Xiaomi's 200 watt oplader komt met een addertje onder het gras

Xiaomi's 200 watt oplader komt met een addertje onder het gras

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Xiaomi zegt dat een telefoon die twee jaar lang gebruikt maakt van zijn krachtige 200 watt snellader nog 80 procent van zijn oorspronkelijke accucapaciteit heeft na twee jaar gebruik. De accu verslijt dus sneller vergeleken met andere snelladers die op de markt zijn.

Xiaomi 200W snelladen

Eind mei liet Xiaomi ons grote ogen zetten met zijn nieuwe 200 watt snellaadttechniek. Een smartphone met een 4000 mAh accu kon daarmee in slechts 8 minuten volledig worden opgeladen. Al heeft Xiaomi nu gedeeld op Chinese sociale media dat er ook ernstige nadelen zijn verbonden aan zijn snellader.

Na 800 keer ontladen en vervolgens weer opladen met de 200 watt snellader zal de volledige capaciteit van de accu nog "meer dan 80 procent" bedragen van zijn oorspronkelijke capaciteit. Met andere woorden: na twee jaar is de capaciteit met zo'n 20 procent verminderd. Een telefoon met een 4000 mAh accu heeft dan in feite nog een 3200 mAh accu, en dat kan je wel zien als een significante daling. Zeker in tijden van 120 Hz schermen en 5G-internet.

De Xiaomi Mi 11 heeft een 55 watt oplader

De Xiaomi Mi 11 heeft een 55 watt oplader

Huidige technologie voldoet

OPPO stelde vorig jaar in een interview met Androidworld dat de huidige snellaadtechnieken een dergelijke impact op de accu niet vertonen. "Ik kan je verzekeren dat snelladen geen negatieve invloed heeft op de levensduur van je accu", aldus Jeff Zhang, chief charging technology bij OPPO. "Dat tonen onze onderzoeken aan, maar je kan het ook in de praktijk zien zien op basis van telefoons uit het verleden die snelladen ondersteunen."

Gerelateerde artikelen

Uiteraard zal de accu van een telefoon altijd verslijten door gebruik, maar bij OPPO's 65 watt snellader die nu al op de markt is, houdt de accu na twee jaar nog 91 procent van zijn totale capaciteit over. We verwachten dat vergelijkbare snelladers van andere merken ongeveer hetzelfde zullen presteren.

De OPPO Find X3 Pro heeft een 65 watt oplader in de doos

De OPPO Find X3 Pro heeft een 65 watt oplader in de doos

Chinese standaard

Xiaomi stelt verder dat volgens de standaarden die Chinese regulator oplegt een batterij tot 60 procent van zijn capaciteit moet overhouden na slechts 400 cycli. Dat lijkt een erg lage grens, want het betekent dat een 4000 mAh accu na twee jaar van gebruik nog minstens 2400 mAh aan capaciteit moet bevatten. In theorie kan het bedrijf dus probleemloos zijn nieuwe snellaadtechnieken bij zijn nieuwe telefoons gaan gebruiken, maar wij hopen dat Xiaomi dat voorlopig nog niet doet. Tenminste niet alvorens de negatieve impact op de levensduur van de accu meer beperkt blijft.

Gerelateerde artikelen

In dit artikel leggen we trouwens uit hoe je spaarzaam met je accu kan omgaan. Wat denk jij van de 200 watt snellader? Kan jij leven met de verminder capaciteit na twee jaar? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk