Wiko stopt met smartphoneverkoop in Nederland, kantoor gesloten

Wiko stopt met smartphoneverkoop in Nederland, kantoor gesloten

Wiko in Nederland

De smartphonefabrikant Wiko stopt al zijn activiteiten in Nederland als gevolg van een rechtszaak die het verloren heeft van Philips. Die laatste beschuldigde Wiko ervan dat het bedrijf sinds 2014 een inbreuk heeft gedaan op zijn patenten door het gebruik van 3G-technologie in Wiko-telefoons. Dat weet Bright.

De rechter in Den Haag oordeelde dat alle Wiko-toestellen uit de (web)winkels moeten worden gehaald en dat moest vier weken na het vonnis gebeuren. Ook de aankoopprijs en bijhorende kosten moest worden vergoed. Doet Wiko dat niet dan moet het een dwangsom tot 50 000 euro per telefoon betalen en Wiko moet ook voor de proceskosten betalen: dat is 300 000 euro voor de eerste zaak en 280 000 euro voor het hoger beroep. Daarbovenop is er nog een schadevergoeding omdat Wiko al jarenlang niet betaalde voor de benodigde licentie op zijn technologie.

Foto van de Wiko View3 Pro

De Wiko View 3 Pro

Kantoor gesloten

Wiko kan in principe nog in cassatie gaan om het hoger beroep aan te vechten, maar dat gebeurt dus niet. AndroidPlanet meldt na een gesprek met de inmiddels oud-woordvoerder van Wiko dat de fabrikant geen toestellen meer in Nederland zal introduceren. ”Wiko is namelijk niet meer actief op de Nederlands markt en ons kantoor is inmiddels ook opgeheven. Wel blijven wij actief in de andere markten binnen Europa (…)”, aldus de woordvoerder.

Foto van de Wiko View3 Pro

De View 3 Pro had een glow-in-the-dark-achterkant

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de bestaande Wiko-toestellen. Nu Wiko volledig uit Nederland is verdwenen, is het niet duidelijk of toestellen nog voorzien worden van versie- en beveiligingsupdates. Verschillende toestellen zouden ook worden bijgewerkt naar Android 10.

Philips won eerder al een rechtszaak tegen ASUS en als gevolg werden ook bijna alle ASUS-telefoons uit de handel gehaald. De uitstekende ASUS ZenFone 6 die wij in een review bespraken is daarmee nooit op de markt gekomen.

Lees meer over:
Wiko

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties