Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Welcome to Android App Inventor

· 18 september 2010

Op 12 juli schreven we er al over, maar nu lijkt het dan toch echt binnen handbereik te komen; Android App Inventor rolt uit in Nederland. De afgelopen maanden was het al mogelijk om je op te geven voor App Inventor door je e-mailadres achter laten op deze pagina. Het lullige was echter dat de uitnodiging om daadwerkelijk gebruik te kunnen gaan maken van App Inventor voor velen nooit is gekomen.... Tot nu!

Toegegeven, er werd op Androidworld volop gereageerd door the happy few die wel degelijk konden inloggen, maar de grote meerderheid mocht het doen met de mededeling van Google dat ze binnen een paar weken een reactie zouden krijgen.. Afin, er heeft een zomer moeten passeren eer dat het zover was, maar nu lijken die uitnodigingen van Google toch de deur uit te gaan. Ondergetekende kreeg de volgende mail binnen op twee verschillende Gmail-accounts.
Email Android App Inventor
Ik ben dan ook erg benieuwd hoeveel Androidworld-lezers inmiddels deze mail ook binnen hebben gekregen. Na het lange wachten op de uitnodiging zou je haast vermoeden dat er een reden is waarom het zo lang heeft geduurd. Om niet onnodig te speculeren bedacht ik me dat het veel beter is om gewoon de proef op de som te nemen. Laten we eens kijken of het überhaupt werkt.

De voorbereiding

De eerste stap, aldus het e-mailbericht van Google, is het correct instellen van je computer en telefoon. Niet geheel onverwacht moet er gecontroleerd worden of Java op je computer geïnstalleerd is. Vervolgens dien je "App Inventor Extras software"  te installeren. Daarmee is het uitgangspunt dat App Inventor werkt vanuit de browser toch een ietwat ruimer begrip geworden dan je zou vermoeden. Een slordige 60MB verder kon ik ook deze stap uitvoeren. Tot slot moest ik mijn HTC Hero configureren, zodat het kan communiceren met App Inventor. Hoewel deze stappen allemaal niet bijster ingewikkeld waren, gaven de vele groen gekleurde opmerkingen op de uitleg-pagina van Google me toch het gevoel dat het toch allemaal niet zo vanzelfsprekend werkt als men bij Google zou doen geloven. Zeven uitzonderingen binnen drie stappen om aan te geven dat App Inventor om bepaalde redenen toch niet zo lekker werkt als je zou willen, is toch wat veel. De belangrijkste stap is het werkend krijgen van de ADB-driver. Het het is een terugkerend fenomeen bij Androidtelefoons en blijkt van tijd tot tijd behoorlijk lastig te zijn. Gelukkig is er voldoende support op internet te vinden om potentiële problemen op te lossen. Als test had ik twee verschillende computers opgesteld om gebruik te gaan maken van App Inventor in combinatie met mijn HTC Hero. Een van de twee computers communiceert regelmatig met mijn Hero via USB. Ik had op deze computer dus al de laatste drivers van HTC geïnstalleerd, waaronder ook de ADB-driver. De andere computer was nog niet eerder in contact gekomen met mijn Hero. Als onderdeel van de Inventor Extras Software wordt er een ADB driver geleverd. Hoewel het aangegeven wordt in één van de groen gekleurde uitzonderingen dat het misschien niet geschikt is voor ieder type telefoon, wilde ik het toch eens proberen. Apart detail is dat Google zelf ook aangeeft het "eerst maar eens te proberen", omdat mogelijke oplossingen behoorlijk technisch van aard zijn.
Android telefoon koppelen aan je computer
Mijn eenvoudige test leverde inderdaad twee verschillende resultaten op. Na het aansluiten van mijn Hero gaf alleen de computer waarop reeds HTC-drivers geïnstalleerd waren de melding dat mijn Windows 7 machine een nieuw apparaat had gevonden. Vervolgens op deze computer gelijk de laatste stap uitgevoerd, namelijk het opstarten van de blocks editor. Dit is het onderdeel van App Inventor dat daadwerkelijk een verbinding met de telefoon legt.
Zoals Google al aangaf in de handleiding kan het behoorlijk lang duren om de communicatie tot stand te brengen. Maar uiteindelijk werd ik blij verrast dat alles netjes naar behoren werkte!

Aan de slag

App Inventor bestaat uit twee componenten, Designer en Blocks editor. Alleen Designer werkt via de webbrowser. Zoals de naam doet vermoeden is dit onderdeel vooral gericht op het ontwikkelen van de grafische interface (GUI). De Blocks editor zorgt ervoor dat de componenten in Designer ook daadwerkelijk bepaalde functionaliteit meekrijgt, ook wel 'behaviors' genoemd. Blocks editor draait dus niet webbased, maar lokaal op basis van Java. Het geheel levert dan ook twee schermen en dus twee verschillende omgevingen op. Op z'n minst apart te noemen... Android App DesignerAndroid blocks editor

Wat voor apps kunnen we verwachten?

Deze grote vraag die maanden geleden al werd gesteld blijft vooralsnog openstaan. Enerzijds biedt App Inventor een lagere drempel en lagere moeilijkheidsgraad voor de ontwikkeling van Android-apps. Je zou daarom kunnen zeggen dat het makkelijker moet zijn om vernuftige apps te ontwikkelen. Anderzijds is de eerste reactie uit de developergemeenschap dat het idee achter App Inventor niet zo heel nieuw is en dat er voor andere programmeertalen en omgevingen al eerder vergelijkbare initiatieven zijn gelanceerd. Het resultaat was vaak dat de vakbekwame ontwikkelaars dergelijke tools links lieten liggen en liever met professionele software pakketten bleven werken. Dit resulteerde vervolgens weer in een beperkt succes in de gebruikname van de betreffende ontwikkeltool of -omgeving.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het succes van een Android-app, net als elk stuk software, voor een groot deel afhangt van het de kwaliteit van de programmeurs. De meest succesvolle apps van het moment, evenals traditionele software, laten zich vooral kenmerken door het vernuft van de ontwikkelaars. Een sterk concept wordt vaak omringt door ingewikkelde technische uitdagingen. Een vereenvoudigde programmeeromgeving zal slechts in beperkte mate kunnen bijdragen aan het oplossen van deze uitdagingen. Een programmeeromgeving is het gereedschap van de software-ontwikkelaar. Goed gereedschap is noodzakelijk, maar uiteindelijk komt het altijd neer op de kennis en kunde van het ambacht. Ondertussen ligt nu wel de lat een stuk lager voor iedereen om kennis te maken met de manier waarop Android-apps gemaakt kunnen worden. De toestroom van wat nu al 'liefkozend'  Junkware wordt genoemd zal wellicht verder toenemen op de Android Market. Ongetwijfeld zal Google na verloop van tijd hierop inspelen met verbeteringen aan de Android Market om beter het onderscheid te kunnen maken. Gebeurd dit niet dan is er altijd nog de mogelijkheid om zelf een Android-app te ontwikkelen die dit mogelijk maakt, met behulp van Google App Inventor ;-)

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (32)
Bezig met laden van reacties...