WhatsApp heeft nu kanalen voor iedereen

WhatsApp heeft nu kanalen voor iedereen

Dennis Mons

door Dennis Mons

Laatst geüpdatet

Meta heeft met veel bombarie aangekondigd dat WhatsApp-kanalen nu voor iedereen beschikbaar zijn. En dat klopt: je kunt hem nu in WhatsApp zien als je de nieuwste versie van de app hebt gedownload en geïnstalleerd.

WhatsApp-kanalen zijn ineens een zender en geen ontvanger

WhatsApp introduceert Kanalen. Het intrigerende van de feature is dat een kanaaleigenaar zender wordt en er geen ontvangers zijn. Wil je je mengen in een verzonden bericht? Een emoji is de enige oplossing. Je kan namelijk niet reageren in een Kanaal.

Zie het dus als een RSS-feed waarbij een site of persoon eenrichtingsverkeer aanbiedt. De mogelijkheid is overigens niet nieuw; er zijn al gebruikers die de kanalenfunctie al langere tijd inzetten, zoals bijvoorbeeld Yes Fam.

WhatsApp CEO Will Cathcart geeft aan dat Kanalen vanaf nu beschikbaar zijn voor iedereen. Hiervoor moet je wel even de update downloaden en installeren. Kanalen zijn gescheiden van normale WhatsApp-gesprekken en gebruikers kunnen niet zien welke kanalen anderen volgen. Het is mogelijk om kanalen te filteren op basis van het land. Volgers kunnen nu ook emoji-reacties achterlaten op berichten in kanalen.

Met de app kun je dus veel mensen bereiken zonder dat ze gek worden van spam. Daarnaast worden persoonsgegevens zoals telefoonnummers, voor- en achternamen en locaties verscholen.

WhatsApp heeft nu kanalen voor iedereen

We blijven updaten.

Uitgerold maar de updates komen niet binnen

In eerste instantie werd de functie alleen getest door een beperkt aantal organisaties in Singapore en Colombia. Later werd de testversie uitgebreid naar in totaal tien landen. WhatsApp beweert dat er nu 'duizenden kanalen' zijn van organisaties, sportteams, artiesten en meer.

Het aanmaken van kanalen is momenteel voorbehouden aan grote organisaties of bekende personen, maar 'in de komende maanden' zal het voor iedereen mogelijk zijn om een eigen kanaal te starten. Er is dus een kleine kink in de kabel: ondanks de stoere woorden van Cathcart lijkt de optie nog ver weg voor jan-met-de-pet. Mocht de dienst alsnog de update uitrollen, dan mag je ervan uitgaan dat we ons eigen kanaal beginnen.

Zijn WhatsApp-kanalen een goed alternatief voor de huidige socmed? Laat het weten in de comments.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk