Xiaomi maakt het lastig om de bootloader van je toestel te unlocken

Xiaomi maakt het lastig om de bootloader van je toestel te unlocken

Bootloader ontgrendelen

2018 lijkt wel het jaar te worden waarin fabrikanten zich meer tegen custom mods en rooting lijken te keren. Gebruikers die graag na de ondersteuningsperiode van de fabrikanten alsnog een nieuwe Android-versie willen flashen op hun toestel via een custom ROM, moeten daarvoor eerst de bootloader van hun telefoon ontgrendelen, en dat verloopt via een code.

Dit jaar geraakte als eerste bekend dat Huawei voortaan niet langer codes voor de bootloader van zijn toestel zal genereren. Daarna volgde Nokia dat via een patch een lek in zijn software wegwerkte waar gebruikers voordien gebruik van maakten om de bootloader van Nokia-telefoons mee te ontgrendelen. Als laatste is er Xiaomi. Het bedrijf blijft wel codes delen, maar heeft voor verschillende toestellen een wachttijd tot wel twee maanden ingesteld.

Xiaomi Mi A2

Poco verkort wachttijd

Gebruikers hebben de zaak gemeld aan XDA Developers. De lange wachttijd zou zich voordoen bij alle Xiaomi-telefoons, behalve bij Android One-toestellen als de Mi A1, Mi A2 en Mi A2 Lite. Interessant is dat de wachttijd van de Pocophone F1 ook zo lang werd ingesteld, maar na negatieve reacties werd verlaagd tot drie dagen. Poco heeft ondertussen al gereageerd en stelt dat een wachttijd noodzakelijk is als veiligheidsmaatregel. Malafide handelaars die de toestellen in handen krijgen, maken namelijk misbruik van de vrijgegeven codes om zelf de bootloader van nieuwe toestellen te ontgrendelen en malware te installeren, aldus het dochtermerk van Xiaomi.

Voorlopig is het niet duidelijk of Xiaomi net als Poco ook zijn wachttijd op het uitdelen van codes zal beperken. Hoewel veiligheidsmaatregelen positief zijn, zijn dergelijke strenge maatregelen tegelijk een jammere zaak voor wie custom ROM's wil uitproberen of zijn telefoon wil rooten. Hoewel het natuurlijk gaat om een kleine minderheid van de gebruikers, zou een alternatieve veiligheidsmaatregel of een kortere wachttijd welkom zijn.

Xiaomi Mi A2 vs Xiaomi Mi A1

via: XDA Developers

Xiaomi Mi A2
3010 mAh
5.99 inch - 1080 x 2160 px
32/64/128 GB
Qualco Snapdragon 660

Meer info

Xiaomi Mi A1
3080 mAh
5.5 inch - 1920 x 1080 px
64 GB
Qualco Snapdragon 625

Meer info

Xiaomi Mi A2
3010 mAh
5.99 inch - 1080 x 2160 px
32/64/128 GB
Qualco Snapdragon 660

Meer info

Xiaomi Mi A1
3080 mAh
5.5 inch - 1920 x 1080 px
64 GB
Qualco Snapdragon 625

Meer info

Lees meer over:
Xiaomi

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties