Vodafone SmartPass: veilig en makkelijk betalen met je smartphone in Nederland

Vodafone SmartPass: veilig en makkelijk betalen met je smartphone in Nederland

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Men is al jaren bezig om het voor elkaar te krijgen dat we kunnen betalen met onze telefoon. Tot nu toe zijn er een aantal tests gedaan en de techniek lijkt er nu klaar voor. Vodafone presenteert vandaag de SmartPass waarmee je kunt betalen met een smartphone.

Vodafone SmartPass

Vodafone is een grote speler in de telecom-markt met een groot bereik. Het aandeel smartphones is in veel landen de 50% al lang gepasseerd dus de tijd is rijp om virtueel betalen te introduceren. 

Vodafone SmartPass

Vodafone denkt de oplossing gevonden te hebben met Vodafone SmartPass, een applicatie die in combinatie met NFC op je telefoon het kaartloos betalen mogelijk maakt. In principe is de oplossing van Vodafone geschikt voor smartphones met en zonder NFC, maar in het eerste geval heb je de meest ideale situatie en profiteer je van alle extra's. Ben je Vodafoneklant, maar heb je nog niet zo'n speciale NFC-SIMkaart dan kun je deze voor een bedrag van € 20 om laten ruilen bij Vodafone. Ben je geen Vodafoneklant, heeft je toestel helemaal geen NFC aan boord, of wil je niks betalen, dan kun je gebruik maken van de speciale NFC-sticker die Vodafone ook uitlevert, maar dan kun je niet alle functionaliteit gebruiken.

Vodafone SmartPass

Vodafone SmartPass Android

Het betalen via SmartPass gaat heel eenvoudig via een applicatie. Wanneer je SmartPass activeert wordt er een virtuele kaart aangemaakt die je kunt vullen vanaf je eigen bankrekening of via iDeal. De kaart functioneert alleen wanneer je er geld op gestort hebt en het is dus geen creditcard. Wanneer je een bedrag wil afrekenen hou je de smartphone op de pinmachine en wordt het bedrag verrekend met je account.

In principe kun je tot €25,- zonder een pincode in te voeren betalen, maar dat kun je zelf instellen via de applicatie. Als je dat zou willen kun je voor elk bedrag de pincode als vereiste instellen. Dit laatste werkt overigens alleen in de ideale situatie dus met NFC, de speciale NFC-SIMkaart en de applicatie. In de applicatie kun je alle transacties die je gemaakt hebt zien en beheren, zoals we al eerder schreven kun je vanuit de app ook je tegoed aanvullen vanaf je bankrekening met het oude vertrouwde iDeal.

Vodafone SmartPass

Google Play Store

Omdat de SmartPass een virtuele kaart is die gehost zal worden door Visa kun je deze ook gebruiken in de Google Play Store. Wanneer je de kaart activeert wordt er automatisch een kaartnummer aangemaakt en deze kun je gebruiken in  de Google Play Store. Hiermee kun je dan apps, films, boeken en muziek afrekenen, maar ook de apparaten die we sinds kort in de Play Store kunnen kopen.

Nogmaals de Vodafone SmartPass is geen creditcard en werkt alleen wanneer je geld op de kaart gezet hebt. Ook zal er geen rente in rekening worden gebracht maar na verloop van tijd zal er een klein bedrag gevraagd worden voor het aanvullen van de kaart. Dat zal niet meer dan een paar dubbeltjes zijn aldus Vodafone.

Wat ook erg leuk is dat je als Vodafone SmartPass gebruikers geld naar elkaar kunt overmaken via de peer-to-peer methode. Wanneer je iemand bijvoorbeeld €10,- moet geven voor een etentje selecteer je vanuit de app zijn telefoonnummer uit je adresboek en binnen enkele minuten heeft diegene het geld binnen op zijn SmartPass.

Dag kaarten!

Vodafone is in gesprek met andere leveranciers van kaarten om deze ook te integreren in de applicatie. Zo kun je straks misschien je AH Bonuskaart gebruiken of inchecken bij het OV met je Androidsmartphone. Zeg maar dag tegen al dat plastic in je kontzak.

Veiligheid

Veiligheid is enorm belangrijk want je telefoon wordt net zo makkelijk gestolen als je portemonnee. De Vodafone SmartPass is net zo snel en makkelijk te blokkeren als de SIMkaart bij diefstal. Het bedrag dat een ander zonder pincode kan verrekenen is maximaal €25 en dat kun je zelf verlagen via de applicatie. Je krijgt overigens ook een echte fysieke SmartPass opgestuurd waarmee je op de 'normale' manier kunt betalen in de winkels.

Met de Vodafone SmartPass lijkt het erop dat het veilige betalen via de smartphone eindelijk binnen handbereik is. De SmartPass is in principe voor iedereen te gebruiken, alleen kunnen de Vodafone-klanten gebruik maken van de speciale NFC-simkaart die je voor € 20 kunt omwisselen bij Vodafone.

Beschikbaarheid

Voldoe je aan alle eisen, heb je NFC op je telefoon, een speciale SIMkaart of een NFC-sticker, dan kun je de applicatie downloaden door op onderstaande button te klikken.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk