WhatsApp India
Je kunt het je misschien moeilijk voorstellen, maar WhatsApp heeft in India te maken met lynchpartijen. Via de Messenger-app wordt veel nepnieuws doorgestuurd met foto's van mensen die zogenaamd op jonge kinderen uit zijn. Deze oproepen worden massaal gedeeld en leiden tot een soort hysterie waarbij, wanneer eens de persoon in kwestie is gevonden, hij door de menigte vermoord wordt. Het meest gruwelijke aan de kwestie is dat de personen die hier slachtoffer van worden van niks weten. Hun foto's worden willekeurig van het internet geplukt, en voorzien van een opruiende tekst gedeeld via de app.
WhatsApp heeft nog niet zo lang geleden maatregelen genomen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Wanneer er een bericht wordt doorgestuurd, krijgt het een label zodat de ontvanger duidelijk kan zien dat het bericht niet oorspronkelijk van de afzender komt. In India is WhatsApp nog een stapje verder gegaan door de sneltoets om berichten door te sturen uit te zetten en een maximum van 5 personen in te stellen naar wie je een bericht in een keer kunt doorsturen.

Andere maatregelen
Helaas blijken die maatregelen niet afdoende te zijn. Het merendeel van de gebruikers in India heeft niet de laatste versie van de berichtendienst op zijn smartphone staan. Hierdoor hebben de maatregelen geen effect. Het blijkt dat gebruikers in India veel apps via andere partijen delen waarbij de Google Play Store niet gebruikt wordt. Op die manier blijven veel gebruikers met een oude versie zitten.
De CEO van WhatsApp heeft al wel een bezoek gebracht aan India, maar hij heeft daarbij niet de locaties bezocht waar de vreselijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. WhatsApp is natuurlijk maar een klein onderdeel van een groot probleem, en dat is het verspreiden van nepnieuws. Veel internetgebruikers herkennen niet het verschil tussen feiten en onwaarheden van berichten die verspreid worden. De regering van India is ondertussen een campagne gestart om inwoners in de regio te vertellen dat veel van deze boodschappen niet op waarheid berusten.
Bron: NOS