WhatsApp-oprichter Brian Acton is klaar met Facebook

WhatsApp-oprichter Brian Acton is klaar met Facebook

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

#deletefacebook 

Dat juist Brian Acton dit meldt is enigszins opmerkelijk aangezien hij en Jan Koum WhatsApp in 2014 voor een bedrag van 16 miljard dollar verkocht aan datzelfde Facebook. Hierdoor zijn beide heren voor de rest van hun leven voorzien van meer dan voldoende financiële middelen. Jan Koum en Brian Acton zijn beide meegegaan naar Facebook maar Acton zag in 2017 toch elders kansen. Hij besloot toen WhatsApp te verlaten voor het oprichten van een non-profitorganisatie. Dit jaar werd duidelijk dat het hier om de nonprofitorganisatie Signal Foundation ging, die onder andere de ontwikkeling van de beveiligde messenger Signal onder zijn hoede heeft.

Niet alleen houdt Acton zich dus nu bezig met een alternatief voor WhatsApp, hij roept ook op om Facebook te verwijderen via de hashtag #deletefacebook op Twitter: "Het is tijd." Zowel Acton als Facebook hebben nog geen verder commentaar gegeven op de tweet.

Tweet Brian Acton

Ophef

Er is momenteel enorme ophef ontstaan vanwege het bemachtigen van de persoonlijke gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers door het analysebedrijf Cambridge Analytica. Klokkenluider Christopher Wylie heeft eerder al aangegeven dat Cambridge Analytica de persoonlijke gegevens van 50 miljoen Amerikaanse Facebook-gebruikers heeft misbruikt. De data zou zijn ingezet tijdens de werkzaamheden voor de Trump-campagne in 2016.

Acton uit via de tweet zijn kritiek op de gang van zaken en hij is hierin niet de enige voormalige Facebook-medewerker die dit doet. Vorig jaar liet Chamath Palihapitiya ook al weten dat de maatschappij uit elkaar wordt getrokken door Facebook. Ex-Facebookers Sean Parker, Justin Rosenstein en investeerder Roger McNamee maken zich zorgen over de verslavende werking van Facebook en de impact ervan op de maatschappij.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk