7 warme herinneringen aan de T-Mobile G1 die mijn leven veranderd hebben

7 warme herinneringen aan de T-Mobile G1 die mijn leven veranderd hebben

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

HTC Dream en G1

De echte Androidkenners zullen me direct verbeteren, de G1 was niet de allereerste Androidsmartphone, maar wel de eerste die voor consumenten werd uitgebracht. Zelf heb ik hem toentertijd als de Android DevPhone 1 gekocht in Amerika (ADP1) alvorens hij januari 2009 in Nederland op de markt kwam. De T-Mobile-versie, die in Nederland verkrijgbaar was, werd de G1 genoemd. De naam van HTC was de 'Dream' en dan hadden we ook nog de ADP1. Met zoveel namen, was het soms wat verwarrend, maar neemt niet weg dat het een iconische smartphone was. Mijn herinneringen aan dit trouwe beestje:

1. Toetsenbord

Het toetsenbord was pure liefde. Na de HTC Dream is er geen enkele smartphone meer geweest die een dergelijk prettig toetsenbord had. Niet alleen qua typen, dat ging op een gegeven moment bijzonder snel en blind, maar ook het mechanisme was niet kapot te krijgen. De manier waarop de G1 openging zorgde ervoor dat het prettig en soepel aanvoelde.

Er zijn na de G1 nog wel wat pogingen geweest van fabrikanten om een smartphone met toetsenbord op de markt te brengen zoals de Motorola Milestone en HTC Desire Z, maar niets kon de HTC Dream evenaren.

2. Iconische 'kin'

De 'kin', zoals de knik onderin het toestel genoemd werd, zou nog jaren gebruikt worden door HTC. De onderkant van het toestel stond daarbij ietsje omhoog en gaf een andere grip. Dit hebben ze nog veel modellen volgehouden, zoals in bijvoorbeeld de HTC Desire en HTC Hero, toentertijd eveneens bijzonder populaire smartphones van HTC.

3. Jesusfreak flashen

Android was open en dan moesten er ROMs geflashd worden. Jesusfreak was op dat moment heer en meester in ROMland en had veel werk verricht waar de community later dankbaar gebruik van zou maken. Sommige versies waren ver van stabiel en daar zat ik weer op mijn werk met een smartphone in een bootloop. Toch heb ik het de G1 nooit kwalijk genomen...

4. Devphone achterkant

Zoals aangegeven had ik de ADP1, een variant die een speciale achterkant had. Hierop was een Android-mannetje te vinden met allerlei abstracte vormen. Ook al was deze versie eigenlijk bedoeld voor ontwikkelaars, toch liepen er veel mensen rond met de ADP1.

5. Trackball

Ohhhh, een trackball. Soms vraag ik me af, mis ik hem nog? Nee, dat niet, maar op dat moment was het een handige manier van besturen. Met je duim of wijsvinger over het balletje rollen om vervolgens de smartphone te bedienen. Dat kunnen we ons praktisch niet meer voorstellen nu.

Waar de G1 nog een fysieke trackball had, werd deze later optisch, waardoor je geen 'balletje' meer voelde. Wat een tijd...

6. Homescreenwidgets

Deze eerste Androidsmartphone stond ook bekend om zijn widgets. Dit was een redelijke revolutie voor de smartphonemark. De iPhone had ze nog niet en Google kwam zomaar ineens met deze widget met extra info. Vroeger werden ze veel gebruikt, maar ook nu zijn widgets nog steeds mateloos populair onder Androidgebruikers.

7. Bijzonder lelijk en geeky

Alhoewel ik het toen niet wilde toegeven, maar de T-Mobile G1 was bijzonder lelijk. Eigenlijk was het een echte geekphone, toetsenbordje, geeky looks. Maar ik durf er nu voor uit te komen. De HTC Dream was bijzonder lelijk, maar wel een iconische Androidsmartphone. Heb geprobeerd te tellen hoeveel ik er inmiddels gebruikt heb, maar ik ben de tel kwijt geraakt. Mijn wilde gok: inmiddels zo'n 100 verschillende toestellen.

[readmore article="182296"]

Wat zijn jouw herinneringen aan de G1/HTC Dream?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk