WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk

WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Vorig jaar zorgde WhatsApp-fraude voor de meeste meldingen bij de Fraudehelpdesk. Het aantal gevallen nam sterk toe en criminelen doen zich meestal voor als een familielid.

Fraudezaken 2020

In 2020 werd in totaal voor meer dan 41 miljoen euro aan schade gemeld bij de Fraudehelpdesk, dat blijkt uit een persbericht. In veel gevallen slaagden criminelen erin om aan geld te komen door zich op allerlei manieren voor te doen als een vriend om familielid van het slachtoffer.

Dat deed de oplichter bijvoorbeeld door vooraf een phishing-link te sturen of een telefoongesprek op te nemen. Met kennis van persoonlijke financiële gegevens of het stemgeluid van een zoon of dochter, konden fraudeurs hun slachtoffers om de tuin leiden. Bekijk hieronder de verschillende top 3-lijsten van Fraudehelpdesk.

WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk
Top 3 meeste meldingen
  • Identiteitsfraude (vooral WhatsApp-hulpvraag)
  • Cybercrime
  • Handelsplaats/webwinkelfraudee
Top 3 meeste slachtoffers
  • Handelsplaats/webwinkelfraude
  • Identiteitsfraude (vooral WhatsApp-hulpvraag)Voorschotfraude (alles waarbij mensen betalen om iets te ontvangen, waaronder datingfraude en valse leningen)
Top 3 hoogste schadebedragen
  • Beleggingsfraude
  • Identiteitsfraude Rechtspersonen (waaronder misbruik bedrijfsnaam)
  • Voorschotfraude (alles waarbij mensen betalen om iets te ontvangen)

WhatsApp-fraude

WhatsApp-fraude kende vorig jaar de grootste opmars en staat helemaal bovenaan in de top drie van meldingen. Een slachtoffer krijgt dan plotseling een bericht van een vreemd telefoonnummer, en in het bericht wordt beweerd dat het gaat om de nieuwe telefoonnummer van een vriend of familielid die zijn telefoon kwijt is geraakt. Al snel gaat het slachtoffer over tot het vragen om geld over te maken, en dat zelfs meermaals.

Gerelateerde artikelen

De beste manier om je tegen WhatsApp-fraude te weren, is door sceptisch te zijn. Maak geen geld over wanneer een vreemd telefoonnummer je daarom vraagt. Zorg dat je eerst een telefoongesprek voert met het zogenaamde familielid in nood, of voer een face-to-face-gesprek. Bekijk zeker onze verzameling van acht tips waarmee je WhatsApp beveiligt.

Ben jij ooit slachtoffer geweest van WhatsApp-fraude of ben je ooit benaderd door een fraudeur via de berichtendienst? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

WhatsApp-fraude zorgt voor meeste meldingen Fraudehelpdesk

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk