Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Wessel's What's Next: Evolutie van het lockscreen

· 19 februari 2010

Een jaar na de release van ons zo geliefde platform vliegen de versies ons om de oren. Hordes Hero gebruikers draaien nog verplicht op 1.5 ofwel Cupcake. De meeste mensen hebben 1.6 (Donut) al op hun G1 of Magic. De rest draait 2.0 (Eclair) op Motorola of 2.1 op de Nexus One. Er is in dit jaar veel aan het Androidplatform veranderd, zo hebben verschillende onderdelen van het besturingssysteem grote veranderingen ondergaan. Op vrijdag zal ik in 'Wessel's what's next' het verleden, maar ook de toekomst van een bepaald Android onderwerp bekijken. We beginnen deze allereerste met het Lockscreen...

Je kan wel zeggen dat het lockscreen gegroeid is in het eerste jaar van Android. Eerst was het een kaal grijs vlak met de tijd, een batterij indicator en de vraag op MENU te drukken. Gelukkig heeft Google goed afgekeken bij HTC hoe dat beter kan en kunnen wij in de Nexus genieten van een stuk modernere opstart modus.

1.0 G1/Magic

Het lockscreen is redelijk leeg, de achtergrond is nog niet zichtbaar en er staat op de plek waar in de Afbeelding Android staat de naam van je telco. Daaronder kun je de tijd en de datum vinden. Het vakje daaronder geeft de situatie van je batterij aan. Het lockscreen gaat alleen aan de kant als je Menu indrukt en dat staat dus ook te lezen in het laatste vakje. Er zijn enkele nadelen aan dit lockscreen. Zo is de providernaam erg groot en lelijk bovenaan geplaatst en staat er een uitleg hoe je je telefoon opent. Eerste keer handig maar later toch een doorn in het oog.

1.5 origineel Update: G1/Magic. Nieuw

Het lockscreen is al iets verder ontwikkeld, zo zijn de afstanden en het lettertype wat meer aan de relevantie van het onderwerk aangepast. 'Press Menu to unlock' is zo al een stuk minder lelijk. Daarbij is de achtergrond van je Android toestel goed te zien. Het veld waarin de tekst staat is licht doorzichtig. Jammer is nog steeds de provider die nog een hoofdrol speelt op je scherm. Als er een Alarm klaar staat zie je die tussen de tijd en je batterystatus. Overigens had de Samsung Galaxy een andere lock key dan de menu button, dit zie je dan ook in je scherm als: Press and Hold Lock key

1.5 Hero/Tattoo

In de tijd dat wij met zijn allen op 1.5 zaten te wachten kwam de HTC Hero ook in beeld. Je kan wel zeggen dat dit het eerste klantvriendelijke toestel was. Het design was beter dan dat van de G1 en de Magic en de software was aangepast aan de klant. De vriendelijke Sense interface was niet alleen te vinden als het menu open was. Dit was ook te vinden in het lockscreen. Zo kun je de eerste regel van je smsje lezen onder de schuifbalk en zijn de tijd, datum en telco een stuk netter neergezet. De puntjes op de knop nodigen uit hem vast te pakken en naar de richting te slepen die in beeld komt als je de knop aanraakt. In de Hero is er ook gedacht aan controle als het toestel gelocked is, zo kun je naar het volgende nummer van de mediaspeler switchen door een knop boven de unlock schuif. Speciaal in Sense is er een tab in het achtergrond menu voor een speciale lockscreen achtergrond. Dit hebben we nog niet terug gezien in andere toestellen zonder Sense.

2.0 te vinden op Motorola Milestone/Droid

De Motorola Droid was het eerste toestel met 2.0. Dit toestel was daarmee ook de eerste Google Experience phone met het nieuwe verbeterde lockscreen. Knoppen waren niet meer nodig om je toestel 'open' te krijgen en een ronde slider zorgde ervoor dat je niet alleen het lockscreen kon openen maar aan de andere zijde ook je geluidsniveau kon aanpassen zonder je telefoon daadwerkelijk te openen. Schuiven en je toestel geeft aan dat het geluid uit staat. Dit is dan ook goed te zien, omdat er dan een kruisje achter de speaker verschijnt. Verder is de provider naar boven verplaatst, de klok is groot en goed leesbaar geworden. De achtergrond is goed zichtbaar. De informatievoorziening in het scherm wordt dus beter. Ook krijgt het lockscreen met elke update weer meer functies.

2.1 Nexus One. Update versie voor HTC Sense toestellen.

We komen weer een stapje verder in de Android Evolutie. Na het eerste jaar Android kunnen we toch wel praten over een volwassen OS en de Nexus One is daar een geweldig voorbeeld van. Het lockscreen laat dit dan ook zien. Twee verschillende knoppen zijn te verschuiven en  de linker knop heeft een slotje staan. Ook hier is net als bij de Hero een duidelijke knop gemaakt die je vraagt m in te drukken en door het pijltje te verschuiven. Je ziet als de beweging uitgevoerd wordt dat de interface direct aangeeft waar het eind van de beweging uitkomt, in dit geval op de plek van de overstaande switch. Ook zie je bij de Nexus One voor het eerst de Live Wallpaper naar voren komen. Voor het eerst is er ook ruimte voor de volledige datum met dag uitgeschreven. De provider is terug geschopt in zijn hoekje bovenin.

Add Ons

We hebben nu alle vormen van lockscreens in de eerste periode gezien, een aantal eigen merk lockscreens daargelaten. Er zijn natuurlijk ook allerlei apps die aan
lockscreen vervanging en verbetering doen. Zo was de eerste die wij tegenkwamen een hele simpele app die op je lockscreen de categorie Owner erbij plaatste. Als je de telefoon aanzette zag je eerst de naam en het adres van de eigenaar. De App is te vinden onder Contact Owner in de market.

Vervangers

Ook is er een lockscreenvervanger die jouw Twitter, Sms en Weer voorschotelen zoals Flyscreen. Hieronder zie je een demo op Youtube. Weet jij meer voorbeelden van lockscreen vervangers? Voel je vrij om deze te posten.

httpv://www.youtube.com/watch?v=yGJK5aktMJc

What's Next?

We weten nu wat er kan. We weten ook dat Flyscreen batterij en geheugen vreet. Maar wat zouden we willen? Terug naar het oude vertrouwde menu knopje of net als WM6.5 door verschillende knoppen bepaalde functies uitvoeren of openen? Wanneer zijn we zo ver dat ons mobiel niet eens meer 'open' hoeft voordat we eigenlijk alles wat we willen weten al gelezen hebben? Zelf zou ik graag een lockscreen hebben wat heel licht alle 'feeds' uit de software peutert: Twitter berichten, smsjes, lokatie gerichte informatie (voor mijn part zelfs reclame bij een winkel waar je in loopt). Heb jij ideeën? Wat zijn jouw wensen met betrekking tot het lockscreen? Volgende week kijken we verder naar andere onderdelen in Android.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...