WhatsApp probeert privacyzorgen weg te nemen met Stories

WhatsApp probeert privacyzorgen weg te nemen met Stories

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

WhatsApp heeft zaterdag wederom een poging gedaan om zijn gebruikers gerust te stellen over hun privacy, ditmaal ook in Nederland en België. Met de Stories probeert WhatsApp te voorkomen dat men overstapt naar Signal of Telegram. De Stories volgen op wijzigingen in het privacybeleid die op grote schaal verkeerd werden geïnterpreteerd.

WhatsApp privacybeleid

Hoewel WhatsApp geen cijfers bekend heeft gemaakt, lijkt het wel duidelijk dat de gevolgen van het ‘verkeerd geïnterpreteerde privacybeleid’ inmiddels ook doorsijpelen in de dagelijkse gebruikers van de chatdienst. WhatsApp liet eerder deze maand nog weten dat het de komende maanden aandacht zou besteden aan de bewustwording van de privacymaatregelen die de dienst heeft getroffen – met een viertal WhatsApp Stories deed het bedrijf daar zaterdag zijn eerste poging toe.

Gerelateerde artikelen

Voorheen werden zulke Stories enkel uitgestuurd in de Verenigde Staten – het land waar het nieuwe privacybeleid ingevoerd wordt. Zaterdag verschenen de viertal Stories ook in het Nederlands via het Status-tabblad in WhatsApp. In deze eerste Stories-update wil het bedrijf benadrukken dat berichten die via WhatsApp worden verstuurd, gebruikmaken van end-to-end encryptie. Hoewel de berichten via WhatsApp-servers worden verstuurd, is het voor hen onmogelijk om de inhoud ervan in te zien.

WhatsApp probeert privacyzorgen weg te nemen met Stories

Een reactie van WhatsApp tegenover The Verge suggereert dat dit niet de laatste update was die de gebruikers zullen ontvangen van de chatdienst: “In de toekomst gaan we mensen updates bieden op het Status-tabblad, zodat mensen rechtstreeks van WhatsApp horen,” zo schreef de woordvoerder. Wat vooropstaat is dat WhatsApp naar eigen zeggen ‘toegewijd is aan jouw privacy’. Aan de hand van de updates wil het vertellen op welke vlakken het daaraan werkt of heeft gewerkt.

WhatsApp Business

WhatsApp inzet op het communiceren aan zijn gebruikers volgt na een recente update die het voor de Amerikaanse markt doorvoerde in zijn privacybeleid. In de update legt WhatsApp uit dat het de toestemming van gebruikers nodig heeft om extra functies te bieden voor zijn WhatsApp Business-chats. Het gaat daarbij om het delen van logs van chatgesprekken naar de Facebook-servers; bij de onthulling van het aangepaste privacybeleid dachten veel mensen echter dat WhatsApp gevoelige profiel- of gespreksgegevens zou delen met Facebook.

WhatsApp probeert privacyzorgen weg te nemen met Stories

Daaropvolgend introduceerde WhatsApp een lijst met veelgestelde vragen en werd de introductie van het privacybeleid opgeschoven. In hoeverre de acties van WhatsApp effect hebben gehad, is lastig te zeggen. Wel is het bekend dat veel WhatsApp-gebruikers ondanks de berichtgeving van WhatsApp zijn overgestapt naar Signal en Telegram, die plots enorme groepen gebruikers op hun platformen mochten verwelkomen.

Gerelateerde artikelen

Signal besloot daaropvolgend om de functieset van zijn chatdienst uit te breiden, zodat gebruikers die van WhatsApp arriveerde, zich direct ‘thuis’ zouden voelen. Telegram pakt het iets anders aan; men kan in de toekomst namelijk via Telegram hun chatgeschiedenis importeren uit WhatsApp – daarmee wil Telegram zorgen voor een geleidelijke overstap tussen de chatdiensten. Ben jij ook overgestapt van chatdienst? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk