WhatsApp lanceert kanalen: lijkt steeds meer op Telegram

WhatsApp lanceert kanalen: lijkt steeds meer op Telegram

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

WhatsApp introduceert vandaag Kanalen in Nederland. Hiermee kun je lid worden van een kanaal en dan krijg je updates over een bepaald onderwerp. Dat kan bijvoorbeeld een merk zijn of een persoon. De functie wordt wereldwijd uitgerold.

Kanalen op WhatsApp

Het werkt als volgt: een kanaalbeheerder maakt een kanaal aan om berichten te kunnen sturen. Denk bijvoorbeeld aan teckelplaatjes, nieuws over basisschool Het Kompas in Hoorn of de concertagenda van Coldplay. Het kan van alles zijn en mensen kunnen zelf kiezen om de updates te gaan volgen. Het is in dat opzicht een beetje zoals Facebook Groepen of Telegram: je zoekt zelf een soort groep mensen met dezelfde belangstelling.

WhatsApp lanceert kanalen: lijkt steeds meer op Telegram

Het enige 'probleem' is dat je er binnen WhatsApp-kanalen niet op kunt meepraten. De kanaalbeheerder kan berichten sturen, maar verder niemand. Je kunt als volger wel reageren met emoji. Ook is een kanaal-update niet voor altijd beschikbaar: elke 30 dagen worden ze automatisch verwijderd. Dus niet het hele kanaal, maar alleen de update die is geplaatst.

Gerelateerde artikelen

Alleen zenden

Het is dus echt niet bedoeld als community, maar puur als een informatiekanaal waarbij alleen wordt gezonden door de kanaalbeheerders en verder door niemand (en dus ook geen feedback, op emoji na). Je ziet dan ook van niemand gegevens: je ziet geen telefoonnummers en profielfoto’s van andere volgers, maar ook niet van kanaalbeheerders. Kanaalbeheerders hebben niet alleen als enige de macht om dingen te plaatsen: ze zijn ook de enige die kunnen bepalen of screenshots maken of het doorsturen van berichten is toegestaan. Ook goed om te weten: op de berichten binnen een Kanaal zit geen end-to-end-versleuteling.

WhatsApp lanceert kanalen: lijkt steeds meer op Telegram

Op zoek naar Kanalen? Je vindt ze onder het ‘Updates’-tabblad. Je ziet daar op een gegeven moment een overzichtje met alle kanalen die je volgt. Zoek je er alvast een om te volgen: Mark Zuckerberg, de baas van Meta en dus WhatsApp, die heeft ook al een eigen kanaal gemaakt. Ook zijn er kanalen van David Guetta, MLB, Billboard en Olivia Rodrigo.

Kanalen rolt nu uit op iOS en Android, op WhatsApp voor consumenten en WhatsApp voor Business. Het is niet per se zo dat je nu aan de beurt bent voor de update: WhatsApp maakte er zelfs een wachtlijst voor.

WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk