Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De Android browser heeft in het begin stadium veel ontwikkelingen gekend, van touch naar multi-touch en van zoomen naar pinchen. Maar dat is niet alles. Browsers vernieuwen, versnellen en verbeteren continu. In deze What's Next kijk ik terug op de browsers in de G1 en naar de Nexus One. Niet alleen webbrowsers maar ook Augmented Reality browsers hebben ons beeld van informatie voorziening verbeterd en uitgebreid. Voor nu voor de laatste keer What's Next?

Android 1.- had standaard 3 browsers:
 • Android's Chrome Web Browser
 • Google Maps
 • Market
Chrome webbrowser van Google was net vóór Android, een lekker snelle en accuraat werkende browser voor op de PC zonder al te veel toeters en bellen. Firefox gebruikers willen er niet aan. Internet Explorer gebruikers gaan er nooit meer weg. Voor de mobiele browser hebben we iets minder keus of toch niet? Alhoewel niet iedereen het zo zal zien is ook Google Maps een browser. Je browst namelijk door gegevens heen. In dit geval niet in HTML of RSS maar in KML (keyhole markup language).

Chrome Browser

De browser heeft in 1.- nog een heel leuk favorieten scherm. Je kon er niets mee maar het was wel erg leuk door het design. Door de vlakken die een afbeelding van de site vasthielden, leek het erg op het opstartscherm van het volwassen broertje. Het lijkt er op dat Google toch iets anders wilde. De favorieten lijken nog op hoe ze in het begin waren. De tabs werken in eens ontzettend anders. Nadat Android in het begin met mooie slidende vensters werkte, hebben ze sinds 2.1 alles eruit gegooid en zijn ze naar een textuele interface gestapt. Jammer en veel minder handig als je visueel ingesteld bent. Nieuwtjes vanaf 2.2 zijn al gedeeltelijk bekend. De browser zal volledig gaan synchroniseren met de PC versie van Chrome en de plugins zullen binnenkort ook gebruikt kunnen worden. Daarnaast lijkt het er op dat Adobe ons gaat ondersteunen voor wat betreft Flash en het paradepaardje van Google HTML5 draait al aardig in de Android browser. Het enige probleem wat dat betreft is dat de meeste HTML5 programma's niet gemaakt zijn voor touch met een vinger. Gelukkig helpt Apple ons op dat onderdeel met de introductie van een leuk gevormd dienblad met een beeldschermpje erop. De iPad ondersteunt geen Flash en dus alleen HTML5. Android kan op deze websites meegenieten naast het feit dat wij ook de oudere Flash sites kunnen blijven bekijken. Het beste van twee werelden op één device.

Google Maps Browser

Ja ook Google Maps is officieel een browser, hij leest geen HTML maar KML files. Deze hebben een hele simpele opbouw. Ze geven, gebaseerd op een GPS positie, een lijn, een punt of een lokatie marker aan met daarbij de nodige informatie. Google Maps biedt ons natuurlijk meer sinds 1.6 of eigenlijk 2.0.1. We hebben zelfs navigatie gekregen (alleen in de VS maar binnenkort ook in Europa). De browserfunctie van Maps komt neer op info op een lokatie. Deze functie kunnen we terug vinden in Google Maps, Maps API en Google Earth die sinds kort ook beschikbaar is voor de Nexus One. Genoeg over deze browser want er zijn er namelijk nog vééél meer.

Android Market

De Android Market is ook een browser, naast het feit dat het zelfs via webadressen werkt, alhoewel die een iets andere opbouw hebben. http wordt namelijk vervangen door market zoals bijvoorbeeld:
 • market://search/?q=Applicatienaam
Je kan door de programma's browsen en zoeken naar het programma wat jij zou willen gebruiken. Ik vraag mij dan eigenlijk af of de opdracht market://update/?q=Applicatienaam ook zou kunnen werken en of wij dat in de toekomst ook gaan zien.

HTC Sense

Met de komst van HTC's eerste eigen toestellen kwam er ook een fijnere manier van browsen beschikbaar. Android gebruikers zijn over het algemeen geen iPhone fans maar pinch and zoom is toch wel erg fijn. De G1 kon het met een hack al. De Hero kreeg de techniek direct mee en de browser kreeg ook meteen een flash lite ondersteuning. Zo kon je ineens buiten YouTube ook op bekende Nederlandse nieuwssites de filmpjes bekijken, ook als ze niet op YouTube waren geüpload. Buiten deze handige features was de browser ook net even ietsje mooier dan de standaard Android browser.

3th party browsers

Layar Augmented Reality Browser Er zijn vele manieren om gegevens te zoeken. Op een webbrowser zoek je niet erg gericht, je surft wat rond en leest van alles tot je vind wat je zoekt. Op Google Maps zoek je of een lokatie en wil je daar meer over weten, of je zoekt een onderwerp waar je de lokatie van wilt weten. In de Market is het vaak nog simpeler je wilt een bepaalde app hebben en die download je. Als je wilt zoeken, kun je tussen categorieën en betaald of gratis kiezen. Maar wat nu als je eigenlijk al weet wat je wilt en je staat op een lokatie in de buurt wie helpt je dan? Dan is Layar de geweldige oplossing. Je wilt heel graag een huis in het centrum van de stad van tussen de 100.000 en de 140.000 euro maar je kan het niet vinden bij de makelaar in het centrum. Je pakt je Android device en je klikt op Layar. Opent de Funda layar, stelt het zoekgebied in, en draait een rondje. En ja hoor 2 straten verder staat jouw droomhuis. Foto's en gegevens heb je bij de hand en een telefoonnummer van de verkoper of de makelaar ook.

What's Next

We kennen inmiddels Live Wallpapers op de Nexus One. Dit bevat geen informatie in de achtergrond maar dit kan natuurlijk altijd veranderen in een informatieve achtergrond maar is het dan meteen een browser? Nee dus daar hoeven we eigenlijk niet naar te kijken. Wat maakt een browser dan wel tot een browser? Een browser is een programma om gegevens mee in te kunnen zien. Elke nieuws app is in de basis een browser maar zijn ze dan vernieuwend? Ik vind van niet maar wat is dan wel verniewend? Denk eens verder dan de standaard browser. Wat als je nu live informatie voor je kon krijgen als een soort live tv zonder laadmomenten maar met alle informatie op het moment dat het online komt in beeld. Nieuws real-time mee maken zoals het gebeurd en communicatie snel en grenzeloos maken? Ik zie een browser voor mij die zonder laden alle informatie oplepelt. Geen knoppen nodig heeft om te navigeren maar door jou oog te volgen door de facecam op je toestel gewoon door de informatie heen jaagt. Project Natal zonder handen op je Android device. Zie jij het voor je? Wat zou jou ideale browser zijn? Vertel het in de comments. Voor wie even 9 minuten vrij heeft om te genieten van deze geweldig MIT presentatie nog even een leuke toevoeging.

httpv://www.youtube.com/watch?v=blBohrmyo-I

Voor nu is dit even de laatste What's Next over een tijdje kijken we nog terug naar verschillende posts en kijken we wat er al is gebruikt in Android en welke ideeën er wel of niet geïmplementeerd zijn en waarom. Bedankt voor de leuke reacties tot nu toe en ik hoop tot in de volgende serie!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...