VS kan chipproductie voor Huawei-telefoons aan banden leggen [update]

VS kan chipproductie voor Huawei-telefoons aan banden leggen [update]

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei-telefoons maken gebruik van chipsets die door het Taiwanese TSMC gemaakt zijn. In de Verenigde Staten ligt momenteel een regeling klaar om de levering van chipsets door het Taiwanese TSMC aan banden te leggen. Amerikaanse software voor de productie ligt ten grondslag.

*Update 18-05 om 14.10 uur: Volgens Nikkei is de Taiwanese chipmaker TSMC gestopt met het aannemen van nieuwe bestellingen van Huawei als reactie op de nieuwe beperkingen. Volgens meerdere bronnen van de website was de beslissing moeilijk voor TSMC, aangezien Huawei de op één na grootste klant voor het bedrijf is. Alle Kirin-processors die zijn ontworpen door Huawei-dochter HiSilicon, zijn tot nu toe vervaardigd door TSMC. Naast mobiele processors was Huawei ook sterk afhankelijk van TSMC voor zijn AI-processors en netwerkchips.

Huawei laat in een reactie aan The Verge het volgende weten: "In haar niet-aflatende streven om ons bedrijf in een wurggreep te houden, heeft de Amerikaanse regering besloten door te gaan en de zorgen van veel bedrijven en brancheorganisaties volledig te negeren. Deze beslissing is willekeurig en schadelijk, en dreigt de hele sector wereldwijd te ondermijnen. Deze beslissing heeft namelijk gevolgen voor de uitbreiding, het onderhoud en de continue werking van netwerken ter waarde van honderden miljarden dollars die we in meer dan 170 landen hebben uitgerold.”

*Update 18-05 om 14.30 uur: Hieronder vind je het statement omtrent het stilleggen van de chipproductie door TSMC van Huawei België.

Huawei statement TSMC

Semiconductors

Er zijn wereldwijd slechts enkele (grote) chipfabrikanten, genaamd semiconductors. TSMC is een van de grootste en bekendste leveranciers. Het Taiwanese bedrijf levert onder andere chips aan Huawei-dochter HiSilicon, die Kirin-chips ontwerpt voor Huawei-telefoons. In de VS zou een regeling liggen die mogelijk de leveringen vn TSMC blokkeren, waardoor Huawei geen chips heeft voor de productie van telefoons en servers. Het handelsdepartement wil daarmee voorkomen dat Huawei alsnog van Amerikaanse technologieën gebruik kan maken, zo liet het departement op vrijdag weten.

Logo van TSMC

Het Taiwanese TSMC mag mogelijk geen chips meer leveren aan het Chinese Huawei

Met de regeling is het voor semiconductors die gebruikmaken van Amerikaanse software verboden om te leveren aan Huawei. In de regeling is ruimte opengelaten voor het aanvragen van licenties die het mogelijk maken om alsnog met Huawei te handelen. Eerder vroegen onder andere Microsoft en Google zo’n licentie aan, waarna Microsoft de licentie toegezegd heeft gekregen. Volgens The Wall Street Journal (WSJ), zou het Amerikaanse handelsdepartement daarmee ook de levering van TSMC kunnen blokkeren. Het is onbekend of de Taiwanese semiconductor gebruikmaakt van Amerikaanse software.

[readmore articles="206996"]

Ondermijning

Indien TSMC gebruikmaakt van Amerikaanse software, mag het de komende 120 dagen leveren aan de Chinese smartphonefabrikant. Na deze periode dienen de semiconductors een licentie aanvraag in te sturen bij de Amerikaanse handelsdepartement. Middels de nieuwe maatregel voorkomt de VS naar eigen zeggen de ondermijning van de Entity List. “We moeten onze regels die door Huawei en HiSilicon worden uitgebuit, aanpassen en voorkomen dat Amerikaanse technologieën kwaadaardige activiteiten mogelijk maken die in strijd zijn met de belangen van de nationale veiligheid en het buitenlands beleid van de VS”, zo luidt de reactie van het handelsdepartement.

Beelden van de telefoon

Huawei levert de P40-serie zonder Google Play Services, vanwege de Entity List

China heeft inmiddels gereageerd op de acties vanuit de VS, aldus Reuters. Indien de VS doorzetten met de handelsblokkades, dan worden Amerikaanse bedrijven op een ‘onbetrouwbare entity list’ geplaatst. Verder zou China blokkades opleggen voor Apple, Cisco en Qualcomm, die in China hun productie gestationeerd hebben. China zou tot slot van plan zijn de aankoop van nieuwe Boeing toestellen stop te zetten. Het is onbekend of China deze maatregelen daadwerkelijk door zou voeren of dat het probeert het Amerikaanse handelsdepartement terug te dringen, zoals het eerder heeft geprobeerd.

[readmore articles="206317"]

Entity List

Huawei staat inmiddels één jaar op de Amerikaanse Entity List, tezamen met 114 partijen die nauw verbonden zijn aan de fabrikant. Sindsdien mag het geen Android-telefoons verkopen met de Google Play Store, waardoor het genoodzaakt is om zijn eigen AppGallery op te zetten. Recent kreeg Huawei te horen dat het tot ten minste 2021 aan de Entity List verbonden zal zijn. In de VS wordt Huawei verdacht van het bespioneren van burgers via zendmasten. Tot op heden is daar nog geen bewijs voor aangeleverd; in het Verenigd Koninkrijk werd Huawei zelfs als ‘veilig’ bestempeld voor gebruik in toekomstige 5G-netwerken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk