Google komt met nieuw videoformaat voor 3D-video's in virtual reality

Google komt met nieuw videoformaat voor 3D-video's in virtual reality

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

VR180

Google is groot voorstander van virtual reality en werkt aan toepassingen voor verschillende virtual reality-platformen, zoals het eigen Cardboard en Daydream, maar ook bijvoorbeeld de HTC Vive. Om virtual reality te laten slagen, is het belangrijk dat er veel en goede kwaliteit content beschikbaar is. Daarom introduceert Google nu een nieuw videoformaat voor virtual reality.

Er zijn al verschillende formaten voor video in virtual reality, maar het nieuwe formaat met de naam VR180 pakt het wat anders aan en is gericht op het weergeven van 3D-beelden. Het gaat dan niet om 360-graden-beelden waarbij je helemaal om je heen kunt kijken, maar echte 3D-beelden van wat er 'voor je' te zien is. Deze zogenaamde stereoscope beelden laten een ander beeld zien bij elk oog, waardoor je een echt 3D-effect krijgt.

Google introduceert het bestandsformaat dan wel, maar het bedrijf werkt al samen met verschillende fabrikanten om camera's op de markt te brengen die direct in VR180-formaat op kunnen nemen. Het is de bedoeling dat aankomende winter de eerste camera's op de markt verschijnen van LG, Lenovo en Yi. Daarnaast werkt Google met andere bedrijven, zoals Z Cam, om andere camera's van VR180-certificering te voorzien.

Ondersteuning

Het nieuwe videoformaat VR180 wordt per direct ondersteund op YouTube. De video's zijn 'plat' te bekijken op de desktop en kunnen op smartphones met Google Daydream en Google Cardboard in 3D worden bekeken. De video's zijn ook in 3D te bekijken met PSVR op de PlayStation 4.

Camera's met VR180-ondersteuning zullen aankomende winter verschijnen en ondersteuning voor het bewerken van VR180-video's zal op korte termijn beschikbaar komen voor Adobe Premiere Pro.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk