Verenigde Staten verbiedt aanschaf van Huawei-apparatuur door overheid

Verenigde Staten verbiedt aanschaf van Huawei-apparatuur door overheid

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Verenigde Staten staan overheidsagentschappen niet langer toe om apparatuur van Huawei te kopen. Daarnaast keert het land subsidies uit voor agentschappen die apparatuur moeten vervangen.

Huawei-apparatuur en de VS

In de Verenigde Staten wordt woensdag een wet van het Congress toegepast die Amerikaanse overheidsinstanties verbiedt om nog langer voor Huawei-apparatuur te kiezen, dat zegt CNBC. De wet was al in 2018 goedgekeurd, maar zou pas tussen 2018 en 2020 van kracht gaan.

Overheidsinstanties die momenteel apparatuur van de Chinese gigant gebruiken, kunnen rekenen op financiële steun van de VS om hun toestellen te vervangen door apparatuur van concurrenten. Het is vanaf woensdag verboden om van Huawei een "substantieel of essentieel component of systeem" te kopen. Eerder stimuleerde Verenigde Staten ook al Amerikaanse telecomproviders om niet langer toestellen van Huawei aan te bieden, en het merk trok weg uit de VS

Tegenstrijdige toon

De timing van de nieuwe wet in de VS is opmerkelijk, want bij een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping klonk president Trump een stuk gematigder wanneer hij bekend maakte dat Amerikaanse bedrijven weer handel mochten drijven met Huawei. 

Afbeeldingen van het Huawei logo

"Veel mensen zijn verbaasd dat we een enorme hoeveelheid producten aan Huawei verkopen, dat zij gebruiken om verschillende producten te maken", zei Donald Trump toen in een verklaring. "En ik heb gezegd dat het goed is, dat we die producten zullen blijven verkopen. Ik heb beslist om ze [Amerikaanse bedrijven] toe te staan om producten te blijven verkopen [aan Huawei]."

[readmore articles="201346"]

Chinese steun

Het is dan al langer duidelijk dat onder zowel Democratische als Republikeinse politici in de VS een groot draadvlak is voor de sancties die sinds mei tegen Huawei zijn ingeroepen. In de VS willen senators de maatregelen nog verder aanscherpen.

Al zien we dat in China het tegenovergesteld gebeurt, want Huawei - dat zich midden in het handelsconflict tussen twee wereldmachten bevindt - krijgt daar steun vanuit de overheid. Dat beweert Nokia CTO Marcus Weldon die zegt dat China subsidies uitkeert aan Huawei waardoor Nokia maar moeilijk kan concurreren in het land. Hij vindt dat Chinese bedrijven zo worden bevoordeeld ten opzichte van hun concurrenten.

Huawei P30 Pro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk