Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Wessels What's Next: Android hardware van 0 tot.....2012

· 12 maart 2010

Android is niet gelanceerd om net als de iPhone een design statement te stellen. Zelfs helemaal niet  en dat viel al te zien bij de G1 en later ook bij de Magic. Nu zijn Android gebruikers gelukkig iets kritischer dan de meeste iPhone gebruikers en vinden ze ook dat de eerste toestellen geen voorbeeld waren qua hardware. Wat hebben we gezien? Wat wordt de toekomst, dus What's Next in de toestel wereld? Hoe ziet een Android toestel er in de toekomst uit?

De G1 zal hoe je het ook wendt of keert nooit een schoonheidsprijs winnen. De leukste berichten bij lancering waren dan ook The Good, The Bad and the UGLY 'the Good' omdat hij zo graag voor je werkt. 'The Bad' omdat je aan Google vast zat 'And the Ugly' heeft geen uitleg nodig. Toch heeft de G1 wel het bijzondere slide systeem wat tot nog toe niet zo zwak was als de meesten verwachtten. Toch heeft het toestel rare foefjes zoals de Kin onderaan en de toch wel bijzonder grove formfactor. Gelukkig zien we in de tussentijd al heel wat veranderen, maar wat is nu echt een ontwikkeling? Waar gaan we heen? Even per toestel serie in beeld gebracht:

1e Google Generatie: De G1/Dream/Dev Phone One

De eerste generatie Google Phone had, ook al was deze niet zo mooi, een aantal bijzonder opvallende onderdelen. Zo was er altijd een kin aanwezig. De meeste vonden het lelijk en wilden niet begrijpen waar het voor diende. Ooit is er geroepen dat het voor de trackball was zodat je er beter bij kon. Ook waren er geluiden dat het was tegen de reflectie van licht als je de trackbal op de gebruikelijke 90 graden van je ogen hebt kantelt het scherm verder, zie je niet te veel reflectie en werkt het toestel niet als mooie spiegel.

Eerste Jaar Android

?Ook al is de Magic nog steeds niet het mooiste toestel ooit op de markt, het design verbeterde langzaam al naar een toestel wat mogelijk wat beter in de markt lag. Natuurlijk heeft hij nog een rare vorm als je hem vergelijkt met de bekende devices uit het Nokia en HTC tijdperk. Toch doet dit toestel het zeker niet slecht, maar bij de introductie van de Hero was de keuze voor de meeste mensen snel gemaakt.

Samsung Galaxy

De Galaxy was het vierde toestel dat uitkwam op de standaard Android software. Het toestel ziet er eigenlijk net zo uit als elke andere Samsung maar dan zonder keypad eronder. De modernere uitstraling van de Galaxy werd vooral bereikt door de vlakke voorkant. Waar de G1 en de Magic meer op een klomp plastic leken was de Galaxy een schilderijtje in een lijstje met het platte vlak en omlijsting. Het toestel is fijner in design toch was hij niet zo succesvol als zijn opvolger/concurrent van HTC. Lag dat aan het design of aan de marketing?

HTC Hero

Ook al had de Samsung Galaxy geen tekort aan aandacht, het toestel deed het niet zo goed als de toch veel mooiere HTC Hero. De Hero was door zijn design eigenlijk meteen een succes. De Sense interface deed natuurlijk ook wel wat maar het toestel zag er niet direct uit als de eerste de beste Geekphone (niet te verwarren met de oerlelijke GeekPhone One). De Hero had ondanks dat het een ontzettend slim toestel was en toch een kin had gekregen veel meer in zich dan de G1 en de Magic. Het toestel op het oog bestaande uit één stuk, had een strakke vorm en was niet zo blokkerig als de G1. Toch, als je ze naast elkaar legt, komen ze op veel onderdelen ontzettend goed overeen. Het First Generation Android design is eigenlijk wel te herkennen in beide toestellen.
 • Langwerpig design
 • Afgeronde boven en onderhoeken
 • Kin aan de onderkant
 • In de kin een trackball
 • Bovenop de kin meerdere knoppen te weten Home, Menu, Dail en Hangup/Power knop
 • Bovenaan het scherm in de speaker een lampje die de status van het toestel aangeeft
De Hero is makkelijk te vergelijken met de G1 ondanks dat de Hero een stuk mooier is. Waar zit dat nu in? In eerste instantie in de afgeronde platen bij de G1, die bij de Hero schuin en kort afgerond zijn. Dit maakt het toestel moderner en strakker dan de G1. Ook de afwezigheid van het toetsenbord verbetert het design aanzienlijk. De grootste verbetering in design zit hem uiteindelijk in de verplaatsing van de knoppen. Waar deze bij de G1 erg leken op het laatste VTech leercomputertje die je als kind had, zijn ze bij de Hero smal en discreet aanwezig. Ook de grote menuknop heeft een betere plaats gekregen en wel tussen de andere knoppen in. De backbutton heeft hiervoor moeten wijken naar een plaatsje naast de Trackball en wordt vergezeld door een zoekknopje. Dit is nodig omdat je anders zonder toetsenbord nooit zomaar gebruik kan maken van de zoekfunctie. Door waar dan ook op de search button te meppen kan je altijd zoeken of je nu in contacten zit of ergens anders in je toestel wil weten waar dat ene stukje informatie ook alweer rondhangt.

HTC Tattoo

De Tattoo - het kleine zusje van de Hero - wordt veelal gezien als een budget toestelletje. Ondanks het feit dat de Tattoo niet zo duur is ziet het er zeker niet rot uit. Een simpel toestelletje van goedkope materialen met alles erop en er aan. De tattoo gaat volledig met de HTC Hero mee qua knoppen en interface maar heeft 2 knoppen per fysieke knop: Home en Menu zijn samen gevoegd net als Zoeken en de Backbutton. Naar beneden zie je een grote navigatieknop zitten met een ring waarmee je door je toestel scrolt. De trackball is hier dus vervangen door een groot D-Pad. Naast het D-Pad bevinden zich de Ophang en Opneemknoppen. De Tattoo is door zijn maat en vorm vooralsnog het meest populair onder vrouwen.

Motorola Milestone

Als voorloper op de 2nd generation kwamen wij de Motorola Milestone tegen. Eigenlijk kan je wel zeggen dat dit toestel al voldoet aan de 2nd generation voorwaarden, net als zijn opvolger in dit rijtje de Nexus One heeft de Milestone al softbuttons. De knoppen die in de gehele eerste generatie indrukbaar waren en echt als knop gezien konden worden zijn vanaf nu vervangen door touchscreen achtige knoppen met vooralsnog nagenoeg dezelfde print. Nagenoeg is niet helemaal zou je zeggen. Dat klopt, de knoppen zijn ook gemoderniseerd: het Home teken is niet meer uit één lijn en de back button is een omdraaiende pijl geworden in plaats van een achteruit wijzende pijl. De menubutton is zijn tekst verloren voor een paar lijntjes. De knoppen voor opnemen en ophangen zijn bij de Milestone volledig verloren gegaan. De zoekknop is ondanks de aanwezigheid van een toetsenbord wel blijven bestaan. Qua vorm is de milestone eigenlijk aardig hoekig en oogt erg modern. Het grote scherm geeft ook aan dat wij al meer pixels kunnen verwachten bij de 2.x toestellen. Dit zie je dan ook doorgaan bij de Nexus One.

2e Google Generatie: Nexus One

De Nexus One is naar mijn mening niet het mooiste Android toestel tot nu toe. De Milestone is strakker en oogt een stuk moderner. Toch heeft Google gekozen voor de Nexus One ofwel de HTC Desire zoals deze later uit gaat komen bij HTC als het 2e Google Toestel. De body is zeker netjes en ook het grote scherm komt goed naar voren in het design. Het notificatieledje in de speaker is overleden, maar is teruggekomen in de trackball. Verder is nu de Kin ook volledig verdwenen, het nut is blijkbaar niet bewezen en er was te veel gezeur over van mensen die het nut er niet van in zagen. Met de Nexus One is er echt een nieuw tijdperk in Android toestellen bereikt, we weten al een klein beetje wat de toekomst ons gaat brengen. HTC komt snel met twee knallers: de HTC Desire is de zusterproductie van de Nexus. Een Budget toestel dit seizoen wordt de Hero kloon de Legend. De toestellen zijn voorzien van een optische vingertracking. Het oog vervangt daarmee de trackball.

Sony Ericsson X10

Volgende maand verschijnt ook de Sony Ericson X10. Deze valt ondanks zijn mega design en de ellenlange weg van lancering toch in de 2e generatie. Het is zonde dat SE niet eerder met dit toestel is gekomen maar door het strakke glimmende design zal het toestel zeker bij de jeugd goed aanslaan. Dan praat ik nog niet over de sociale interface en de Hyves implementatie. In Nederland dit zal ook zeker zijn invloed hebben. Deze week bieden wij (Androidworld) samen met Sony Ericson de mogelijkheid om het toestel te winnen. Kijk snel bij #SEAWX10.

What's Next

We hebben nu heel wat stappen in de Android ontwikkeling gezien. Van het cluncky G1 design tot de erg mooie Motorola Milestone en de Nexus One. Wat is de volgende stap? Worden de toestellen dunner? Krijgen we nu toch eens een doorzichtig scherm op de 3e of wel 4e generatie toestellen en wat gebeurt er met de besturing? Komt de trackball weer terug of wordt hij vervangen door oogjes als in de Desire en Legend? Heeft het volgende toestel 2 camera's in de voorkant voor 3D beeld telefonie? Of wordt 3D filmen voor je 3D Sony op de achterkant het helemaal? Jij kan het zeggen. Ik zet alvast een voorbeeldje neer zoals ik denk over de Android toekomst. Dus de vraag ook voor deze week What's Next? Toch deze week nog een klein extraatje: het AW Android 2012 Concept.

AW Concept voor 2012? (Fictief)

Natuurlijk is een What's Next niet compleet zonder een echte kijk in de toekomst. Gelukkig zijn wij bij AW ook niet te beroerd om een beetje te tekenen. De telefoon hieronder is dus volledig hier in huis getekend en er kan dus niets van worden verwacht in de toekomst. Toch leek het ons wel leuk om dit met jullie te delen. Eerst maar even de specificaties:
 • Phoenix 2.0 gHz Processor: Snapdragon is misschien wat vergaan tegen de tijd dat dit toestel er aan kan komen dus kiezen wij voor zijn opvolger. De Phoenix levert ons 2 gHz en een ingebouwde grafische processor die niet meer energie gebruikt om grafische taken uit te voeren dan voor normale taken. Het vermogen wordt vooral opgeslokt bij gebruik van de dubbele camera voor op het toestel.
 • 2x 5 Mp front cam. De twee camera's op de voorzijde geven samen een mooi 3D beeld tijdens beeldbellen. Dit is te combineren met je Sony of Samsung 3DTv thuis. Ook daar kan in combinatie met een camerasetje worden gebeld.
 • 8 Mp Camera met 2 Led flitsers achterop het toestel. Het is niet nodig met 2 cams te werken want dit zit al op de voorkant. Door het doorzichtige scherm kan je voor 3D video ook door de andere kant heen kijken.
Beeldscherm
 • 1280 x 720 Pixel Capactive Amoled Touchscreen in 3 Lagen, onderste laag Transperant E-Inkt, 2e Laag Transparant Amoled 1280 x 720 net als de bovenste laag.
 • Het toestel kan in de slaap stand wel info weergeven op het lockscreen. Dit kan door een layar binnen de glazen plaat waar een E-Reader in zit. Zo kan alles zonder veel energie te gebruiken worden weergegeven. Deze geeft als het toestel standby staat een lockscreen met RSS/Twitter/Facebook en Mail weer.
Connectiviteit
 • In/Output: Communicatie met PC gebeurt via LTE, geen Close-Inn connections (Bluetooth en Wifi) meer, Netwerk is snel en betrouwbaar, Close-Inn is inmiddels door criminaliteit te gevaarlijk geworden.
 • Video Output Wireless UWB in 1080p. Stilstaande beelden zijn ook in 3D te projecteren op TV/Beamer/Computerscherm.
Energie voorziening
 • Opladen gebeurt draadloos. Het toestel werkt op Waterstof cellen, deze cellen kun je ook los meenemen in je portemonee en je kan ze in de onderkant van je toestel schuiven als je langer geen Juice tegenkomt.

Deze Concept Phone is het begin van een volgende serie, hierover later meer. Voor nu @Justkuu bedankt voor je hulp bij deze post!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...